1.053.719

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A Kárpát-Medence Historikus Lakomái

Legmagasabb fokú beavatás a magyar gasztronómia történetébe

Szerző
Lektor

Kiadó: Anno Domini
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott kemény papírkötés
Oldalszám: 268 oldal
Sorozatcím: Mesélő gasztronómia
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 18 cm
ISBN: 963-0741-7
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Egy nép étkezési szokásai, gasztronómiája szorosan összefüggnek az adott nép történelmével. A téma iránti érdeklődés régi korokra vezethető vissza, ebben a kultúrtörténeti kérdésben... Tovább

Előszó

Egy nép étkezési szokásai, gasztronómiája szorosan összefüggnek az adott nép történelmével. A téma iránti érdeklődés régi korokra vezethető vissza, ebben a kultúrtörténeti kérdésben visszatekinthetünk egészen Homéroszig. Az ő általa rajzolt világképből kiderül, hogy az étkezés a társadalmi életnek milyen fontos jelensége volt.
Rendes és rendkívüli étkezésekről olvashatunk, ez utóbbihoz számíthatjuk az ünnepi lakomákat, lakodalmat, közös étkezéseket, halotti tort. A homéroszi korra jellemző, hogy az emberek nem restellik étvágyukat, ha mód van rá újra, meg újra asztalhoz ülnek, és nekilátnak az evésnek. Vissza

Tartalom

Appetitorium a szellemnek 7
Gasztronómia és mysterium 9
Régi tudósok a vízről, a lencséről meg a babról 21
Az ókor gasztronómiája 25
Attila óbudai udvara a Nibehing - énekben 27
Buda gazdasági élete a XIII. században 31
Károly Róbert visegrádi udvara 33
Sóvám 30
A magyarok és a böjt 41
A méz pénzügyi befolyása a középkorban 43
A pálinka - égett bor 45
Mátyás király asztalánál 47
Móres és virtus: a régi magyarok szokatlan szokásai 56
Szentföldi zarándokút 1483 57
Történelmi lakomák, az éhes Britemnek 59
A cigánymuzsika első magyar emlékei 83
A mészárosmeaterség 65
A XVI. század szakácsművészete 87
Reneszánsz kori disznóölés 89
Reneszánsz kori tehénhús főzés 78
Reneszánsz kori ökörsütés 75
Menyegzőmeghívások és lakodalmi szokások régente 79
Leánykérőben Báthory Zsigmond udvarában 1584 81
Receptúrák egy fejedelmi szakácskönyvből 83
Séta a gyomor körül 99
PAX CORPORIS 105
Bethlen Gábor lakodalma 1626 107
II. Rákóczi György főúri esküvője 1643 116
Főúri lakomán a XVII. században 117
Érdekességek a fejedelmi korokból 121
Gasironomiai Calendarium 1674 Lőcse 135
Küzdelem a részegeskedés ellen 143
Bécs 1683. évi ostroma és a magyarok 151
Svéd szemtanú beszámolója II. Rákóczi Ferencről
és az 1709-es romhányi csatáról 153
A paprika tatalomra jutása 155
Az áldott krumpli 150
Ínyenc beszélgetés a halakról 163
Barokk társalgás úriháznál a XVIII. században 165
Gasztronómia a klasszicizmus korában 169
Magyar lakodalmi népszokások 1880 175
Mesélő borgasztronómia 193
A magyar bor történelmi diadalútja 199
Pannónia szülőföldje 227
Gasztronómiai kisenciklopédia 229
Üzenet a jelenek 247
Tartalom 262
Irodalomjegyzék 264
Képjegyzék 267

Szeleczky Arnold

Szeleczky Arnold műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Szeleczky Arnold könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A Kárpát-Medence Historikus Lakomái A Kárpát-Medence Historikus Lakomái
Állapot:
3.380 ,-Ft
17 pont kapható
Kosárba