1.054.457

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kávéfőzési ismeretek

Kávéfőző céltanfolyam

Szerző
Lektor

Kiadó: Kereskedelmi Továbbképző és Módszertani Központ
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 197 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: 40 fekete-fehér ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A kávé az emberi szervezetre gyakorolt kellemes hatása miatt az egész világon az egyik legjobb, legelterjedtebb élvezeti cikk. Ezt a kellemes hatást a kávéban lévő koffein adja, mert az... Tovább

Előszó

A kávé az emberi szervezetre gyakorolt kellemes hatása miatt az egész világon az egyik legjobb, legelterjedtebb élvezeti cikk. Ezt a kellemes hatást a kávéban lévő koffein adja, mert az idegrendszert élénkíti, a fizikai fáradtságot és szellemi kimerültséget csökkenti vagy kiküszöböli.
A kávéfőzés, azaz a kávéital készítésének módja különböző országokban más és más, mely az egyszerű kávéfőzési módokon keresztül a bonyolult gépi kávéfőzési módokat foglalja magába. Magyarországon az eszpresszó- és krémkávéfőzés automatizált gépekkel történik, amelyek az üzemeltetők és a fogyasztók igényeit minden tekintetben kielégítik.
A gépek helyes és szakszerű kezelésének, karbantartásának biztosítása érdekében a vendéglátó vállalatok dolgozói tanfolyamokon sajátíthatják el a szükséges ismereteket. A tanítás és tanulás megkönnyítésére e jegyzet áll a hallgatók rendelkezésére. Vissza

Tartalom

BEVEZETÉS 1
I. A KÁVÉ ÁLTALÁNOS ISMERTETÉSE 3
1. A kávé felfedezése és elterjedése 3
2. A kávéfa /kávécserje/ és a nyerskávé 7
3. A kávé vegyi összetétele és az emberi szervezetre gyakorolt hatása 12
4. A kávé pörkölésének jelentősége, fogalma és a pörkölés folyamata 14
5. A nyers- és pörköltkávé tárolása, szállítása és minősítése 18
6. Kávészerek 22
II. A KÁVÉ ŐRLÉSE, ŐRLŐGÉPEK 24
1. A kávéőrlés általános ismertetése 24
2. A kávéőrlőgépek osztályozása 25
3. A kávéőrlőgépek szerkezeti felépítése 26
4. Különféle típusú kávéőrlőgépek 27
III. A KÁVÉFŐZÉS ALKALMAZOTT MÓDJAI 32
1. Egyszerű kávéfőzési módok 32
2. Eszpresszó /klasszikus/ kávéfőzési mód 41
3. Krémkávéfőzési mód 49
IV. KÁVÉFŐZŐGÉPEK SZERKEZETI FELÉPÍTÉSE 62
1. A kazán és tartozékai 62
a. A kazán felépítése 62
b. A csaptelepek forróvízzel való ellátásának módjai 63
c. A kazán tartozékai 64
d. A gép vázszerkezete és burkolata 73
2. Fűtőberendezések és azok automatikái 73
a. Elektromos fűtés és világítás 73
b. Kávéfőzőgépek gázfűtése 82
V. A KÁVÉFŐZŐGÉPEK ÜZEMELTETÉSÉNEK FELTÉTELEI 89
1. Új és javított gépek üzembeállításával kapcsolatos előkészítő feladatok 89
2. Kávéfőzőgépek üzemeltetése, karbantartása 94
3. Kávéfőzőgépek meghibásodásai és kijavításuk módjai 97
4. Munkakezdésnél és munkavégzésnél szükséges teendők összefoglalása 100
VI. KÁVÉFŐZŐGÉPEK KISEGÍTŐ BERENDEZÉSEI 103
1. Vízellátó és nyomásfokozó berendezések 103
a. Kávéfőzőgépek vízellátásának ismertetése 103
b. Automatikus kapcsolású hidroforos nyomásfokozó berendezés 103
c. PROCON tip. forgómozgást végző tolattyús szivattyú 107
2. Vízlágyító készülékek 108
a. A víz minősége és annak hatása a kávéitalra és a gép működésére 108
b. A víz keménysége 109
c. Vízlágyítás 110
d. Az ioncserélő elvi felépítése és működése 112
e. VK-94 és VK-140 tip. vízlágyító készülékek 112
f. DHL-100/R tip. kationcserés, részáramos vízlágyító készülék 116
VII. A KÁVÉITAL MINŐSÉGÉNEK FELTÉTELEI ÉS ELLENŐRZÉSE 120
1. A kávéital minőségére és élvezeti értékére gyakorolt különböző hatások 120
2. A kávéital minősége és annak laboratóriumi ellenőrzése 126
3. A kávéfőző adminisztrációs munkája 130
4. A kávéital kulturált felszolgálása 132
VIII. EGÉSZSÉGÜGY, MUNKÁSVÉDELEM ÉS BALESET ELLENI VÉDELEM 134
1. A dolgozók személyi higiénéje 134
2. Munkásvédelem 140
a. A munka alapfogalmai 140
b. Foglalkozási ártalmak 144
3. Baleset elleni védelem 148
a. A vendéglátó üzemek baleseteinek forrásai 148
b. Elsősegélynyújtás 155
c. Balesetvédelmi rendszabályok 158
d. Kávéfőzőgépek baleseti veszélyei 160

Kiss Lajos

Kiss Lajos műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Kiss Lajos könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem