1.104.311

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig
Ginop popup ablak bezárása

Gabonák dícsérete

Szerző
Fotózta
Őriszentpéter
Kiadó: Őri Alapítvány
Kiadás helye: Őriszentpéter
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 72 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN: 963-00-6551-7
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. Szárított kovász-melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Olcsón, egyszerűen, teljes értékűt!
Búzafasírt, káposztás lángálló, kovászolt rozskenyér, hajdinás pogácsa, zabpehely pástétom, nyárson sült puliszka... Csak néhány étel neve ízelítőül e könyvecskéből. Sokan talán nem is tudják, hogy a magyar termőföld hét féle gabonát és a hajdinát kínálja asztalunkra, ha mi is úgy akarjuk.
Azoknak íródott ez a könyv, akik szeretnék megalapozottabbá, gazdagabbá tenni táplálkozásukat, úgy, hogy mellékesen a konyhapénzből is jobban kijöjjenek.
Sokak kérésének tesz eleget a szerző, amikor közreadja a'házi gabona-feldolgozásban szerzett tapasztalatait, saját és összegyűjtött, átdolgozott receptjeit, amelyek sokat megőriztek a népi konyha hagyományaiból is. Visszaadni a kenyér becsületét!
Ha másképpen nem megy, úgy, hogy magunk sütjük meg.
Akik szívesen sütnek otthon, azok a könyvvel együtt kovászt is kapnak.

Tartalom

Előszó3
I. Heti gabonarend5
II. Gabonák és malomipari termékek minőségéről14
III. A házi gabona-feldolgozás és eszközei18
Szemes gabonák tisztítása18
Gabonák tárolása18
A malom19
Különböző gabonatermékek előállítása házi malom és különböző sziták segítségével20
A pelyhesítőgép21
IV. Gabonaételek főzés nélkül23
Áztatás, csíráztatás, búzafű, gabonafű23
V. A kása25
A kásafőzés eszközei25
A főzőkosár26
Szemes gabonák főzése26
A kásafőzés 7 féle módja27
VI. Különféle kásaételek29
Kása köretek, köretek pelyhekből29
Egyszerű édes kásák30
Tejes kásák30
Túrógombóc másképpen31
Zöldséges kásák31
Édességek, desszertek kásából32
VII. Köles ételek34
VIII. Sütemények mindenféle gabonából35
Kásasütemények35
Prószák, vagy málék35
Csíramálé36
Pehelysütemények36
Kekszek, pogácsák37
Töltelékek, krémek, mázak40
IX. Tésztafélék42
Tésztafélék alapanyagai42
Gombócok, galuskák, gánicák43
Burgonyás-gabonás ételek44
X. Puliszka 47
(Alaptészta készítése, juhtúrós puliszka, bálmos, gomolya, tejfölös puliszka)
XI. Szószok49
Alapszósz készítése és sokféle ízesítése49
Krémek és pástétomok (kolbászkrém, zöldséges gombás pizzakrém, melegszendvicskrém, zabpehelypástétom)49
XII. Savanyítás51
(Korpavíz, korpacibere, raszcsin)
XIII. Diéták gabonákkal52
Cukorbetegség52
Lisztérzékenység53
Tej és/vagy tojásérzékenység53
Búzaérzékenység53
Egyéb diéták54
Tibeti leves - tisztítókúra54
XIV. Kenyérsütés54
A kenyér56
A kovász56
Kovászolt rozskenyér57
A kovászolás és a kenyérsütés menete57
Rozskovásszal készült rozs-búza kenyér58
Rozskovásszal kelesztett búza, vagy tönkönykenyér58
Rozskovásszal és élesztős kovásszal kelesztett kenyér58
Sós élesztős kovász készítése58
Hugo Erbe sütő ferment való kenyérsütés59
Kenyérsütés kemencében59
Lángos, langaló, lepény61
Kovásztalan kenyérfélék62
(Csapáti-indiai lepénykenyér, pita kenyér, gyorst pizzatészta, élesztő nélkül)
Szárazkenyér felhasználása (kenyér felfrissítése, morzsa készítése, kenyérpörkölt, szász diáklepény, melegszendvics, kenyérkocka)63
Utószó helyett: 65
Kenyér a magyar közmondásban
Felhasznált és ajánlott irodalom67
Ökológiai és bioboltok jegyzéke68

Soós Ferenc

Soós Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Soós Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem