1.054.300

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Baromfitenyésztés

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 214 oldal
Sorozatcím: Mezőgazdasági Technikumok tankönyvei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: 82 fekete-fehér fotóval, ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az ember a madarak közül azokat háziasította, amelyek részére húsuk, tojásuk, tolluk által közvetlen hasznot hoztak. Ezek közül napjainkban a legjelentősebbek a házityúk, a pulyka, a gyöngytyúk, a... Tovább

Előszó

Az ember a madarak közül azokat háziasította, amelyek részére húsuk, tojásuk, tolluk által közvetlen hasznot hoztak. Ezek közül napjainkban a legjelentősebbek a házityúk, a pulyka, a gyöngytyúk, a kacsa és a lúd. A madaraknak ezeket a fajait összefoglalóan baromfiaknak nevezzük.
A baromfi régen is nagy jelentőségű volt a népélelmezésben. Napjainkban pedig egyre jobban előtérbe kerül az a követelmény, hogy a lakosságot könnyen emészthető, állati eredetű fehérjetáplálékkal lássák el.
A baromfi húsa tömött, rostja finom és porhanyó. Az értékes "fehérhúsokat" a tyúk, a pulyka és részben a gyöngytyúk adja. A baromfihúsra jellemző, hogy nem zsíros, illetve a zsír a bőr alatt vagy a hasfalban elkülönülten halmozódik fel, tehát zsíros része a kívánt mérték szerint fogyasztható. Ennek ellenére a színhúsok lédúsak és zamatosak.
Nagy jelentősége van annak is, hogy a baromfi vágóértéke 70-82%, tehát a háziállatok között a legjobb. Az ehető részek aránya is kedvező, 62%. Ezt csak a sertésé haladja meg (74%). A baromfihúsokból sokféle ételt lehet nagyon változatosan elkészíteni. A baromfihús sok előnyével magyarázható, hogy napjainkban egyre jobban keresett és kedvelt áru.
A hústermelésben előnyös, hogy háziállataink között a baromfi és különösen a tyúk a legszaporább. A vágóáru előállítása aránylag rövid időt vesz igénybe. A baromfi takarmányértékesítése rendkívül kedvező.
A baromfihús az egész világon keresett cikk, s így számunkra is jó exportlehetőségeket nyújt. A korábbi évtizedekben inkább a zsíros, kifejlett baromfit, az utóbbi években a fiatal pecsenyeárut keresik. Vissza

Tartalom

Bevezetés 3
TYÚKTENYÉSZTÉS 5
A házityúk származása 5
Kor és ivar szerinti elnevezések 6
A háziszárnyasok szervezeti felépítése 6
A baromfi küllemtana 5
Csontvázrendszer 9
Izomrendszer 11
Köztakaró 12
Vedlés 12
Az emésztőszervek rendszere és az emésztés 14
A légzőszervek rendszere 15
Az érrendszer 15
A húgy- és nemiszervek 15
A tojásképződés 16
A tojás részei 17
Fajtatan 18
A fajták csoportosítása, osztályozása 18
A leghorn tyúk 19
A rhode island tyúk 21
A new-hampshire tyúk 23
A sussex tyúk 25
A plymouth tyúk 26
A cornish tyúk 28
Egyéb külföldi fajták 31
A nemesített magyar tyúk 31
Értékmérő tulajdonságok 32
Tojástermelő képesség 33
A tojástermelő képességet befolyásoló tényezők 34
A tojások száma, súlya, minősége 37
Hústermelő képesség 37
Testnagyság 38
Tollasodás 39
Szaporodóképesség 40
Ellenállóképesség, edzettség, egészségi állapot 41
Igényesség 43
Vérmérséklet 43
Kotlási hajlam 44
A párosítás 44
A pároztatás módjai 45
A párzás 46
Tenyésztési módszerek 46
Fajtatiszta tenyésztés 47
A fajtatiszta tenyésztés párosítási eljárásai 47
Rokontenyésztés 48
Fenotípusos szelekció 49
Genotípusos szelekció 63
A családtenyésztés 53
Az ivadékvizsgálat 54
Ivadékvizsgálat váltott kakasrendszerrel 55
Fontosabb családtenyésztési és utódellenőrzési eljárások 55
Keresztezések 56
Tenyészállat előállító keresztezések legismertebb módozatai 57
Haszonállat előállító keresztezések 58
A hibridtenyésztés speciális módszerei 60
A tyúkok törzskönyvezése 63
A törzskönyvezési munka felosztása 64
Az állatok megjelölése 64
A törzskönyvi adatgyűjtésre használt fontosabb nyomtatványok 65
Küllemi bírálat 66
Keltetéstan 67
Természetes keltetés 67
A mesterséges keltetés 68
A keltető helyiség 69
A mesterséges keltetés gépei 69
A keltetőgépek berendezése és működése 71
A keltetés fizikai és mechanikai tényezői 72
Az embrió fejlődése 75
A tyúkembrió fejlődésének fázisai 75
Az embrió táplálkozása 77
A tojások vizsgálata kelés alatt 77
A kelés 78
Pedigrés keltetés 81
Naposcsibék ivarmeghatározása (szexálás) 81
Tenyésztojás fogalma, vizsgálata, kezelése 83
A tenyésztojások kezelése, tárolása 85
Csibenevelés 88
A természetes csibenevelés 88
A mesterséges csibenevelés 88
Az előnevelés legfontosabb tudnivalói 89
Az előnevelés fontosabb tennivalói 97
A ketreces (battériás) csibenevelés 98
Utónevelés 100
Zárttartásos utónevelés 100
Szabadtartásos utónevelés 102
Tyúkállomány elhelyezése, gondozása 104
Tenyészállomány elhelyezése 105
Árutojást termelő állomány elhelyezése 106
Takarmányozás 113
A csirkék takarmányozása 113
A tyúkok takarmányozása 116
Baromfitelepeink rendszerezése és feladatai 117
Tenyésztelepek 117
Szaporítótelepek 117
Árutermelő telepek 118
Állami teljesítményvizsgáló állomás 118
BAROMFIBETEGSÉGEK 119
Állategészségügyi rendszabályok 119
Fertőző betegségek 123
Baktériumok okozta betegségek 123
Koli-baktérium okozta betegségek 124
A madarak paratífusza 124
A baromfi borreliózisa (baromfispirochetózis) 125
Idült légzőszervi betegség 125
Fertőző ízületi gyulladás 127
Ornitózis 128
Vírusok okozta betegségek 128
Csirkék fertőző hörghurutja j28
Libainfluenza 129
Kacsák fertőző májgyulladása 129
Daganatokkal járó betegségek 130
Gombák okozta betegségek 133
Tüdő-, száj-, tarajpenész 133
Véglények okozta betegségek 134
Fertőző vakbél- és májgyulladás 134
Élősködők okozta betegségek 135
Hajszálférgesség 135
Gyomorférgesség 136
Bélférgesség 136
Légcsőférgesség 136
Nem fertőző betegségek 137
A korlátlan és korlátozott takarmányozás állategészségügyi következményei 139
A broiler-szülőpárok csibéinek igényessége 139
A máj kóros elzsírosodása és ennek következményei 140
Kannibalizmus 142
Kavicshiány-betegség 143
Vitaminok hiánya okozta betegségek 143
A-vitaminhiány 144
D-vitaminhiány 145
E-vitaminhiány 146
F-vitaminhiány 147
K-vitaminhiány 147
Riboflavinhiány 147
Tiaminhiány 148
Kobalaminhiány 148
Pantoténsavhiány 149
Kolinhiány 149
Nikotinamidhiány 150
Piridoxinhiány 150
Biotinhiány 151
C-vitaminhiány 151
Ásványianyagok hiánya 151
Kalcium- és foszforhiány 151
Kálium-; nátrium- és kénhiány 152
Nyomelemek hiánya okozta betegségek 152
Földidiódara mérgezés 154
EGYÉB BAROMFIFAJOK TENYÉSZTÉSE 155
A lúd tenyésztése 155
A lúdtenyésztés jelentősége 155
A lúd származása, fajtái 155
A magyar lúdfajta 155
Külföldi lúdfajták 156
A lúd értékmérő tulajdonságai 158
Tenyésztési eljárások 159
A tenyésztörzsek összeállítása 159
Pároztatási eljárások 160
Az állatok jelölése 160
Tenyészludak elhelyezése, gondozása napos kortól 6 hetes korig 160
Elhelyezés 160
Naposlibák gondozása, falkásítása, selejtezése 163
Tenyészludak elhelyezése, gondozása növendék korban 164
Napos- és növendékludak takarmányozása 166
Fehérje-, vitamin-, ásványianyag-szükséglet 166
Törzsludak elhelyezése, gondozása 170
Törzslúdtelep 170
Lúdólak berendezése 172
Gondozás 173
A tenyésztojások gyűjtése, kezelése, tárolása 173
Törzsludak takarmányozása 173
Táplálóanyag-szükséglet 173
Az etetés technológiája 177
Lúdhizlalás 177
Ludak tolltermelése, tépése 177
A kacsa tenyésztése 178
A kacsatenyésztés népgazdasági jelentősége 178
A kacsa jellemző sajátosságai 178
Ivarmeghatározás napos korban 179
A kacsa származása 179
Kacsafajták 179
Magyar kacsafajták 179
Külföldi kacsafajták 180
A kacsa értékmérő tulajdonságai 181
Hústermelő képesség 182
Tojástermelő képesség 182
Tenyésztéstechnikai módszerek 183
Családtenyésztés 184
Fajtatiszta tenyésztési eljárások 184
Pároztatási eljárások 185
Kacsanevelés és tartás 185
Előnevelés 185
Takarmányozás az előnevelés idején 187
Naposkacsák gondozása, az etetés technológiája 188
Utónevelés 188
A hasznosítás módja 189
A pecsenyekacsa előállítása 189
Törzspótló kacsák nevelése 191
Törzsállat-tartás 192
Kacsahizlalás 193
A pulyka tenyésztése 194
A pulykatenyésztés jelentősége 194
Származása, fajtái 194
A bronzpulyka 194
Fehér pulykafajták 195
Egyéb pulykafajták 195
A pulyka küllemi sajátosságai 195
Értékmérő tulajdonságok 196
A hústermelő képesség 196
Egyéb értékmérő tulajdonságok 196
Tenyésztéstechnikai módszerek 197
Tenyészállatok jelölése 197
Tenyészkiválasztási módszerek 197
Tenyésztési eljárások 197
Ivarérettség, pároztatási módszerek 197
Pulykanevelés és tartás 198
Naposállatok átvétele, szállítása, elhelyezése 198
Térszükséglet 199
Napos- és növendékpulykák takarmányozása 200
Növendék- és törzspulykák elhelyezése, gondozása 201
Törzsállatok takarmányozása 201
A pulyka hasznosítása 202
A gyöngytyúk tenyésztése 203
A gyöngytyúk-tenyésztés jelentősége 203
A gyöngytyúk származása, fajtái 203
Az életkor és ivar meghatározása 204
Értékmérő tulajdonságok 204
A tojástermelő képesség 204
Hústermelő képesség, hizodalmasság, takarmányértékesítő képesség 204
Pároztatási eljárások, az állatok megjelölése 205
Gyöngytyúknevelés és tartás 205
Napos- és növendékállatok átvétele, szállítása, elhelyezése 205
Napos- és növendékgyöngytyúk takarmányozása 206
Pecsenyegyöngytyúk takarmányozása 206
Tenyészállatok elhelyezése, gondozása, takarmányozása, tenyésztojások gyűjtse 206
A gyöngytyúk hasznosítása 207
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem