1.054.451

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Hal- és vadételek könyve

Olvasóink kedvenc receptjei

Szerkesztő
Fotózta

Kiadó: Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft.
Kiadás helye: Zalaegerszeg
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 150 oldal
Sorozatcím: Zalai Hírlap-Vas Népe-Napló-Fejér megyei Hírlap-Dunaújvárosi Hírlap könyvek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 19 cm
ISBN: 978-615-5101-03-8
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Kedves Olvasó!
Vidékünkön nagy hagyománya van a vadászat misztikumának, a rítusnak, amikor a civilizált ember ősei nyomába ered, az erdőt járja és vadat ejt. A Pannon Lapok Társaságának negyedik... Tovább

Előszó

Kedves Olvasó!
Vidékünkön nagy hagyománya van a vadászat misztikumának, a rítusnak, amikor a civilizált ember ősei nyomába ered, az erdőt járja és vadat ejt. A Pannon Lapok Társaságának negyedik receptkönyve e rítus, a vadászat jegyében készült, még egy „személyes" könyv, amelynek tartalmát olvasóink állították össze.
„Ezekben az erdőkben, ahol a fácán szeret lakni, a kidőlt fák tovább lombosodnak, mint a holt embernek nőnek a körmei, a kökénybokrok édesdeden kékülnek bele az őszi szemhatárba, és a völgyben, a vízben a szarvas büszkén számlálgatja szarvait. A vadászok csörtetnek át az erdőn, amikor a Nyilas hava komorrá teszi otthonülésüket, a kutyák ostromolják az erdei tisztások csendjét..."
Nem véletlen, hogy a téma kapcsán Krúdy Gyulát idézzük, aki szerint „az étkezés kultusza nemegyszer felülmúlja a nő és a szerelem jelentőségét". Belelapozván a „Hal- és vadételek könyvé"-be, látván a vadas ételek rafinált előkészítési módját, egyetértünk a magyar irodalom nagy ínyencével. S rögtön kedvet kapunk arra, hogy magunk is megkíséreljük előteremteni az ősi ízvilágot, az érlelt vadhús élvezetét: vaddisznókaraj borban párolva, nyúlgerinc angolosan, vörösborban sütött, sonkás, gombás vagy almával párolt fácán, marinírozott őzpecsenye, tejfölös őzszelet, őzgerinc rakott vagy narancsos, netán párolt vajas gesztenyével. Nem hétköznapi munka, ám nem is komplikált, viszont a végeredmény egy mennyei ünnepi étek. Hm! Roston sült vadmalac? Töltött vaddisznótekercs, vaddisznótokány, netán vaddisznóragu-leves rizsgombóccal? Szarvastüdő rántva, szarvashús aszpikban! Érdemes elkészíteni, megkóstolni! Krúdy szerint - s ezzel nem kell okvetlenül egyetértenünk - „a sörét a vadpecsenyében mindig bizonyos örömet okoz annak, aki a vadpecsenyét valóban kedveli. Képzeletében látja az őszi mezők boldogtalan ásításait, amelyben a vadász is segíteni látszik az időjárásnak tétlen ácsorgásával: amíg a letarolt réten, az özvegységét emlegető kukoricásból kifutamodik a tapsifüles, és a puska durrogni kezd."
A kulináris élvezetek közepette természetesen nem feledkezhetünk meg a halakról sem. Olvasóink minden képzeletet felülmúló kreativitással készült halétkeinek receptjeit közöljük. Ponty, csuka, fogas, busa, pisztráng, harcsa, sügér - mindezek roston, vajban, borban, sajtban, töltve, sütve, párolva.
Könyvünket igazi háziasszonyok állították össze. Fogadják szeretettel, lapozzák örömmel, és használják a konyhájukban, hiszen az Önök receptjei alapján, Önöknek készült! Vissza

Tartalom

A
Afrikai harcsa brassói módra 36
Almával párolt fácán 83
Amur csőben sütve 40
Angolna tejszínes gombamártásban 25
Apósom „könnyű" vadászreggelije 111
Aszalt szilvával tűzdelt szarvascomb rózsaszirommártásban, mandulás burgonyagolyóval 144
B
Baconágyon sült zöldséges pontyfilé 40
Baconnel tűzdelt színes harcsanyárs, grillezett zöldségekkel és steakburgonyával 28
Bakonyi szarvaspörkölt bográcsban 118
Bakonyi vadászkolbász 74
„Balinderék" uborkaszószban 46
Balkáni galambleves 76
Becsinált nyúlaprólék 124
Beduini szarvascombpörkölt tésztával 128
Borban főtt ponty 24
Borzas vaddisznószelet 131
C, CS
Csuka finomság 48
Csuka töltve 56
D
Diós hal 60
E
Egri pincepörkölt 108
Erdélyi muflontokány 134
F
Fácánleves főúri módra 77
Fácánpecsenye vajban sült almával-körtével 100
Fácánsaláta 72
Fácánsült almapürével 70
Fehérboros halhúsleves (pikáns) 18
Firenzei hal 35
Fokhagymás vaddisznómáj 136
G, GY
Gombás őztokány 106
Gombás tonhal vörösborban 34
Gombás vadgöngyölék 95
Göngyölt harcsafilé 44
Gyümölcsös vaddisznószeletek 103
H
Hagymás vaddisznómáj 112
Halas kagylótészta 43
Halászlé 20
Halfatányéros 48
Halfilé fűszeres sajtmártásban 30
Halfilé spenótos gombamártással 50
Halgombóc brokkolimártással 51
Halgombócos halászlé 20
Halkocsonya 12
Halkrokett 16
Halleves gombóccal 22
Halrétes Halász módra, tejszínes kapormártással 8
Harcsa káposztában 58
Harcsafilé párolt gyümölcsökkel 37
Harcsapaprikás galuskával 47
Harcsaszelet tejszínes gombamártással 39
Heringsaláta 10
I
Ikraleves kukoricagaluskával 18
K
Kakukkfüves vadmalacpástétom, vörösboros sült céklával 118
Káposztás harcsa 33
Karácsonyi haltekercs 14
Kellevélbe göngyölt harcsa 56
Keszeg tejfölösen, fokhagymásán 30
Kókuszreszelékbe forgatott hekkfilé 52
Korhely halászlé 19
L
Lazacos párna zöldségágyon 54
Lecsós hal 26
Lecsós ponty bográcsban 34
Leveles tésztán tálalt halkolbászkarikák savanyú uborkával 52
M
Majoránnás szarvasszelet szalonnás zsemlegombóccal 94
Mandulás őzszeletek 64
Mandulás pisztráng 55
Marinírozott őzpecsenye 70
Marokkói hal 27
Meleg vadhúspástétom 104
Mezei nyúl tormás áfonyamártással 74
N, NY
Narancsos harcsa 59
Nyári halsaláta 6
Nyúlaprólék 112
O, Ö
Olajos hal 12
Orjaleves vaddisznóból 78
Őz- vagy nyúlaprólék tejfölösen 138
Őz- vagy szarvasvagdalt 64
Őzcomb bormártással 88
Őzgerincfilé diós burgonyatekerccsel 136
Őzkocsonya 68
Őzpörkölt gombóccal 126
P
Párolt fürjek 92
Párolt nyúlcomb naranccsal 86
Párolt pangasiusfilé petrezselymes, zelleres újburgonyával 58
Párolt vadkacsa 87
Pikáns őz leves 77
Pikáns szarvasérmék 119
Pilisi vadnyúlragu 143
Pisztáciás rakott halfilé 32
Ponty csuszaágyon 27
Ponty matróz módra 60
Pontykolbászkák 61
R
Rakott halas laska 56
Rakott káposzta hallal 42
Rakott őzgerinc 99
Rakott vadnyúl 99
Rántott sügér 40
Részeges hal 36
Részeges nyúl 122
Resztelt őz máj 92
Római fácán borókabogyóval 116
Roston sült vadmalac 103
Rozmaringos fácánmell mazsolás rizzsel vagy krokettel 108
Rozmaringos haltekercs 32
Ruszli 6
S, SZ
Sajtos ponty 24
Sajtos szarvasragu szőlővel 91
Sonkába tekert fogolypecsenye 99
Sonkás-gombás fácán 94
Sörben sült szarvas 120
Süllő gombamártással 42
Sült kárász kapros mártással 31
Svéd saláta vadhússal 131
Szalonnával spékelt fácán 112
Szardellás uborka 10
Szarvas illatos mártásban 135
Szarvas savanyú káposztával 114
Szarvasbifsztek 72
Szarvasgerinc kucsmagombával 116
Szarvasgerinc olaszosan 127
Szarvashátszín zsemlegombóccal 82
Szarvashús aszpikban 68
Szarvaspástétom tésztában 66
Szarvasragu 132
Szarvastüdő rántva 138
Szent György-hegyi gombás harcsa 60
Szilvapálinkás vadmalac-galantin, kelvirágos brokkolifelfújttal 100
T
Tárkonyos őzgerinc 84
Tárkonyos raguleves őz- vagy szarvashúsból 78
Tárkonyos savanyúleves szarvasszívből és -nyelvből 80
Tavasz illatú őzcomb 122
Tejfölös őzszelet 104
Tejfölös-gombás fogas 38
Tejfölös-paprikás fácán 115
Tihanyi vaddisznóragu 115
Tonhalkrém 8
Tormás csuka 52
Tőkehal gyömbéres mártással 30
Töltött őzcomb 90
Töltött pisztráng 10
Töltött ponty 62
Töltött vaddisznótekercs 98
Töltött vadkacsa 139
Törpeharcsa tejfölös raguval 47
Tűzdelt fácán 87
Tűzdelt szarvasborda vörösboros ribiszkével 83
Tűzdelt szarvaspecsenye 128
V
Vadászszeletek 116
Vadászszerencse-leves 76
Vaddisznó aprópecsenye Káli-módon 143
Vaddisznóbordák roston 130
Vaddisznócomb mustárosan 123
Vaddisznócomb zöldséges-tejfölös mártásban 110
Vaddisznócsülök-sült 102
Vaddisznóhús lencsével 88
Vaddisznómáj vadászbarát módra 83
Vaddisznópaprikás borókával, vörösborral 82
Vaddisznópörkölt dödöllével 90
Vaddisznóragu erdei gombával 127
Vaddisznóragu erdészné módra 107
Vaddisznóragu-leves rizsgombóccal 80
Vaddisznósült 132
Vadfácán kelkáposztával burkolva 96
Vadhúsropogós 66
Vadkacsa római tálban vörösborral és aszalt szilvával 115
Vadlibamell lecsós, gombás kuszkusszal 140
Vadnyúlcomb finomra sütve 106
Vadnyúlpástétom 65
Vörösborban sült töltött fácán 84
Z, ZS
Zöldborsós vadkacsaragu 124
Zöldséges őzragu 96
Zsázsával göngyölt lazac 44
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem