1.046.427

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Almatermesztés integrált módszerekkel

Szerző
Szerkesztő
Grafikus

Kiadó: Almatermesztők Szövetsége
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 374 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-00-6024-8
Megjegyzés: Színes fotókkal, fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Kézikönyvünk azoknak készült, akik a megváltozott gazdasági feltételeknek és az új piacok igényeinek is megfelelő almatermesztésben látják a jövőjüket. Mindez feltételezi, hogy az újszerű... Tovább

Előszó

Kézikönyvünk azoknak készült, akik a megváltozott gazdasági feltételeknek és az új piacok igényeinek is megfelelő almatermesztésben látják a jövőjüket. Mindez feltételezi, hogy az újszerű ismereteket alkalmazva nagyobb körültekintéssel, az élő környezetet megkímélve kívánják folytatni munkájukat.
A termesztők érdekeinek szolgálatára több évtizedes munkánk tapasztalataiból merítve - és a nemzetközileg mind szigorúbb követelmények figyelembevételével - adjuk közre legfontosabb ismereteinket.
Igyekeztünk szem előtt tartani, hogy - elméleti fejtegetések nélkül, de tartalmában és ajánlásaiban tudományos igényű - olyan kézikönyvet írjunk, amely a mindennapi munkához szükséges ismereteket tartalmazza.
Integrálni annyit jelent, mint kiegészíteni, összeilleszteni. Az integrált gyümölcstermesztésbe úgy épülnek be a genetika, biológia és a vegyszerhasználat egyes elemei, hogy elérhető legyen a cél: környezetet és egészséget kímélő módon, de ugyanakkor gazdaságosan állítsuk elő a piac által mindenkor megkívánt minőséget.
Az előző három kiadás mintegy 7000 példánya rövid idő alatt elfogyott. Mikor az új kiadásról vagy változatlan utánnyomásról gondolkodtunk, akkor ébredtünk rá arra, hogy három év alatt mennyit változik a szakma.
A gazdasági környezet, a jogszabályi meghatározottság, a módszerek és kemikáliák, illetve azok megítélése lényegesen eltér a három évvel ezelőttitől.
Több fejezetet átdolgoztunk és egy külön fejezetben próbáltuk meg tisztázni az ökológiai termesztés viszonyát az integrált elveken alapuló módszerekhez.
Lényegesen nagyobb és jobb minőségű képanyag állt rendelkezésre, így a támogatók jóvoltából az előző kiadásban szereplő demonstráción túl 232 fotó kerülhetett be szemléltetésként. Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ................................................7
Az integrált gyümölcstermesztés nemzetközi helyzete
(Bubán T.) ........................................9
Bevezetés (Pethő F.) .........................................13
ÜLTETVÉNYEK LÉTESÍTÉSE
Ültetvények létesítése (Takács F.) .........................17
Terület és talajelőkészítés (Takács F.) .....................21
Az ültetvény kitűzése, ültetés (Takács F.) ................26
Fontosabb almaalanyok (Szabó T.) .........................30
Fontosabb almafajták (Szabó T.) ...........................35
Varasodásnak ellenálló fajták (Szabó T.) .................67
A szaporítóanyag (Szabó T.) .................................77
Fajtaválasztás, társítás és a fajták táblán belüli
elrendezése(Pethő F.) ........................................81
Tenyészterület, koronaforma (Pethő F.) ....................85
ÜLTETVÉNYEK GONDOZÁSA
A metszés (Zatykó I.) .................................„...,..87
A termőrefordulás gyorsítása (Csiszár L. és Bubán T.)...107
Talajművelés és trágyázás (Zatykó I.) ......... . . .... 113
Facsík kezelésének lehetőségei fiatal ültetvényekben
(Lakatos T. és Bubán T.) .......................,.127
Az alma vízszükséglete (Zatykó I.) .................137
Öntözés és tápoldatos öntözés (Lakatos T.)...............139
Fagyvédelem, fagyregenerálás (Zatykó I.) ................165
A gyümölcskötődés szabályozása (Zatykó I.) .............169
Kézi gyümölcsritkítás (Zatykó I.) .....„...................171
A termésbiztonság egyes tényezői (Bubán T.) ...........175
A gyümölcsminőség kérdései (Csiszár L. és Bubán T.)......196
A szedési érettség megállapítása (Bubán T.) .............207
Megjegyzés a növekedés- és termésszabályozás
vegyszereinek használatához (Csiszár L. és Bubán T.).....215
AZ ALMA NÖVÉNYVÉDELME
A növényvédelem helye az integrált
almatermesztési rendszerben (Sallai P.) ............................................219
Az állati kártevők elleni védekezés (Molnár Jné) ....................221
Mechanikai, biotechnikai és biológiai eljárások ........................225
A legfontosabb kártevők és természetes ellenségeik megfigyelése ..............................................226
A jelentősebb kártevők elleni védekezés ..........................................229
Kaliforniai pajzstetű ....................................................................................229
Bimbólikasztó ..................................................................................................230
Levéltetvek ........................................................................................................230
Bagolylepkék ....................................................................................................231
Araszolók .......................................................232
Egyéb lombrágók ............................................................................................232
Levélormányosok ..........................................................................................232
Májusi cserebogár ..........................................................................................233
Vértetű .........................................................................................234
Almalevél-gubacsszúnyog ......................................................................234
Almafaszitkár ....................................................................................................235
Almamoly ............................................................................................................236
Sodrómolyok ....................................................................................................237
Levélaknázó molyok ....................................................................................239
Almalevél-fonákaknázó molyok ........................................................239
Almalevél törpemoly ..................................................................................241
Lombosfa-fehérmoly ..................................................................................242
Atkák ..........................................................................................242
Mezei pocok, kósza pocok ......................................................................247
Az utóbbi néhány évben jelentőssé vált kártevők ................247
A hasznos élőszervezetekről ........................................................................249
Röviden a leggyakrabban előforduló természetes ellenségekről .................................252
Az alma betegségei elleni védekezés (Sallai P.) .....................275
Almavarasodás ................................................275
Almafa lisztharmat ......................................................................................289
Moníliás gyümölcsrothadás ..................................................................292
Tűzelhalás (Bubán T.) ..................................................................................296
Az almaültetvények gyommentesítésének mechanikai és kémiai lehetőségei (Szőke L.) .........................313
Az integrált almatermék előállításának feltételrendszere (Dr. Kajati I.)......................................319
Integrált gyümölcstermesztés ............................................................320
Integrált növényvédelem ........................................................................322
Integrált termék ..............................................................................................323
Hazai eredmények ......................................................................................323
Az integrált almatermesztés és növényvédelem többlépcsős monitoring rendszere ...........................329
ÖKOLÓGIAI TERMELÉS, ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS 331
Az ökológiai gazdálkodás nemzetközi és hazai szervezetei ......................................332
A jelenlegi gyakorlat ..............................................................................334
Jogi szabályozások ......................................................................................337
FÜGGELÉKEK
1. sz. Függelék
Az integrált gyümölcstermesztés nemzeti irányelvei ... 339
2. sz. Függelék
Különböző telepítési formák létesítési költségei ......... 369
3. sz. Függelék
Telepítési távolságokra vonatkozó előírások ............. 370
4. sz. Függelék
Könyvünk szerzői ............................................. 372
Egyéb ábrák forrásai .......................................... 373
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem