A szerzők ajánlása | 6 |
Orvosi tanácsok | 7 |
A helytelen táplálkozásnak ára van | 14 |
A bőség átka | 14 |
Jólét és táplálkozási szokások | 14 |
Egészségre ártalmasakat eszünk | 14 |
Bőségből hiány | 14 |
Hosszú élet - romló életminőség | 14 |
A legfontosabb: az egészséget akarni is kell! | 14 |
Így táplákozunk helyesen | 15 |
Energiát szolgáltató tápanyagok | 15 |
Energiaszükségletünk | 15 |
Fogyjunk - de hogyan? | 15 |
Milyen és mekkora a tápanyagszükségletünk? | 16 |
Vezető helyen a szénhidrátok | 16 |
Zsírok: mennyiség helyett minőség | 16 |
Fehérje nélkül nincs élet | 17 |
Vitaminok | 18 |
Ásványi anyagok és nyomelemek | 18 |
Víz | 19 |
Étkezzünk háromóránként | 19 |
Alapozzuk meg egészségünket! | 19 |
Zsíranyagcsere-zavar esetén másként táplálkozzunk? | 20 |
A cél: csökkenteni az LDL-t, emelni a HDL-t | 20 |
Mit érhetünk el a helyes táplálkozással? | 20 |
A HDL-koleszterin emelése | 20 |
A magas trigliceridérték csökkentése | 20 |
A túlsúly leadása | 20 |
Ami még segíthet | 21 |
Legyünk türelemmel! | 21 |
Egyéb kísérő megbetegedések | 21 |
Jó tanácsok bevásárláshoz és főzéshez | 22 |
Mire figyeljünk a vásárlásnál? | 22 |
Az élelmiszerek kímélő tárolása, elkészítése | 23 |
Zsírszegény főzéssel megőrizhetők a tápanyagok | 24 |
Saját levében | 24 |
Párolás gőzben | 24 |
Párolás kuktában | 24 |
Párolás | 24 |
A sokoldalú alufólia | 26 |
Sütőfólia | 26 |
Római tál | 26 |
Sütőpapír | 26 |
Csak hasznára lehet | 28 |
A legfrissebb zöldség | 28 |
Mire ügyeljünk? | 28 |
A csíra felhasználása | 28 |
A csíráztatás kellékei | 28 |
Egyszerű ecetes öntet | 29 |
Távol-keleti salátaöntet | 29 |
Pikáns joghurtos öntet | 29 |
Tofus salátaöntet | 29 |
És most a receptekről | 30 |
Magvas reggelik | 32 |
Friss müzli | 34 |
Búzamüzli banánnal | 35 |
Rozsmüzli tormával és zsázsával | 35 |
Vegyes müzli | 36 |
Búzapehelymüzli bogyókkal | 36 |
Hajdinakása meggybefőttel | 37 |
Zabkása almás banánpürével | 37 |
Zsázsamüzli lucernarüggyel | 38 |
Szójacsíramüzli szezámmaggal | 38 |
Ropogós müzli | 39 |
Müzli aszalt gyümölccsel | 39 |
Avokádókrém márványsajttal | 40 |
Pikáns avokádókrém | 40 |
Banános joghurtkrém | 41 |
Banános búzacsírakrém | 41 |
Egyszerű padlizsánkrém | 42 |
Padlizsánkrém szezámpürével | 42 |
Diós zabpehelykrém | 43 |
Csokis zabpehelykrém | 43 |
Szójakrém napraforgómaggal | 44 |
Szójakrém földimogyoró-pürével | 44 |
Gyümölcsös tofukrém | 45 |
Tavaszi tofukrém | 45 |
Vegetáriánus főételek és gabonaköretek | 46 |
Zöldborsós egytálétel árpagyönggyel és pirított hagymával | 48 |
Lencsés egytálétel | 49 |
Lencsetál barna rizzsel | 49 |
Csőben sült babegytál | 50 |
Zöldsége rizs serpenyőben | 51 |
Zöldséges rizottó | 51 |
Burgonya karfiollal | 52 |
Burgonya zöldborsóval | 52 |
Burgonyaszeletek hagymaágyon | 53 |
Burgonyalángos zabkorpával | 53 |
Töltött gomba hagymás rizzsel | 54 |
Káposztás köleskrokett fűszeres tofumártással | 55 |
Tönkölykrokett uborkával és földimogyoró-mártással | 55 |
Rakott padlizsán | 56 |
Cukkini diós árpagyöngytöltelékkel | 56 |
Serpenyős paraj laskagombával | 57 |
Serpenyős zöldség kókuszreszelékkel | 58 |
Provence-i zöldség barna spagettivel | 58 |
Brokkolirózsa-püré spagettivel | 58 |
Japán zöldség tofukockával | 60 |
Töltött kínai kel tofuval | 60 |
Paradicsom szójatöltelékkel | 61 |
Rakott padlizsán burgonyával és szójával | 62 |
Gyökérfélék szójakockával | 62 |
Szójakrokett fűszeres túrómártással | 63 |
Gabonamagvak főzése | 64 |
Köles alaprecept | 65 |
Hajdina alaprecept | 65 |
Barna rizs alaprecept | 66 |
Barna rizs ízesen | 67 |
Sült bab | 68 |
Lencse alaprecept | 68 |
Burgonya fóliában | 69 |
Héjában főtt burgonya | 69 |
Finom halételek | 70 |
Lepényhalfilé zöldséges ágyon | 72 |
Lazac aprórákkal, sáfrányos rizzsel | 73 |
Roston sült lazac zsályával | 73 |
Fűszeres tőkehal | 74 |
Tőkehal póréhagymával | 74 |
Nyelvhal sárgarépás metélőzeller-körettel | 75 |
Menyhal parajágyon | 76 |
Vörössügér édesköménykörettel | 77 |
Tengeri lazac cikóriával | 77 |
Tengeri halak banánnal | 78 |
Vörössügér mustáros hagymakörettel | 78 |
Fóliás pisztráng banános paradicsomsalátával | 79 |
Húsételek - zsírszegényen elkészítve | 80 |
Aszalt szilvás pulkanyárs fahéjmártással | 82 |
Fóliás pulykaragu | 83 |
Pulykaszelet sárgarépás mangoldsalátával | 83 |
Spanyolos csirke zöldpaprikával | 84 |
Ananászos csirke római tálban | 84 |
Csirkemellfilé currys banánnal | 85 |
Kínai zöldség csirkehússal | 86 |
Chili con carne | 87 |
Vegyes zöldség marhafartővel | 87 |
Kisétkezésekre | 88 |
Nyelvhal fehérborsos aszpikban | 90 |
Lazacszeletek turbolyás-ecetes öntettel | 91 |
Makrélapástétom | 91 |
Brokkolis póréhagyma-saláta gombával | 92 |
Meleg parajsaláta sonkával és fenyőmaggal | 93 |
Almás zöldségsaláta füstölt csirkemellel | 93 |
Avokádószeletek zöldpaprikában | 94 |
Tavaszi saláta csírával és hónapos retekkel | 95 |
Zöldséges golyó | 95 |
Indiai currysaláta | 96 |
Ínyencsaláta gombával és ananásszal | 96 |
Paradicsom zabkorpatöltelékkel | 97 |
Rozskenyérfalatok paprikakrémmel | 98 |
Pumpernickel-dominó | 98 |
Tallérok barna kenyérből | 98 |
Túró kapribogyóval és olajbogyóval | 99 |
Frankföldi hagymás türó | 99 |
Svájci sajtgolyók | 99 |
Csicseriborsókrém szezámpürével | 100 |
Fűszeres csicseriborsókrém | 100 |
Paprikás hagymakrém | 101 |
Gombakrém | 101 |
Desszertek és sütemények | 102 |
Almakása málnapürével | 104 |
Szilvakása vaníliás tejszínnel | 104 |
Banános tofukrém | 105 |
Kivi ananászkrémmel | 105 |
Fügés csicseriborsó-csemege | 106 |
Zabpehelypuszedli aszalt gyümölccsel | 107 |
Datolyakanapé gesztenyepürével | 107 |
Amás tortácskák dióval | 108 |
Kókuszos banántortácskák | 108 |
Mandulás ananásztorta | 109 |
Mintaétrendek 1000, ill. 2000 kilokalóriával | 110 |
Tápanyagtáblázatok | 112 |
Állati eredetű élelmiszerek zsír és koleszterintartalma | 112 |
Növényi olajok és zsírok zsírtartalma és zsírsavösszetétele | 114 |
Halak omeg-3 zsírtartalma | 114 |
Növényi eredetű élelmiszerek rostanyagtartalma | 115 |
Az ételfajták és szakkifejezések betűrendben | 116 |