1.047.278

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztés 3.

Sertéstenyésztés, baromfitenyésztés, nyúl- és prémesállattenyésztés, haltenyésztés

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 419 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-230-696-1
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal, kihajtható oldalakkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés (Dr. Csöre Lajos)
A sertés gazdasági jelentősége13
Domesztikáció és származás15
Elnevezés ivar, kor és használat szerint18
A sertés külső stestalakulása (Dr. Kovács József)
Testrészei19
Testméretek felvétele29
A bőr és a szőrzet30
Fejlettség és súly32
Az ivarjelleg és az ivartalanítás33
A sertés belső értékmérő tulajdonságai (Dr. Kovács József)
Egészségi állapot, szervezeti szilárdság (konstitúció)35
Tenyésztési tulajdonságok36
Termékenység, szaporaság, vehemnevelő képesség 36
Tejtermelő képesség39
Malacnevelő képesség, alomkiegyenlítettség40
Hízékonysági és vágási teljesítmények41
Növekedési erély41
Takarmányértékesítő képesség42
vágóérték43
Fejlődési és hasznosítási típusok és ezek fosntosabb jellemzői46
Törzskönyvezés, teljesítményvizsgálat és tenyészértékbecslés49
Termelési adatgyűjtés49
A küllemi bírálat előfeltételei50
Törzskönyvi osztályok52
Hízékonysági és vágási teljesítmény-ellenőrzés módszere53
Tenyészértékbecslés58
Tenyészkiválasztás58
A tenyésztési előrehaladás értékelése60
A sertés fajtái (Dr. Kovács József)
Mangalica (Dr. Csire Lajos)64
Nagy fehér hússertés fajtacsoport (Dr. Kovács József)
Magyar nagy fehér hússertés65
Angol nagy fehér hússertés67
Svéd nagy fehér hússertés68
Egyéb nagy fehér fajták68
Lapály (landrace) fajtacsoport (Dr. Csere Lajos)68
Dán lapálysertés69
Svéd lapálysertés70
Angol lapálysertés70
Holland lapálysertés71
Német lapálysertés71
Belga lapálysertés72
Észt lapálysertés72
Egyéb fajták73
A sertés tenyésztése (Dr. Kovács József)
A fajta és a tenyészirány megválasztása75
Tenyésztési eljárások77
A fajtatiszta tenyésztés módszerei77
Nemesítőkeresztezés módszerei80
Az árutermelő keresztezés módszerei (Dr. Csere Lajos)80
Hibridsertés-előállítás92
Forgalomban levő hibridek93
Vertikális integráció (Dr. Csere Lajos)97
A sertés takarmányozása (Dr. Fekete Lajos)
Az életfenntartó táplálóanyag-szükséglet99
A takarmányozás általános irányelvei100
Takarmányok107
Legeltetés107
Zöldtakarmányok108
Szénalisztek, zöldlisztek, pelyvák108
Nedvdús takarmányok (gumók, gyökerek, szilázsok)109
Nedves ipari melléktermékek110
Magvak110
Légszáraz gyári melléktermékek111
Állati eredetű takarmányok112
Ipari abrakkeverékek (tápok)114
Takarmánykiegészítők114
Takarmányok előkészítése115
Az etetés módszere116
A sertés elhelyezése (Dr. Cser Lajos)
Az elhelyezéssel szemben támasztott igény119
Az iparszerű tartás alapelvei121
A komplex sertéstelep tervezésének fő irányelvei122
A tartási rendszert meghatározó biológiai tényezők123
A sertéstelep állomány- és épületrotációja124
Az állatférőhely-szükséglet kiszámítása126
Az istállók építésének általános követelményei129
Az istállók szerkezetei130
A sertéstelep épületei, azok belső technológiája131
Fiaztató132
Búgató- (vemhesítő-) istálló 134
Vemhes kocák istállója136
Hízlalóistálló137
Egyéb épületek140
Vályúk, önetetők és önitatók140
A trágya elhelyezése és hasznosítása141
Fázhisbontás nélküli hasznosítáűs142
Fázisbosntás utáni hasznosítás142
Fontosabb teleprendszerek143
Az ápolás irányelvei145
A stresszprobléma (Dr. Csere Lajos)146
A sertés szaporítása (Dr. Fekete Lajos)
A koca ivarzása. Az ivarzás szinkronizálása149
Pároztatás. Mesterséges termékenyítés150
Az ellés gyakorisága152
A tenyészkan takarmányozása és ápolása153
A vemhes koca takarmányozása és ápolása154
A szoptató koca takarmányozása és gondozása159
A szopós malacok takarmányozása és ápolása161
A növendék sertések takarmányozása és gondozása165
A sertés hízlalása (Dr. Kovács József)
A hús- és zsírtermelés elméleti alapjai167
A hizlalás eredményességét meghatározó tényezők174
Baconsüldő-hizlalás177
Sonkasertés-hizlalás180
Tőkesertés-hizlalás181
Öreg sertések hizlalása182
A hizlalási eredmények ellenőrzése183
A hízósertések értékesítése és szállítása185
Ajánlott irodalom188
BAROMFITENYÉSZTÉS
Bevezetés (Dr. Bögre János)
A baromfi származása és domesztikációja191
A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége191
A baromfifélék kor és ivar szerinti elnevezése193
Baromfitenyésztési alapismeretek (Dr. Kiss István)
Külső testalakulás195
A köztakaró196
A tollazat197
A vedlés198
Az ivar meghatározása200
A tojás képződése és szerkezete203
A tojás alkotórészei205
A kotlás206
A baromfi értékmérő tulajdonságai (Dr. Bögre János)
Termékenység207
Keltethetőség209
Ellenállóképesség210
Egészségi állapot (életerő)210
Testnagyság211
Tojástermelő képesség211
A tojás minősége215
Hústermelő képesség216
Vérmérséklet és rossz szokások217
A tyúk tenyésztése (Dr. Bögre János)
Tyúkfajták219
Magyar nemesített tyúk219
Fehér leghorn220
Rhode island red220
New-hampshire221
Plymouth rock222
Sussex222
cornish223
Tojás- és hústermelő hibridek224
Tojóhibridek224
Hústermelő hibridek226
Tenyésztési módszerek a tyúktenyésztésben (Dr. Horn Péter)228
A tömegszelekció recesszív és domináns öröklésmenet esetén228
A tenyészkiválasztás főbb elvei230
Beltenyésztés (rokontenyésztés)231
A korszerű hibridtenyésztés alapelvei és módszerei232
A rokontenyésztéses heterózistenyésztés233
Nem rokontenyésztett vonalakkal végzett heterózistenyésztés244
A reciprok rekurrens szelekció235
A tenyésztési módszerek összefoglaló áttekintése237
A hibridtenyésztő üzemek237
A tojástermelésre irányuló szelekció239
A külső testalakulás megítélése a tenyésztői munkában240
Teljesítményvizsgálatok241
A pároztatás módjai243
A keltetés (Dr. Kiss István)
A keltetés időtartama246
Az inkubált tojásban végbemenő anyagcsere-folyamatok247
A gépi keltetés fizikai és mechanikai feltételei249
A keltetőtojás gyűjtése, tárolása és szállítása245
A keltetőtojással szemben támasztott minőségi követelmények254
Keltetőgépek osztályozása és főbb típusai256
Tenyészállat-nevelés, pecsenyecsirke- és árutojás-termelés (Dr. Kállay Béla, Dr. Ludrovszky Ferenc)
Tenyészcsirke- és növendéknevelés257
Nevelési rendszerek és nevelőházak257
A betelepítés261
Takarmányozás263
Világítás266
Istállóklíma267
Ivararány, szelekció267
Tenyésztojás-termelés268
A tojóidőszak rotációja és a tojóházak268
Állománysűrűség270
Takarmányozás270
Világítás271
Istállóklíma272
A termelés ellenőrzése, adatnyilvántartás272
A tojás gyűjtése273
A kotlás274
Intenzív pecsenyecsirke- (broiler-) előállítás274
Rotáció, elhelyezés275
Férőhely-előkészítés, naposcsibe-fogadás276
Takarmányozás, itatás276
Istállóklima277
Világítás277
A hizlalás befejezése278
Nyilvántartások278
Tenyész- és szaporítótelepek létesítése279
Nagyüzemi árutojás-termelés281
A fehér és a barna héjú tojást termelő tojóhibridek281
A tojóhibridek nevelése282
Takarmányozás283
Világítás és istállóklima284
Selejtezés285
Árutojás-termelés286
A tojóhibridtartás módszerei286
A ketreces tojótyúktartás287
Takarmányozás289
Világítás, istállóklima290
tojásgyűjtés és -tárolás291
Gyöngytyúktenyésztés (Miklósné dr. Horváth Erzsébet)
A gyöngytyúk fajtái293
Gyöngytyúkhibridek294
A tenyészállatok kiválasztása és pároztatása295
Értékmérő tulajdonságok295
Pároztatás296
Extenzív gyöngytyúktartás296
Törzsállattartás296
Tenyész- és árugyöngytyúk nevelés296
Intenzív gyöngytyúktartás297
Tenyészállat-nevelés297
Törzsállattartás297
Pecsenyegyöngytyúk-nevelés298
Pulykatenyésztés (Dr. Perényi Miklós)
szdármaxzás, háziasítás299
Fajták299
Hibridek300
Biológiai sajátosságok301
Kotlás301
Vedlés302
Ivari jellegzetességek302
Értékmérő tulajdonságok302
Intenzív pulykahústermelés304
Hibridtenyésztés304
Szülőpártartás304
Végterméknevelés306
Kacsatenyésztés (Miklósné dr. Horváth Erzsébet)
Kacsafajták309
A tenyészállatok kiválasztása és pároztatása310
Értékmérő tulajdonságok310
Pároztatás311
Törzskacsatartás312
Pecsenyekacsa-nevelés312
A félszáraz pecsenyekacsa-nevelés312
Tógazdasági pecsenyekacsa-nevelés313
Lúdtenyésztés (Dr. Bögre János)
Lúdfajták315
A tenyészállatok kiválasztása és pároztatása317
Értékmérő tulajdonságok317
Pároztatás318
Tenyészállat-nevelés318
Pecsenyelúd-árutermelés320
Előnevelés320
Utónevelés321
Téli libanevelés (zárt rendszerű tartás)321
Törzslúdtartás323
Kétciklusos tojástermelés324
Lúdhizlalás, libamájtermelés324
Tolltermelés326
Haszongalamb-tenyésztés (Dr. Biszkup Ferenc)
Bevezetés327
Ivarérettség, tenyészérettség328
Haszongalambfajták328
A tenyészgalambok kiválasztása és pároztatása331
Értékmérő tulajdonságok331
Pároztatás332
Haszonkeresztezések332
Elhelyezés333
Berendezések334
Takarmányozás335
Hasznosítás336
Ajánlott irodalom337
NYÚL- ÉS PRÉMESÁLLAT-TENYÉSZTÉS
Bevezetés (Dr. Holdas Sándor)
Házinyúltenyésztés
Jelentősége342
A fontosabb fajták342
Tenyésztés345
A tenyészkiválasztás szempontjai345
Öröklődési viszonyok347
Tenyésztési módszerek348
Elhelyezés és tartás348
Ketrecek349
A ketrecek berendezési tárgyai350
Takarmányozás a nyúltelepen351
Üzemelési módszerek352
Vágás, vágottáru-csomagolás353
Nyérctenyésztés354
Nutriatenyésztés357
Egyéb prémesállatok tenyésztése359
Ajánlott irodalom361
HALTENYÉSZTÉS
Bevezetés (Tölg István)
A magyar haltenyésztés története és fő adatai366
A haltenyésztés jelentősége367
Tenyésztett halaink
A korosztályok elnevezése368
Halfajok (tógazdasági haszonhalak)369
A tógazdasági haltermelés biológiai alapjai373
Tógazdaság (Dr. Mitterstiller József)
Halgazdasági üzemformák376
Halastórendszerek377
Műszaki berendezések378
Felszerelések, gépek379
Tenyészkiválassztás (Tölg István)
A ponty nemesítése383
szaporítás (Tölg István)
A ponty szaporítása386
A növényevő halak szaporítása386
A süllő szaporítása387
A harcsa szaporítása388
A compó szaporítása388
A csuka szaporítása389
Tógazdasági termelés technológiája (Dr. Mitterstiller József)
A termelés folyamata390
Vízigény390
Népesítés390
Kihelyezés391
Tóművelés391
Tótalajművelés392
Tótrágyázás393
Tókarbantartás393
Takarmányodzás394
Haltakarmányok394
Takarmányértékesítés, takarmány-együttható395
A természetes és az adagolt táplálék fogyasztásának összefüggése396
A takarmányozás szabályai és módja396
A termelés ellenőrzése, próbahalászat, termésbecslés397
A haltermés betakarítása, halászatok398
Szállítás és tárolás398
A betegségek elleni védekezés399
Ajánlott irodalom401
Név- és tárgymutató403
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Állattenyésztés 3. Állattenyésztés 3. Állattenyésztés 3. Állattenyésztés 3. Állattenyésztés 3. Állattenyésztés 3. Állattenyésztés 3.

Több lapon ceruzás aláhúzás látható.

Állapot: Közepes
2.500 Ft
2.000 ,-Ft 20
10 pont kapható
Kosárba