1.054.325

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A mezőgazdasági termelők részvétele az élelmiszeripar és az élelmiszer-kereskedelem privatizációjában

Lektor

Kiadó: Magánkiadás
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 105 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-513-120-8
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az élelmiszeripar és az élelmiszer-kereskedelmi egységek privatizálása gyorsuló szakaszába lépett.
A privatizáció eddigi folyamata során gyakori panaszként merült fel, hogy a mezőgazdasági... Tovább

Előszó

Az élelmiszeripar és az élelmiszer-kereskedelmi egységek privatizálása gyorsuló szakaszába lépett.
A privatizáció eddigi folyamata során gyakori panaszként merült fel, hogy a mezőgazdasági termelők nem jutnak elegendő információhoz a privatizációs lehetőségekről és feltételekről. A termelők részvételét gazdasági nehézségeik is korlátozzák, ami különösen fontossá teszi, hogy ösztönzést és támogatást kapjanak a tényleges lehetőségeik kihasználására.
A mezőgazdasági szövetkezetek túlnyomó része a törvényben előírt határidőig átalakult magántulajdonon alapuló társult gazdasággá és ma már figyelmüket a gazdaságuk stabilizálására és jövőjük tervezésére fordíthatják. A hatékony működésük és a termelői érdekek érvényesítése szükségessé teszi a vertikumok kiépítését, amiben az állami tulajdon privatizációja egyedülálló alkalmat jelent. Vissza

Tartalom

A tulajdonváltás helyzete a mezőgazdaságban 9
Az új gazdaságstruktúra kialakulásának folyamata, bekapcsolódás
lehetősége az élelmiszeripar és élelmiszer-kereskedelem
privatizációjába 9
A privatizációs törvények és a kapcsolódó jogszabályok
rövid áttekintése 12
A privatizáció általános kérdései a magyar gazdaságban 12
A privatizáció szabályai 13
Vagyonpolitikai Irányelvek 17
Privatizációs módszerek és technikák 20
Az Állami Vagyonügynökség által közvetlenül irányított átalakulás 20
A vállalati kezdeményezésű átalakulás 21
Az egyszerűsített átalakulás (önprivatizáció I-II.) 21
Milyen befektetőket vár az önprivatizációs program? 22
A decentralizáció 23
Az előprivatizáció 24
A befektetői kezdeményezésű privatizáció 24
A privatizáció lebonyolítása 28
A privatizáció indítása, versenyeztetése 28
A versenyeztetési eljárás elvei 29
Privatizáció Egzisztencia-hitellel 30
Privatizáció kárpótlási jegyekkel 33
A kárpótlás általános szabályai a privatizáció során 34
Az előprivatizációban való részvétel kárpótlási jeggyel 35
Vagyontárgyak megvásárlása kárpótlási jegyért 35
Kárpótlási jegy felhasználása egyszerűsített privatizáció
(önprivatizáció) során 36
Egzisztencia-hitelhez felhasznált kárpótlási jegy 36
A Munkavállalói Résztulajdonosi Program és a kárpótlási jegy 36
Részvény-üzletrészvásárlás kárpótlási jeggyel 36
Privatizáció részletfizetéssel 37
Privatizáció lízinggel 37
Privatizáció vagyonkezeléssel 38
Privatizáció tőzsdei részvényvásárlással 39
Privatizáció Munkavállalói Résztulajdonosi Programmal 39
Egyéb privatizációs technikák 40
A privatizáció megvalósításának szervezeti és jogi formái 41
Egyéni vállalkozás 42
Magántulajdonosok társas vállalkozása 43
A tulajdonszerzést és a privatizációt elősegítő közepes hosszúlejáratú hitelkonstrukciók és támogatások 44
Start-hitel 44
Egzisztencia-hitel és részletfizetési kedvezmény 44
Munkavállalói Résztulajdonosi Program 45
Reorganizációs támogatás 45
Egyéb, a magánvállalkozások fejlesztését elősegítő programok
és hitelkonstrukciók 46
Hitelgarancia intézmények 47
Néhány kiemelt élelmiszer-iparág és az élelmiszer-kereskedelem
privatizációjának helyzete 48
Gabonaipar 49
Tejipar 49
Sütőipar 50
Húsipar 50
Baromfiipar 51
Élelmiszer-kiskereskedelem 52
Élelmiszer-nagykereskedelem 52
Az értékesítésre kerülő élelmiszeripari vállalatok egységeinek vagy
jogutód vállalatainak jegyzéke 53
Gabonaipar 53
Sütőipar 64
Tejipar 67
Tartósítóipar (konzervipar) 69
Tartósítóipar (hűtőipar) 69
Szeszipar 69
Húsipar 69
Baromfiipar 71
Boripar 71
Az ÁVÜ hatáskörébe tartozó állami gazdaságok önálló (decentralizált)
eszközönkénti értékesítésre kijelölt vagyontárgyainak gyorslistája 72
MELLÉKLET: A privatizációs jogszabályok jegyzéke: 103
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem