1.054.268

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kereskedelmi ismeretek I.

A kereskedelmi szakközépiskolák és tanulóiskolák számára

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 159 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes ábrákkal, fotókkal illusztrálva. Tankönyvi szám: 21350.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

"Az embereknek élelemre, ruhára, lakásra, tüzelőre és egyéb anyagi javakra van szükségük életük fenntartásához. Ezek megszerzése nap mint nap célszerű tevékenységre: munkára... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

"Az embereknek élelemre, ruhára, lakásra, tüzelőre és egyéb anyagi javakra van szükségük életük fenntartásához. Ezek megszerzése nap mint nap célszerű tevékenységre: munkára serkent.
Az egyéni és közös élet munkára ösztönző erejét szükségleteknek nevezzük. A szükségletek állandóan nőnek, bővülnek, hiszen mindnyájan szeretünk egyre jobban élni, táplálkozni, ruházkodni. Kényelmi és kulturális igényeink is egyre nagyobbak.
A szükségletek jelentkezése és kielégítése több körülménytől függ. Mindenekelőtt a termelés fejlettségétől, attól, hogy mennyi és milyen anyagi jószág létrehozására képesek az emberek. Függ a társadalom belső viszonyaitól is, attól, hogy milyen mértékben, milyen módon részesednek az egyes embercsoportok a létrehozott anyagi javakból. A szocialista társadalomban például mindenki végzett "munkai a alapján jut a javakhoz. A szükségletek alakulása és kielégítése összefüggésben van továbbá a földrajzi viszonyokkal, a lakosság szokásaival és műveltségével." Vissza

Tartalom

I. Kereskedelmi alapismeretek 3
A gazdálkodás 3
Szükségletek 3
A szükségletek kielégítése: a gazdálkodás 4
A gazdálkodás egységei 5
Az áru és az áruforgalom 8
Az áru fogalma 8
Az áruforgalom feltételei 8
Az áruk cseréje 10
A szocialista kereskedelem 11
A szocialista kereskedelem feladatai 11
A belkereskedelem tulajdonviszonyai 14
II. A kereskedelem szervezete 17
A belkereskedelem tagozódása 17
A nagykereskedelem ágai 17
A kiskereskedelem ágai 19
A belkereskedelem irányítása 22
A belkereskedelem országos irányítása 22
Az elosztó nagykereskedelem irányítása 23
A kiskereskedelem irányítása 24
Az állami kereskedelmi vállalat 27
Az önálló gazdálkodás 27
A kiskereskedelmi vállalat alapítása és működése 28
A kiskereskedelmi vállalat felépítése 29
A vállalat központja 29
A vállalat hálózata 30
A földművesszövetkezet 32
A szövetkezeti mozgalom 32
A földművesszövetkezetek jellemzői 33
A földművesszövetkezetek feladatai 33
A földművesszövetkezetek alapítása és működése 35
A földművesszövetkezetek felépítése 36
A szövetkezet választott testületei 36
A szövetkezet hivatali szervezete 37
Szövetkezeti vállalatok 39
III. A kiskereskedelmi hálózat 41
A kiskereskedelmi hálózat felépítése 41
A területi hálózat fogalma 41
Ellátási körzetek 42
A hálózati egységek rendszere 44
A hálózati egységek szervezeti formái 44
Értékesítési módok 45
A hagyományos értékesítési mód 46
A hagyományos értékesítés jellemzői 46
A hagyományos értékesítés alkalmazása 47
A preszolekciós értékesítési mód 49
A preszolekciós értékesítés jellemzői 49
A preszelekciós értékesítés alkalmazása 51
Az önkiszolgáló értékesítési mód 52
Az önkiszolgálás jellemzői 53
Az önkiszolgálás alkalmazása 58
Automata értékesítés 59
Az automata értékesítés jellemzői 59
Az árusító automaták fajtái 61
Az automaták alkalmazása 62
Csomagküldő kereskedelem 64
A szakosítás jellege 65
A szakosítás mértéke 66
Szakboltok 67
Kombinált bolt ok 67
Vegyesboltok 68
ABC-áruházak 69
Speciális hálózati egységek 71
IV. A bolt felépítése 73
A bolt jellemzői 73
A bolt kialakulása 74
A bolt elhelyezése 77
A bolt külső képe 81
A külső kép kialakítása 81
Az értékesítési mód és a külső kép kapcsolata 88
A bolt helyiségei 89
Bolti technológia 89
A helyiségek rendszere 90
Elárusítóhelyiség 91
Átvevő-, tárolóhelyiségek 92
Iroda- és személyzeti helyiségek 93
A bolthelyiségek kapcsolata 93
V. A bolt berendezése 97
A bolti berendezések szerepe és csoportosítása 97
Árusítóbútorok 97
Hagyományos értékesítéshez használt árusítóbútorok 97
Preszelekciós értékesítéshez használt árusító bútorok 103
Önkiszolgáló értékesítéshez használt árusítóbútorok 104
Gépek 111
Pénztárgépek 112
Mérlegek 115
Hűtőgépek 124
Munkaeszközök 129
Szállítóeszközök és tárolóberendezések 130
Az elárusítóhelyiség kialakítása 133
A vásárlási környezet 133
Az elárusítóhelyiség belső képe 134
Világítás 136
Fűtés, szellőztetés 138
A hagyományos bolt elárusítóhelyiségeinek elrendezése 139
Az eladótér és a vevőtér elhatárolása 140
A preszelekciós bolt elárusítóhelyiségének elrendezése 142
Az önkiszolgáló bolt elárusítóhelyiségének elrendezése 143
Az elárusítóállványok elrendezése 144
Az elszámolóhelyek elrendezése 145
VI. Az áruház és egyéb szervezeti formák 149
Az áruház 149
Az áruház jellemzői 149
Az áruházak szakjellege 151
Az áruház technikája I53
Az áruház munkaszervezése j 54
A vásárcsarnok és piac I55
Mozgóárusítás 156

Pásztor György

Pásztor György műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Pásztor György könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Kereskedelmi ismeretek I. Kereskedelmi ismeretek I. Kereskedelmi ismeretek I. Kereskedelmi ismeretek I. Kereskedelmi ismeretek I. Kereskedelmi ismeretek I.

A borító kissé töredezett, a borító és a lapélek foltosak, a gerinc javított. Néhány lapon bejegyzések, aláhúzások láthatók.

Állapot: Közepes
980 Ft
390 ,-Ft 60
2 pont kapható
Kosárba