1.054.439

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kereskedelmi ismeretek 2/I-II.

A kereskedelmi szakmunkásképzés számára

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 104 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-220-141-8
Megjegyzés: Tankönyvi szám: 21667/I., 21667/II.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

A szükségletek fogalma és meghatározói

Az embereknek különféle anyagi és szellemi igényeik vannak. Az élet fenntartásához élelemre, ruházatra, különböző iparcikkekre,... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

A szükségletek fogalma és meghatározói

Az embereknek különféle anyagi és szellemi igényeik vannak. Az élet fenntartásához élelemre, ruházatra, különböző iparcikkekre, lakásra van szükség. Természetes az emberek tudás utáni vágya, az olvasás vagy színház látogatás igénye is. Az igények összességét nevezzük emberi szükségletnek. Vissza

Tartalom

Első rész
A kereslet és kínálat 3
1. Az emberi szükségletek 5
A szükségletek fogalma és meghatározói 5
A szükségletek kielégítése 6
2. A kereslet
A kereslet fogalma 9
A kereslet fajtái 9
A kereslet időbeli alakulása 10
Szezonális változás 11
Hónapon belüli változás 12
Naponkénti változás 12
Egy napon belüli változás 13
A fogyasztói keresletet meghatározó tényezők 14
Néprajzi tényezők 14
A jövedelem 17
A fogyasztói szokások és a divat 17
Az árak 18
A kínálat 19
A fogyasztói kereslet befolyásolása 21
A kereslet befolyásolásának célja és lehetősége 21
A kereslet befolyásolásának eszközei 22
A kereskedelmi reklám 26
A reklám fogalma és szerepe 26
Reklámcélok 27
Reklámeszközök 33
A kirakat 33
Az elárusítóhelyiség belső képe 37
A csomagolás 38
3. A bolti választék és készlet 40
A bolti készlet 42
4. Bolti piackutatás
A piackutatás fogalma, feladatai 44
A piackutatás módszerei 49
A rendelkezésre álló adatok feldolgozása és elemzése 50
Egyéb bolti felmérések, kutatások 51
Felhasznált irodalom 59

Második rész
Az értékesítést megelőző tevékenységek
1. Az áruk beszerzése
Az árualap 7
Az árualap 7
Az árualapok forrása 7
A kiskereskedelmi vállalat áruforrásai 10
A többcsatornás áruforgalom 10
Beszerzés a nagykereskedelemtől 12
Beszerzés a termelőktől 13
A vállalat kapcsolata a szállítókkal 14
A bolti árubeszerzés 16
Az árubeszerzést befolyásoló tényezők 16
Az árurendelés 19
Az áruutánpótlás egyéb módjai 22
2. Az áruk szállítása
A szállítások jelentősége és feladata 23
Szállítási módok 24
Vasúti szállítás 24
Közúti szállítás 25
Egyéb szállítási módok 26
Áruszállítás a boltokba és áruházakba 27
Túrajáratok 27
Egyedi áruszállítások 29
3. Az áruk átvétele
Az áruátvétel gyakorlata 31
Felkészülés az áruátvételre 31
A szállítás ellenőrzése 32
Mennyiségi átvétel 32
Minőségi átvétel 33
Az áruátvételnél használatos okmányok kezelése 35
4. Az áruk tárolása
A bolti árutárolás feladata és szakaszai 37
A raktári rend kialakítása 37
Az áruk elhelyezése 38
Az áruk folyamatos ellenőrzése és gondozása 40
Raktározási veszteségek 41
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem