1.055.721

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

EM Technológia alkalmazása a felszíni vizek kezelésében

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Szent István Egyetemi Kiadó
Kiadás helye: Gödöllő
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 114 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-269-039-1
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A felszíni vizek, így a halgazdálkodásra használt vizek zöme számos problémával küzd, kevés a hatékony és a pénztárcakímélő beavatkozási lehetőség kínálkozik a terület hasznosítói számára. Az egyik... Tovább

Előszó

A felszíni vizek, így a halgazdálkodásra használt vizek zöme számos problémával küzd, kevés a hatékony és a pénztárcakímélő beavatkozási lehetőség kínálkozik a terület hasznosítói számára. Az egyik ilyen kardinális probléma a gazdálkodásra használt víz és üledék minőségének nagymértékű romlása, amely ugyanúgy az emberi tevékenységeknek, valamint a tavak természetes elöregedésének is egyaránt velejárója. Az emberi tevékenységek közül elsősorban a nem megfelelő minőségű táplálóvíz (szennyezett vizek, nem megfelelő tisztaságú ipari vagy kommunális tisztított vizek) és a bejuttatott kemikáliák okozzák a legfőbb negatív hatásokat. Sok esetben a táplálóvíz minőségét nem, vagy csak nagyon nehezen lehet befolyásolni. Azonban a gazdálkodás során felhasznált anyagok (takarmányok, halcsalik) mennyiségét és összetételét igen is lehet szabályozni, akár markáns eszközökkel is. A tavak, felszíni vizek elöregedése sajnos egy természetes folyamat, amelyet megállítani nem lehet, de az öregedés folyamatát viszont lassítani mindenképpen módunkban áll.
A felszíni vizek használata során és a természetes folyamatok révén a legtöbb üledék az elpusztult főleg növényi eredetű maradványokból képződik. A növények közül elsősorban az algaszervezetek pusztulása révén képződik az üledék szerves anyagának legfőbb hányada. Több esetben is azt tapasztalhatjuk, hogy a természetes vizek kezelői minden eszközzel irtják az algapopulációt, pedig nagy szükségünk van ezekre a parányi szervezetekre.
Ezek az élőlények alapvető pillérei a halastavi hasznosításnak, hiszen számos befolyásuk van a víz fizikai és kémiai tulajdonságaira egyaránt. Mivel ezek a parányi növények termelik a vízoszlopban található, más élőlények számára felvehető oxigén jelentős részét, így máris jól érzékelhető fontosságuk. De ezek a szervezetek képesek túlzott oxigén termelésre is (akár 250%-os oxigén telítettség is előfordulhat), amennyiben populációjuk, biomasszájuk elég nagy. Ez a megnövekedett oxigén már káros folyamatokat is generál. Egyrészt a vízi élőlények élettani hatásaira van negatív hatással, másrészt éjszaka, amikor a napsugárzás megszűnik, akkor ezek a szervezetek fotoszintézis hiányában oxigén fogyasztókká lépnek elő. Ebben az esetben a hajnali órákra 0,1 mg/l alá is csökkenhet az oxigén koncentrációja, amely a magasabb rendű élőlények (pl. a halak) pusztulásához vezethet. Ez a jelenség sajnos igen gyakori a nyári meleg hónapokban, ráadásul a meleg vízben a légköri levegőből az oxigén oldódása is igen csekély, amely nem segíti elő a túlélést az oxigénfogyasztó élőlények számára. Vissza

Tartalom

1. Bevezetés 5.
2. A halastavi üledék jellemzői 7.
2.1. Halastavi üledék 7.
2.2. A v ízi ökoszisztéma szerves anyagai 10.
3. Az Effektív Mikroorganizmusok (EMBio márkanév) 11.
3.1. Az EM kialakulása 11.
3.2. Az EM oltóanyagot alkotó főbb mikroorganizmus csoportok és azok hatásai 14.
3.2.1. Baktériumok 14.
3.2.2. Gombák 25.
4. Az Effektív Mikroorganizmus (EMBio) oltóanyag tesztelése laboratóriumi környezetben 29.
5. A vizsgálatokban szereplő EM kultúra csíraszám ellenőrzése 31.
6. A vizsgálatban résztvevő tavak 33.
7. Az EMBio oltóanyag kijuttatása a célterületre 35.
8. A víz fizikai tulajdonságainak vizsgálata 36.
8.1. Vízhőmérséklet 36.
8.2. Oxigén mennyiség és telítettség 37.
8.3. Vezetőképesség 39.
8.4. Zavarosság 41.
8.5. A víz fizikai tulajdonságainak statisztikai vizsgálata 43.
9. A víz kémiai tulajdonságainak vizsgálata 46.
9.1. pH érték 46.
9.2. Nitrogénformák 47.
9.2.1. Nitrit-ion (N02 ) 48.
9.2.2. Nitrát-ion (N03 ) 50.
9.2.3. Nem várt események 51.
9.2.4. Ammónium-ion (NH4+) 52.
9.2.5. Szabad ammónia (NH3 ) 54.
9.2.6. Összes nitrogén (?N) 55.
9.3. Ortofoszfát-ion (P043 ) 56.
9.4. Szervesanyag-tartalom 58.
9.4.1. Kémiai oxigén igény (KOIcr) 59.
9.4.2. Biológiai oxigén igény (BOI5) 61.
9.4.3. Összes szerves szén (TOC) 63.
9.5. A víz kémiai tulajdonságainak statisztikai vizsgálata 64.
10. A víz biológiai tulajdonságainak statisztikai vizsgálata 67.
10.1. Klorofill-a (teljes klorofill-a) 69.
10.2. Cianobaktérium klorofill-a 70.
10.3. Zooplankton nedves biomassza 72.
10.4. A víz biológiai tulajdonságainak statisztikai vizsgálata 76.
11. A víz fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságainak statisztikai vizsgálata
12. Az üledék vastagságának vizsgálata 82.
13. Az üledék összetételének vizsgálata 86.
14. Nem várt események 90.
15. A kezelt és a kontroll tóvíz mikrobiális aktivitásának vizsgálata laboratóriumi körülmények között 92.
16. A halak élettani folyamatainak vizsgálata 93.
16.1. Vérplazma-glükóz 94.
16.2. Koleszterin 95.
16.3. Triglicerid 96.
16.4. Szérum/plazma fruktózamin (SeFa) 97.
17. A halhús összetételének vizsgálata 100.
17.1. A vizsgált paraméterek jellegzetességei 100.
17.1.1. Zsírtartalom 100.
17.1.2. Telített zsírsavak 101.
17.1.3. Telítetlen zsírsavak 101.
17.1.4. Maiondialdehid 101.
17.1.5. Konjugált dién 101.
17.2. A halhús vizsgálata során kapott eredmények 102.
18. Összefoglalás 107.
19. Köszönetnyilvánítás 108.
20. Irodalomjegyzék 109.
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem