1.055.393

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élvezeti szerek

Távoktatási tankönyv

Szerző
Lektor

Kiadó: Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 101 oldal
Sorozatcím: Vendéglátás
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Tankönyvi szám: FV-03-02/2/2006.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A TANULÁS FOLYAMATA.......................3
V. TANULÁSI EGYSÉG.....................5
1. A KÁVÉ...............................................................................................7
1.1 A KÁVÉ TÖRTÉNETE......................................................................7
1.2 A KÁVÉNÖVÉNY..............................................................................8
1.3 A KÁVÉ FELDOLGOZÁSA.............................................................10
1.3.1 Helyi feldolgozás.............................................................................10
1.3.2 Nyers kávé.......................................................................................10
1.3.3 Pörkölés...........................................................................................12
1.3.4 A pörkölt kávé összetétele, minősége............................................14
1.4 MAGYARORSZÁGON FORGALMAZOTT KÁVÉK..................15
1.4.1 Kávékeverékek...............................................................................15
1.4.2 Kávékivonatok (Instant kávék).....................................................16
1.4.3 Kávépótszerek................................................................................17
1.4.4 A kávé csomagolása, tárolása, szavatossága................................18
1.5 KÁVÉITAL..........................................................................................18
1.5.1 A kávéital készítése és felszolgálásának módjai..........................19
1.5.2 Néhány kávéital módozat..............................................................21
1.5.3 A kávéital vizsgálata......................................................................21
2. TEA.......................................................................................................23
2.1 A TEA TÖRTÉNETE.........................................................................23
2.2 TEANÖVÉNY.....................................................................................24
2.3 A TEA FELDOLGOZÁSA.................................................................24
2.3.1 Helyi feldolgozás.............................................................................24
2.3.2 A tea értékesítése............................................................................26
2.3.3 A feldolgozott tealevelek összetétele, élettani hatása, minősége...........26
2.4 MAGYARORSZÁGON FORGALMAZOTT TEÁK......................28
2.4.1 Natúr teák.......................................................................................28
2.4.2 Teakeverékek..................................................................................29
2.4.3 Ízesített teakeverékek.....................................................................30
2.4.4 Teakivonatok, teapótlók, gyógyteák.............................................30
2.4.5 A tea csomagolása, tárolása, szavatossága...................................31
2.5 TEAITAL.......................................................32
2.5.1 A teaital készítésének, felszolgálásának általános szabályai............................32
2.5.2 A teaital készítésének és fogyasztásának néhány módozata.............................33
3. KAKAÓ...................................................................35
3.1 A KAKAÓ TÖRTÉNETE.....................................35
3.2 A KAKAÓNÖVÉNY..............................................35
3.3 A KAKAÓ FELDOLGOZÁSA.............................36
3.3.1 Helyi feldolgozás................................................36
3.3.2 A kakaópor gyártása.........................................37
3.3.3 A kakaópor minősége, tárolása, szavatossága.............................38
3.3.4 A kakaóital vendéglátóipari értékesítése........39
4. ÉDESIPAR..............................................................40
4.1 AZ ÉDESIPAR KEZDETEI..................................40
4.2 ÉDESIPARI TERMÉKEK CSOPORTOSÍTÁSA......................41
4.2.1 Cukorkák.............................................................41
4.2.2 Csokoládékészítmények......................................42
4.2.3 Nugátok, nugátszerű termékek..........................45
4.2.4 Marcipán és marcipánjellegű termékek............46
4.2.5 Édesipari lisztesáruk...........................................46
4.2.6 Fagylaltok.............................................................48
IRODALOMJEGYZÉK................................................54
ÖSSZEFOGLALÁS........................................................55
VI. TANULÁSI EGYSÉG.......................................................56
1. FŰSZEREK....................................................57
1.1 A FŰSZEREK TÖRTÉNETE.......................................................57
1.2 A FŰSZEREK HATÓANYAGAI.......................................................58
1.3 A FŰSZEREK CSOPORTOSÍTÁSA.......................................................60
1.3.1 Magvak.......................................................60
1.3.2 Termések.......................................................61
1.3.3 Virágok, virágrészek.......................................................67
1.3.4 Héj és héjrészek.......................................................68
1.3.5 Gyökerek és gyökértörzsek.......................................................69
1.3.6 Levelek.......................................................70
1.4 FŰSZERKEVERÉKEK.......................................................77
1.5 FŰSZERPÓTLÓK.......................................................78
1.6 A FŰSZEREK VIZSGÁLATA.......................................................78
1.6.1 Fűszerek érzékszervi vizsgálata.......................................................78
1.6.2 Por alakú és porított drogok mikroszkópos vizsgálata.......................78
1.6.3 Fűszerpaprika hamisításának kimutatása.......................................................78
1.7 A FŰSZEREK CSOMAGOLÁSA, TÁROLÁSA, FORGALMAZÁSA.........................79
2. ÍZESÍTŐSZEREK.........................81
2.1 SÓK..........................................81
2.2 SAVANYÍTÓK..............................82
2.3 ÉDESÍTŐSZEREK.......................85
2.3.1 Természetes édesítőszerek.....................86
2.3.2 Mesterséges édesítőszerek.........................93
3. ÉTELÍZESÍTŐK.........................96
IRODALOMJEGYZÉK.........................99
ÖSSZEFOGLALÁS........................100
ÁBRÁK ÉS TÁBLÁZATOK JEGYZÉKE......................... 101

Dr. Seregi Andrásné

Dr. Seregi Andrásné műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Seregi Andrásné könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem