Előszó
A természetes bőr igen sok rendeltetési célra alkalmas, amelyek közül legfontosabb a cipőipari puhabor felhasználás, mert ezen a területen a bor helyettesítése mindezideig lábegészségügyi szempontból még nem megoldott. Más a helyzet a talpbőröknél, ahol a gumi és a különböző műanyagok - egyes típusoknál - teljes értékű pótlást nyújtanak és felhasználásuk ma már igen elterjedt.
Az életszínvonal emelkedése következtében fokozódik a természetes bortermékek iránti igény, amely nemcsak a magasabb cipőfogyasztás, hanem a ruházati-, bútor- és egyéb bortermékek elterjedésében és divatjában is megnyilvánul, vagyis növekszik a puhabor termelés.
Hazánkban a puhabor termelés állatfajtasági arányait mutatja be százalékban kifejezve a következő táblázat /1977.évben/:
marhabőrök 70,0%
sertésbőrök 24,4%
juhbőrök 5,6%
100,0%
A népszaporulat világszerte gyorsabb az állattenyésztés növekedésénél - elsősorban a szarvasmarha állománynál -, amely a húsipar legfontosabb alapanyaga.
Az állattartás és tenyésztés elsődleges célja sohasem a bőripar nyersbőrigényének kielégítése. A nyersbőr - mint a húsipar mellékterméke - mennyiségi alakulás szempontjából is számos tényezőtől függ:
- állatállomány alakulásától
- éghajlati viszonyoktól, amely az állattenyésztést befolyásolja /aszály, állatelhullás stb./,
- húsfogyasztás, ill. húsárak alakulásától függő kivágás mennyiségétől /szarvasmarha/,
- vágásérettség időtartamától /szarvasmarha/, amely szinte földrészenként eltérő,
- fejtési mennyiségtől /sertés/,
- gyapjútermeléstől /juh/,
- a nyersbőr begyűjtés és kezelés szervezettségétől és színvonalától.
Vissza