Éltető és gyógyító táplálékok
A zöldségek és gyümölcsök gyógyhatásai
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
Előszó
Az egészség megőrzése minden korban az egyik legfontosabb értéknek számított és ma is az. Hiába van a tudásunk, a pénzünk, hiába vagyunk híresek, hiába van szerető családunk, ha egészség nem társul...
Tovább
Előszó
Az egészség megőrzése minden korban az egyik legfontosabb értéknek számított és ma is az. Hiába van a tudásunk, a pénzünk, hiába vagyunk híresek, hiába van szerető családunk, ha egészség nem társul hozzá, semmi sem az igazi.
Életünk őrült rohanásában sokszor nem gondolkodunk felelősen arról, hogy az életmódunkkal hogyan is járulhatnánk hozzá az egészség fenntartásához, és a már kialakult betegségek enyhítéséhez. A mai emberek döntő többségére kétféle szemlélet jellemző. Az egyik típus a gyógyszerek szedésében látja az egészség kulcsát, a másik típus pedig a különféle csodagyógymódokban, divatosan szólva alternatív gyógyászoknál keresi a megoldást. Ugyanakkor, ha időt szánunk mindazoknak a felismert szabályszerűségeknek a tanulmányozására, melyekről bebizonyosodott, hogy az egészséghez vezető úton kikerülhetetlenek, akkor rájöhetünk arra, hogy olyan egyszerű dolgok, mint a táplálkozás vagy a mozgás nagyon sok mindenben meghatározza életminőségünket.
Ebben a könyvben arra vállalkoztunk, hogy bemutassuk mindazoknak a gyümölcsöknek és zöldségeknek a históriáját, valamint bizonyított gyógyhatását, amelyek gyakran vagy esetleg ritkábban az asztalunkra kerülnek vagy kerülhetnének. Nagy hangsúly helyeződik a „bizonyított" jelzőre, hiszen ma a tudományosság igénye nélkül szinte vétek e területen bármit is nyilatkozni.
Vissza
Fülszöveg
A könyvben a szerző és a kiadó arra vállalkozott, hogy bemutassa azoknak a gyümölcsöknek és zöldségeknek a históriáját, valamint bizonyított gyógyhatásait, amely gyakran vagy esetleg ritkábban jelen vannak a táplálkozásunkban. Ha időt szánunk rá, könyvünk segítséget nyújt a felismert szabályszerűségek tanulmányozására, amelyekről bebizonyosodott, hogy az egészséghez vezető úton kikerülhetetlenek. Megtapasztalhatjuk, hogy a táplálkozás mindenben meghatározza az életminőségünket. Gondolkodásunkkal és az életmódunkkal döntően hozzájárulhatunk az egészségünk fenntartásához és a kialakult betegségek enyhítéséhez.
A könyvben nagy hangsúlyt helyeztünk a bizonyított jelzőre, mert a tudományosság igénye nélkül vétek e területen bármit is nyilatkozni. Habár sokan ma is ellenzik a tudományt, mégis biztonságot nyújt arra vonatkozóan, hogy a gyümölcsök és a zöldségek leírt tulajdonságai és gyógyhatásai kétséget kizáróan működnek.
A nem bizonyított gyógyhatásokat is megemlítjük a könyvben, mint...
Tovább
Fülszöveg
A könyvben a szerző és a kiadó arra vállalkozott, hogy bemutassa azoknak a gyümölcsöknek és zöldségeknek a históriáját, valamint bizonyított gyógyhatásait, amely gyakran vagy esetleg ritkábban jelen vannak a táplálkozásunkban. Ha időt szánunk rá, könyvünk segítséget nyújt a felismert szabályszerűségek tanulmányozására, amelyekről bebizonyosodott, hogy az egészséghez vezető úton kikerülhetetlenek. Megtapasztalhatjuk, hogy a táplálkozás mindenben meghatározza az életminőségünket. Gondolkodásunkkal és az életmódunkkal döntően hozzájárulhatunk az egészségünk fenntartásához és a kialakult betegségek enyhítéséhez.
A könyvben nagy hangsúlyt helyeztünk a bizonyított jelzőre, mert a tudományosság igénye nélkül vétek e területen bármit is nyilatkozni. Habár sokan ma is ellenzik a tudományt, mégis biztonságot nyújt arra vonatkozóan, hogy a gyümölcsök és a zöldségek leírt tulajdonságai és gyógyhatásai kétséget kizáróan működnek.
A nem bizonyított gyógyhatásokat is megemlítjük a könyvben, mint népgyógyászati alkalmazásokat.
A közkedvelt és keresett könyv a korábbi kiadáshoz képest kívül-belül megújult. Az átdolgozásra azért volt szükség, mert az eltelt években a tudományos kutatások tovább folytak, és újabb eredmények születtek. Sok esetben előfordul, hogy olyan hatások, amelyek évekkel ezelőtt még csak a népgyógyászati alkalmazások között szerepeltek, mára már átkerültek a tudományosan igazolt hatások közé.
A gyümölcsök és zöldségek száma lényegesen nagyobb annál, mint amit ebbe a könyvbe bele tudunk foglalni. Ebben a kötetben már hetvenhét gyümölcs és zöldség elírását és gyógyhatásait adjuk közre, amely tíz újat tartalmaz.
Vissza
Tartalom
Bevezető | 7 |
Gyümölcsök | 11 |
Áfonya | 13 |
Alma | 19 |
Ananász | 24 |
Avokádó | 28 |
Banán | 33 |
Birsalma | 38 |
Citrom | 41 |
Cseresznye | 46 |
Csillaggyümölcs | 50 |
Datolya | 53 |
Datolyaszilva | 57 |
Dió | 60 |
Durián | 65 |
Egres | 68 |
Földieper | 71 |
Füge | 76 |
Gesztenye | 80 |
Görögdinnye | 83 |
Gránátalma | 86 |
Grapefruit | 94 |
Kivi | 100 |
Kókuszdió | 104 |
Körte | 109 |
Licsi | 113 |
Mák | 116 |
Málna | 120 |
Mandarin | 124 |
Mandula | 128 |
Mangó | 133 |
Maracuja | 137 |
Meggy | 141 |
Mogyoró | 144 |
Narancs | 147 |
Naspolya | 155 |
Olajbogyó | 158 |
Őszibarack | 167 |
Papaya | 170 |
Pisztácia | 175 |
Ribizli | 178 |
Sárgabarack | 183 |
Sárgadinnye | 187 |
Szeder | 191 |
Szilva | 195 |
Szőlő | 199 |
Tamarind | 206 |
Zöldségek | 209 |
Bab | 211 |
Brokkoli | 216 |
Burgonya | 220 |
Cékla | 224 |
Cikória | 228 |
Csicsóka | 232 |
Édesburgonya | 235 |
Fehér répa | 239 |
Fokhagyma | 242 |
Főzőtök | 250 |
Hagyma | 254 |
Káposzta | 260 |
Karalábé | 266 |
Kelbimbó | 269 |
Lencse | 273 |
Mángold | 277 |
Padlizsán | 280 |
Paprika | 283 |
Paradicsom | 288 |
Petrezselyem | 295 |
Rebarbara | 300 |
Retek | 305 |
Saláta | 308 |
Sárgarépa | 313 |
Sóska | 320 |
Spárga | 322 |
Spenót | 325 |
Sütőtök | 329 |
Szójabab | 334 |
Uborka | 343 |
Zeller | 346 |
Zöldborsó | 350 |
Tárgymutató | 355 |