1.055.455

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gazdasági alapismeretek I-II.

Vendéglátás-idegenforgalom szakmacsoport I-II. osztálya számára

Szerző
Lektor

Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 170 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN: 963-224-306-4
Megjegyzés: Tankönyvi szám: VID-1101. Harmadik kiadás. Néhány fekete-fehér ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

I. A piac 11
1. A szükséglet, az igény és a kereslet 11
1.1. A szükséglet 11
1.2. Az igény 12
1.3. A kereslet 12
2. A termék 12
3. Gazdálkodás 13
3.1. A termelés 14
3.1.1. Alapfogalmak 14
3.1.2. A termelési folyamat tényezői 15
3.1.3. Munkamegosztás 17
3.2. Az elosztás 18
3.3. A forgalom 18
3.3.1. Hasznosság, érték, elégedettség 18
3.3.2. A csere 19
3.3.3. Az ügylet (tranzakció) 19
3.3.4. A pénz 20
3.3.5. A piac 24
3.4. A fogyasztás 30
3.4.1. A fogyasztás tárgyai 30
3.4.2. A fogyasztás formái 30
3.5. A gazdálkodás formái 31
3.5.1. Egyszerű újratermelés 31
3.5.2. Bővített újratermelés 31
4. Összefoglalás 31
II. A piac formái 33
1. A piac szerkezete 33
2. A piac csoportosítása 34
3. Piaci kapcsolatok 34
3.1. Egyszerű piaci kapcsolat 34
3.2. Bővített piaci kapcsolat 35
4. A piac formái 36
4.1. Az árupiac 37
4.2. Szolgáltatások piaca 37
4.3. Munkaerőpiac 37
4.3.1. A munkaerőpiac működése 38
4.3.2. A munkabér 39
4.3.3. A munkaerőpiac zavarai 40
4.4. Pénz- és tőkepiac 40
4.4.1. Bankok 41
4.4.2. Pénzpiac 41
4.4.3. Tőkepiac 45
4.4.4. Tőzsde 48
5. Összefoglalás 50
III. A vállalkozás 52
1. A család és a vállalkozás 53
2. Üzleti vállalkozás 53
2.1. A vállalkozások feltételei 54
2.1.1. Pénzügyi feltétel 54
2.1.2. Munkaerő 54
2.1.3. Know-how 54
2.1.4. Információ 54
3. A vállalkozások formái 55
3.1. Egyéni vállalkozás 55
3.2. Társas vállalkozások 55
3.2.1. Közkereseti társaság 56
3.2.2. Betéti társaság 56
3.2.3. Egyesülés 56
3.2.4. Közös vállalat 57
3.2.5. Korlátolt felelősségű társaság 57
3.2.6. Részvénytársaság 57
4. A vállalkozások alapítása 58
4.1. A vállalkozási terv részei 58
4.1.1. Nyereségterv összeállítása 59
4.1.2. A tevékenység meghatározása 59
4.1.3. A vállalkozás módjának kiválasztása 59
4.1.4. Megfelelő vállalkozási forma kiválasztása 60
4.1.5. Az eszközigény összeállítása 60
4.1.6. A környezet kiválasztása 60
4.1.7. A kereskedelmi és piaci lehetőségek áttekintése 61
4.1.8. A pénzügyi terv 61
4.2. Egyéni vállalkozás alapítása 63
4.3. Társas vállalkozások alapítása 64
5. A vállalkozások működési zavarai 65
5.1. Kockázati tényezők , 65
5.2. A védekezés lehetőségei 66
6. összefoglalás 67
IV. A vállalkozások mikroökonómiája 68
1. A gazdasági folyamatok értékelése 68
1.1. A statisztika 69
1.2. A statisztikai munka folyamata 69
1.2.1. A statisztikai adatok gyűjtése 70
1.2.2. Az adatok csoportosítása 70
1.2.3. Az adatok elemzése 72
2. A bevétel és elemzése 73
2.1. A bevételt befolyásoló tényezők 74
2.2. A bevétel elemzése 74
2.2.1. Nagyságának elemzése 74
2.2.2. Összetételének elemzése 75
2.2.3. Tényezőinek elemzése 75
3. A költség és elemzése 77
3.1. A költségek csoportosítása 77
3.1.1. Költségnemek 77
3.1.2. Elszámolhatóság szempontjából 79
3.1.3. Az áru vagy szolgáltatás mennyiségéhez való
viszonya alapján 80
3.2. A költségek elemzése 84
4. A jövedelmezőség és elemzése 84
4.1. A jövedelmezőséggel kapcsolatos fogalmak 84
4.2. A jövedelmezőség elemzése 85
5. Összefoglalás 85
V. Számviteli ismeretek 86
1. Az ügyvitel 86
1.1. Az ügyvitel feladatai 86
2. A számvitel és részei 87
3. A számvitel alapfogalmai 87
3.1. Eszközök (aktívák) 87
3.2. A források (passzívák) 90
3.3. Az értékcsökkenés (amortizáció) 91
3.3.1. Az elszámolás alapja 92
3.3.2. Az elszámolás módszerei 92
3.4. A mérleg 95
3.5. Az eredménykimutatás 96
3.6. A gazdasági esemény 97
3.7. A bizonylat 97
3.8. A nyilvántartás 98
3.9. A leltár 98
3.10. Könyvviteli számla 99
