1.047.278

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztés

Gazdasági kisállatok tenyésztése

Szerző
Szerkesztő
Fordító

Kiadó: Slovenské Vydavatel'stvo Podohospodárskej Literatúry
Kiadás helye: Pozsony
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 226 oldal
Sorozatcím: Mezőgazdasági tankönyvek
Kötetszám: 388
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal és ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
"A baromfit tyúkfélékre (tyúk, pulyka és gyöngytyúk) és vízi szárnyasokra (lúd, kacsa) osztjuk.
A tyúktenyésztés az állattenyésztés fontos ágazata és a szocialista gazdálkodás... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
"A baromfit tyúkfélékre (tyúk, pulyka és gyöngytyúk) és vízi szárnyasokra (lúd, kacsa) osztjuk.
A tyúktenyésztés az állattenyésztés fontos ágazata és a szocialista gazdálkodás nélkülözhetetlen kiegészítője, mert igen rövid idő alatt lényeges mennyiségű tojást és rendkívül jó minőségű húst szolgáltat a piac számára. Az egyre emelkedő életszínvonalaknak megfelelően a tojás és a baromfihús fogyasztása nálunk állandóan növekszik.
A tyúktojástermelés az egész baromfitermelés 76%-át teszi ki, ezért érthető, hogy a baromfitenyésztésben a tervezés mindenekelőtt a tojástermelésre összpontosult. Mind a tojás, mind a hús rendkívül ízletes és tápláló s egyben könnyen emészthető. A tojásfehérje mindazokat a fehérjéket tartalmazza melyekre az embernek, de különösen a gyerekeknek szükségük van; könnyen emészthető. A tojássárgájában lecitin van, mely rendkívül fontos a szellemi dolgozók számára; azonkívül A1-; B1-, B2- és D-vitamint is találunk a sárgájában. A tojás az ember táplálkozás szempontjából szükséges valamennyi ásványi anyagot is tartalmazza. A tojáshéjban elemi mész, kalcium van, mégpedig olyan alakban, mely a szervezet számára a legkönnyebben felvehető. Tojást nemcsak az élelmiszeriparban használnak, hanem az ipar más ágazataiban is. Szárított tojásfehérjét használnak a fényezett és krómbőr előállításához, a textiliparban a szövetek festésénél a finom árnyalatok eléréséhez. A tojásfehérjét tartósító anyagként is lehet használni, mégpedig a testbőr festésére alkalmas festékekben, a fényképészeti iparban és képek festéséhez. A könyvkötő csiriznek stb. is egyik alkatrészét képezi. Vissza

Tartalom

Baromfitenyésztés5
A tyúk tenyésztése5
A tenyésztés jelentősége6
A tyúk származása6
A tyúk rövid bonctana és élettana12
A Csehszlovákiában tenyésztett tyúkfajták22
A fajta megválasztása és körzetesítése24
Tenyészmunka28
A tyúktojás35
Csirkék keltetése43
A csirke felnevelése48
Legelőn nevelés50
A fiatal baromfi iránysúlyai és selejtezése51
Takarmányozás62
A növendék- és kiselejtezett baromfi hizlalása64
A fiatal baromfi kappanozása66
A baromfitenyésztés fejlesztése71
A tyúkok gondozása75
A tyúkok ólazása79
Kifutók81
A pulyka tenyésztése81
A tenyésztés jelentősége81
A pulyka származása81
A nálunk tenyésztett pulykafajták81
Tenyészmunka81
Keltetés83
Neveleés 84
Takarmányoás85
A pulykák ólazása91
A gyöngytyúk tenyésztése91
A tenyésztés jelentősége91
A gyöngytyúk származása91
Fajták91
Tenyészmunka92
Nevelés92
Takarmányozás92
A lúd tenyésztése92
A tenyésztés jelentősége92
A lúd származása94
Fajták94
Tenyészmunka95
Keltetés97
Nevelés97
Takarmányozás98
A ludak ólazása102
A kacsa tenyésztése102
A kacsatenyésztés jelentősége és kapcsolata a halgazdasággal102
A kacsa származása104
Fajtk104
Tenyészmunka105
Keltetés105
Nevelés106
Takarmányozás107
Nagytenyészet létesítése és szervezése112
A kacsák ólazása113
A piaci értékesítésre szánt baromfi levágása és kikészítése113
A baromfi levágása és kopasztása113
A leölt baromfi kikészítése115
A baromfi hűtése115
A baromfi fagyaszátsa116
A baromfi tartósítása, konzerválása116
A baromfitoll jelentősége, gyűjtése és feldolgozása116
A tojás begyűjtése, tartósítása; tojáskészítmények117
Tojásbegyűjtő üzemek117
A tojás tartósítása119
Szírított tojáskészítmények121
A tartósításra alkalmatlan tojások felhasználása122
A tojáshéj122
Galambtenyésztés
A galamb tenyésztése123
A galambtenyésztés jelentősége123
A galamb származása és háziasítása123
A galamb külleme124
Néhány hazai galambfajta124
A sikeres tenyésztés alapfeltételi127
A galambdúc, galambház és beredezésük129
Galambok telepítése130
Tenyészmunka, keltetés és a fiókák felnevelése131
A táplálkozás és a takarmányozás133
A galambok gondozása135
Házinyúltenyésztés
A házinyúl tenyésztése136
A házinyúltenyésztés jelentősége136
A házinyúltenyésztés keletkezése és fejlődése136
A fajták felosztása137
Tenyészmunka és nevelés144
Vemhesség és ellés147
A növendékek elválasztása és felnevelése149
Ellenőrzött tenyészetek150
A nyulak takarmányozása150
A nyúltenyésztés módjai157
A hús, a bőrök és a gyapjú hasznosítása163
A kísérleti állatok tenyésztése
A tengeri malacok tenyésztése168
A fehér egerek tenyésztése169
A fehér patkányok tenyésztése170
A prémes állatok tenyésztése
A tenyésztés jelentősége172
A nutria tenyésztése173
A tenyészállatok kiválasztása174
Tenyészmunka174
Takarmányozás174
Jó minőségű gereznák nyerése175
Elhelyezés175
A nemesített rókák tenyésztése176
Tenyészmunka176
A kölykök felnevelése177
Takarmányozás178
A rókák gondozása és elhelyezése179
A gerezna nyerése181
A nyérc tenyésztése181
A tenyészállatok kiválasztása182
Tenyészmunk182
Takarmányozás182
A gerezna nyerése182
A mosómedve tenyésztése182
Méhtenyésztés
Méhtenyésztés184
A tenyésztés jelentősége184
A méh anatómiája184
A méhek fajtái186
A méhcsalád összetétele186
Kaptárak, méhesek, méheskertek187
A lép188
A méhlegelő és a méhek szoktatása182
A méhek rajzása190
Anyanevelés192
A méhek gondozása193
Méhészeti felszerelés197
Méz és viasz197
A méhek betegségei és kártevői199
Haltenyésztés
Haltenyésztés201
A tógazdaság jelentősége és feladatai201
A gazdaságilag fontos halak rövid ismertetése201
A halastavak és berendezésük206
A halastavak meliorációja (javítása)209
A halak póttakarmányozása210
A halastavak lehalászása211
A halak betegségei és élősködői211
A pisztrángtavak, berendezésük és a pisztrángok takarmányozása212
Csigatenyésztés
A csiga tenyésztése214
A tenyésztés jelentősége214
A csigafarmok és létesítésük214
A tenyészfarm215
Selyemhernyótenyésztés
A selyemhernyó tenyésztése216
A tenyésztés jelentősége216
A selymhernyó tenyésztéséhez szükséges berendezés216
A tenyésztés technikája217
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem