Előszó
Előszó
Közép-Európában a szarvasgomba reneszánszát éljük. A huszadik századi elfeledettség után mind többen foglalkoznak hobbiként vagy megélhetési céllal gyűjtésével, és ezzel párhuzamosan gasztronómiánkban is újra népszerűvé válik. A közelmúltban megindult a tartósított szarvasgomba-termékek hazai gyártása, kísérletek folynak a gomba termesztésére, s ezzel várhatóan nálunk is hamarosan teljessé válik a szarvasgomba-kultúra.
Mi, e könyv szerzői, szerencsés helyzetben vagyunk: nem csak jelen lehettünk a közép-európai trifla újjászületésénél, de hozzá is járulhattunk ahhoz. Együtt örültünk az első hazai szarvasgomba-kereső kutyák sikereinek, Közép-Európában új fajnak számító szarvasgombafajok megtalálásának, az első hazai szarvasgomba-kereskedő cégek megalapításának. Az elmúlt években az Első Magyar Szarvasgombász Egyesület két régi szarvasgombás könyvet adott ki reprint kiadásban, majd egy, a nyári szarvasgombáról szóló francia szakkönyv is napvilágot látott. Ezen örvendetes események ellenére úgy ítéltük meg, helye van egy új ismeretekre és tapasztalatokra épülő kiadványnak, amely átfogóan kíván foglalkozni e régi-új szakma minden rejtelmével. Nemcsak nálunk, de az egész világon folyamatosan bővül azok köre, akik szarvasgombával foglalkoznak, mint nálunk, másutt is mind újabb és újabb területeken éled fel a szarvasgomba szeretete és nem utolsó sorban a vele való kereskedés. Az intenzívebbé váló kutatások rengeteg új ismeretet tárnak fel, ebben a könyvben ezeket is szeretnénk átadni. Saját, tízéves szarvas-gombászatunk tapasztalatai mellett megkíséreltük összegyűjteni azokat a gyakorlati és elméleti információkat, amelyek a világ távoli tájain születtek. Amellett, hogy ketten, két különböző területen (Magyarországon és Erdélyben) lakván-gombászván különböző tapasztalatokat gyűjthettünk, a triflák után kutakodva három kontinens 15 országában igyekeztünk további személyes tapasztalatokat szerezni a szarvasgombák világáról. A gyakorlati tudnivalók mellett nagy hangsúlyt fektettünk a szarvasgombás múlt bemutatására is, s reméljük, mások számára is olyan izgalmasnak bizonyulnak történetének epizódjai, mint nekünk az írás során. Mindazoknak ajánljuk ezt a - minden igyekezetünk ellenére kevésbé tudományos, mint inkább ismeretterjesztő - könyvet, akik gyűjteni, termeszteni vagy egyszerűen csak élvezni szeretnék ezeket a különös gombákat.
Könyvünk létrejöttét sokan segítették önzetlenül. Köszönettel tartozunk családjainknak, amiért türelmesen viselték a gombászmesterség járulékos gondjait - többek között megértéssel tűrték, hogy a hűtőszekrényben időnként minden szarvasgomba illatú lett -, és természetesen azért is, hogy a könyv írásához minden segítséget megadtak. Szinte lehetetlen mindazokat felsorolni, akik az évek során segítették szarvasgombász munkánkat: köszönettel tartozunk Misky Mihálynak és Pap Gézának akik első lépéseinket irányították, és hálával gondolunk Szijj Péterre és Gerendás Lajosra a mindenre kiterjedő támogatásért.
Ez a könyv nem jöhetett volna létre Csorbainé Gógán Andrea, Dénes Jónás, Kiss Magda, Halász Krisztián, Klebercz Dezső, Molnár Kata, Nagy Zsolt, Németh Borbála, Sági Ágnes, Staller Sára, Zagyva Imre, Ulrich József és Vaszócsik Crista aktív közreműködése nélkül, ezért nekik külön köszönjük munkájukat.
Vissza