4. Könyvelési rendszerek 100
4.1. Egyszeres könyvvitel 100
4.2. Kettős könyvvitel 100
5. Az éves beszámoló 100
5.1. Az éves beszámoló formái 101
6. Összefoglalás 101
VI. Vezetési ismeretek 103
1. A szervezés 103
2. A szervezés csoportosítása 104
3. A szervezés területei 104
3.1. A szervezet létrehozása 105
3.1.1. Munkafolyamat 105
3.1.2. Szervezet 106
3.2. A szervezet működési rendjének szabályozása 106
3.3. A munka összehangolása 107
4. A vezetés 107
4.1. A vezetés folyamata 108
4.2. Vezetői stílusok 109
5. Összefoglalás 109
VII. Marketing 110
1. A marketing fontossága 110
2. A marketing-mix 111
2.1. A termék (PRODUCT) 111
2.2. Az ár (PRICE) 112
2.3. Az elosztás (PLACE) 112
2.4. Az ösztönzés (PROMOTION) 112
2.5. A személyes eladás (PERSONAL SELLING) 113
3. A marketing folyamata 113
3.1. A piaci lehetőségek elemzése 113
3.1.1. A vállalkozás környezete 113
3.1.2. A fogyasztói piac elemzése 114
3.1.3. A szervezeti piacok elemzése 115
3.1.4. A konkurencia elemzése 117
3.2. A célpiacok felkutatása és kiválasztása 117
3.2.1. Piacbontás 117
3.2.2. A célpiac kiválasztása 118
3.2.3. Termékpozicionálás 110
3.3. A marketingstratégiák kialakítása 118
3.3.1. Stratégiák a vállalkozás szempontjából 118
3.3.2. Stratégiák a termékciklus szempontjából 119
3.3.3. Stratégiák a piacfejlődés szempontjából 119
3.4. A marketingprogramok tervezése 119
3.4.1. Termékprogram 119
3.4.2. Árprogram 120
3.4.3. Elosztási program 122
3.4.4. Ösztönzési program 123
3.5. A marketingműveletek szervezése, végrehajtása és ellenőrzése 125
3.5.1. A marketingszervezet kialakítása 125
3.5.2. A marketingteljesítmény értékelése és ellenőrzése 125
4. Összefoglalás 126
VIII. Az államháztartás 128
1. Az állam 128
1.1. Az állam szervezetei 128
1.1.1. Államhatalmi szervek 129
1.1.2. Államigazgatási szervek 130
1.1.3. Bírói szervezet 132
1.1.4. Ügyészség 132
1.1.5. Költségvetési szervek 132
1.1.6. Érdekképviseleti szervek 133
1.1.7. Gazdasági kamarák 133
1.1.8. Egyéb szervek 133
1.2. Az állam feladatai 134
2. Az államháztartás szerepe 134
2.1. A társadalmi termeléssel kapcsolatos alapfogalmak 134
2.1.1. Bruttó nemzeti termelés 134
2.1.2. Bruttó nemzeti termék 135
2.1.3. Bruttó nemzeti termék elosztása 136
3. Az államháztartás jellemzői 137
3.1. A fizetési kötelezettségek formái 137
3.1.1. Adó 137
3.1.2. Illeték 140
3.1.3. Vám 140
3.1.4. Járulék 141
3.1.5. Hozzájárulás 141
3.1.6. Bírság 141
3.1.7. Díj 141
4. Az államháztartás részei 141
4.1. Központi költségvetés 142
4.2. Elkülönített állami pénzalapok 143
4.3. A helyi önkormányzatok költségvetése 143
4.4. A társadalombiztosítás költségvetése 144
5. Összefoglalás 145
IX. A nemzetgazdaság 146
1. A gazdaság tagozódása 146
1.1. A gazdasági egységek csoportosítása 146
2. A gazdaságirányítás 147
2.1. Gazdasági rendszerek 147
2.1.1. Szabad piacgazdaság 147
2.1.2. Közvetlen gazdaságirányítás 148
2.1.3. Szociális piacgazdaság 150
2.2. A gazdaságirányítás eszközei 150
3. A gazdaság jelenségei 151
3.1. Infláció 151
3.2. Defláció 152
3.3. Konjunktúraciklus 152
3.3.1. Pangás (depresszió) 152
3.3.2. Gazdasági növekedés (expanzió) 152
3.3.3. Boom 153
3.3.4. Gazdasági csökkenés (recesszió, krízis)
4. Összefoglalás 153
X. Nemzetközi gazdasági kapcsolatok 154
1. Nemzetközi munkamegosztás 154
2. Világpiac 154
3. A külkereskedelem 155
4. Nemzetközi fizetési mérleg 156
5. Vállalkozások a világpiacon 156
5.1. A vállalkozáshoz szükséges információk 157
5.1.1. Nemzetközi kereskedelmi rendszer 157
5.1.2. Gazdasági környezet 159
5.1.3. Politikai-gazdasági környezet 159
5.1.4. Kulturális környezet 160
5.1.5. Vállalkozási környezet 160
5.2. A világpiacon való részvétel 160
6. Összefoglalás 160
Irodalomjegyzék 161
Kislexikon 162

Voleszák Zoltán

Voleszák Zoltán műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Voleszák Zoltán könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem