1.046.427

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kisállattenyésztők zsebkönyve

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői papírkötés
Oldalszám: 322 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-230-657-0
Megjegyzés: Kihajtható melléklettel. 38 db fekete-fehér ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezető (Gonda Irén)
A tojóhibridek tenyésztése és tartása (Bangó László - Grünfelder Lőrinc)
A hazánkban legelterjedtebb tojóhibridek 12
Fehér tojóhibridek12
Barna tojóhibridek12
Árutojást termelő állományok tartásának irányelvei14
A nevelő- és tojótelep higiénés szabályai14
Elhelyezési és tartási rendszerek15
A hőmérséklet szerepe és a szükséges hőmérséklet biztosítása15
A levegő állapota és cseréje18
A fény szerepe és a világítás progamozása19
A fény szerepe a növendéknevelésben19
A fény szerepe a tojástermelésben19
A világítási program és alkalmazása20
Férőhelyszükséglet, technológiai berendezések21
A tojóhibridek takarmányozása22
A fehér hibridek takarmányozása22
A barna hibridek takarmányozása24
A tojók takarmányozása25
A stressz-takarmányozás26
Preventív jellegű tömegkezelések a tojóhibridek tartásában26
Az eredményességet befolyásoló egyéb tényezők27
A csőrkurtítás27
A selejtezés29
A szállítás29
Szülőpárok tartásának irányelvei30
A kakasok nevelése30
A tenyésztojások kezelése31
Az árutojás minősítésének szempontjai és osztályba sorolása31
A friss tojás minőségi előírásai32
A tartósított tojás minőségi előírásai33
A tojás értékesítése34
A pecsenyecsirke nevelése (Horn Péter)
A pecsenyecsirke-előállításra alkalmas hibridek és fajták36
Hazai tenyésztésű húshibridek37
Külföldi tenyésztésű húshibridek37
Fajták38
A pecsenyecsirke elhelyezése és gondozása39
Az épülettel szemben támasztott követelmények39
A nevelőház szellőztetése39
A hőmérséklet és páratartalom szabályozása41
A műanyás nevelés42
A műanya nélküli teremfűtéses nevelés43
Az almozás44
A világítás44
Az állománysűrűség45
A pecsenyecsirke takarmányozása46
Az etetés és az itatás módja47
Az állományváltás lebonyolítása48
A késztermék elszállítása48
Az istálló takarítása, fertőtlenítése49
A naposcsibék fogadása49
Adatnyilvántartás a pecsenyecsirkenevelésben50
Gyöngytyúktenyésztés, vágógyöngytyúk-nevelés (Miklósné Horváth Erzsébet)
Elterjedtebb gyöngytyúkfajták és -hibridek52
Fajták52
Hibridek53
A gyöngytyúk értékmérő tulajdonságai53
A hústermelő-képesség53
A tojástermelő-képesség54
A tojások termékenysége és keltethetősége55
Az extenzív gyöngytyúktartás56
Tözsállattartás56
Növendék árugyöngytyúk-nevelés56
Az intenzív gyöngytyúktartás58
Tenyészállat-nevelés58
Törzsállattartás59
Pecsenyegyöngytyúk-nevelés59
A gyöngytyúk takarmányozása60
Pulykatenyésztés, vágópulyka-nevelés (Gonda Irén)
Az elterjedtebb pulyka-hibridek és a fajta64
A hibridek 64
A fajta65
A pulyka értékmérő tulajdonságai67
A pulyka elhelyezése és gondozása68
Az épülettel szemben támasztott követelmények68
Az épületek szellőztetése69
A hőmérséklet és a páratartalom szabályozása70
Az almozás70
A világítás71
Férőhelyszükséglet, technológiai berendezések szükséglete72
A pulyka takarmányozása74
Takamányozás félintenzív tartás esetében74
Takarmányozás intenzív tartás esetében75
Az etetés és az itatás módja76
Az eredményességet befolyásoló egyéb tényezők78
A termékenyítés78
A tenyésztojások gyűjtése, kezelése79
A kotlás megakadályozása81
A kétfázisos tojástermeltetés81
A lúd termeltetése (Bögre János)
A pecsenyelúd-termelés83
A pecsenyelúd előállítására alkalmas fajta85
A pecsenyelúd félintenzív (nyári) nevelése85
Az előnevelés85
Az utónevelés86
A takarmányozás87
A pecsenyelúd intenzív (téli) nevelése87
A nevelőépület előkészítése a naposlibák fogadására87
A pecsenyelúd ápolása és gondozása88
A takarmányozás89
A libamájtermelés90
Libamáj-termeltetési rendszerek91
A termeltetési rendszerek szervezeti felépítése93
A baromfiipar feladatai94
A kooperáló mezőgazdasági üzem feladatai94
A tömő feladatai98
A májlúd hízlalása100
A májtermelésre alkalmas fajta kérdése100
Az állomány kora100
A hízlalás időtartama101
A tömések száma101
A hízóállomány kiválasztása103
A hízólúd elhelyezése103
A takarmány előkészítése104
A használatos tömőgép-típusok104
A hízólúd gondozása, kényszervágása, szállítása104
A lúd tartása tolltermeléssel106
A tolltépés megszervezése105
A pecsenyekacsa nevelése (Somlai Zoltán)
A pecsenyekacsa-előállításra alkalmas fajták és hibridek 109
A pecsenyekacsa elhelyezése és gondozása110
A hőmérséklet és páratartalom szabályozása110
Az almozás111
A világítás112
Férőhelyszükséglet, technológiai berendezése szükséglete112
A pecsenyekacsa takarmányozása113
A pecsenyekacsa-nevelés tartástechnológiája114
Baromfikeltetés (Kiss István)
A tenyésztojás minőségi követelményei117
A gépi keltetés fizikai és mechanikai feltételei120
A keltetőtér hőmérséklete120
A páratartalom szerepe21
A keltetőgép légcseréje121
A tojások forgatása és helyzete a keltetőgépben122
A tojások hűtése122
A külföldi keltetőgépek fontosabb típusai123
Technológiai alapelvek és eljárások a különböző baromfifajok tojásainak keltetésében128
A tyúktojások keltetése128
A gyöngytyúktojások keltetése130
A pulykatojások keltetése131
A kacsatojások keltetése132
A lúdtojások keltetése134
A kelés időszakában tapasztalható rendellenességek, a kelésgyengeség136
A baromfi takarmányozása (Schuska Alfréd)
Takarmányismeret139
A takarmányok szerves és szervetlen táplálóanyag-tartalma140
A takarmányok vitamintartalma148
A takarmánykiegészítők148
A takarmányok minősítése151
Az állatok takarmányigénye152
Az etetés módja155
A kizárólag etetésre alkalmas keveréktakarmányok biztosítása161
A gyári keveréktakarmányok161
Keveréktakarmányok összeállítása koncentrátumok használata esetén164
A házilag előállított keveréktakarmányok166
Alapvető szabályok a baromfitakarmányozásban166
Telepek, épületek, berendezési eszközök (Szentirmai László)
A baromfitelep létesítésének alapvető szempontjai169
Az állattartó épület170
A baromfitartás környezeti feltételei171
A levegő állapota és cseréje171
A szellőztetés célja és mértéke172
A szellőztető rendszerek174
A természetes szellőzés175
A mesterséges szellőztetés176
Az istállók fűtése és hűtése182
Az istállók berendezési tárgyai184
A padlón tartásos istállók berendezései184
Az etetőberendezések184
Az itatás és berendezései186
A tojáskezelés és berendezései187
A világítóberendezések190
A padozat kialakítása191
A kifutó193
A ketreces tartás berendezései193
A baromfitartás technológiáiban alkalmazható fertőtlenítési módszerek197
Baromfiegészségügy (Szécsényi István)
A betegségek tünetei201
A betegségeket előidéző kórokok202
A betegségek megelőzése204
A betegségek elleni védekezés módszerei205
Ellenállóképesség és fogékonyság206
A baromfitartás higiénéje208
A baromfihullák és a trágya kezelése209
A baromfi adásvételével kapcsolatos szavatossági kérdések210
A tojástermelés higiénés feltételei211
A leggyakoribb nem fertőző baromfibetegségek212
Az ún. kelésgyengeség212
A kannibalizmus212
Takarmányozási ártalmak, takarmánymérgezések213
Mérgezések214
A fertőző betegségek214
A baktériumok által okozott betegségek215
A baromfikolera215
A baromfitífusz218
A paratífusz219
A kóli-fertőzés221
Az idült légzőszervi betegség222
A baromfigümőkór222
A vírusok által okozott betegségek 223
A fertőző nátha223
A leukózis és a Marek-féle betegség224
A baromfipestis226
A baromfihimlő227
Az ún. libainfluenza229
A gombák által okozott betegségek230
A parazitás betegségek232
Az orsóférgesség232
A kokcidiózis233
A madártetű-atka234
A haszongalamb tenyésztése és tartása (Ballay Attila)
A hazánkban tenyésztett fontosabb húsgalamb-fajták236
Tenyésztési ismeretek241
A haszongalamb értékmérő tulajdonságai242
A szaporaság242
A fejlődési erély és a testnagyság243
A takarmányértékesítő képesség243
A húsformák243
Az ellenállóképesség244
A tenyésztés és szaporítás244
A tenyésztési nyilvántartások szerepe244
A keresztezés jelentősége a galambtenyésztésben245
A párosítás245
Tartási ismeretek246
A galambház berendezései247
A költőszekrény247
Az etető- és itatóberendezések248
A vízfürdő249
A tenyészgalambok gondozása249
A galamb takarmányozása250
A galamb betegségei251
A japán fürj tartásának tényezői (Karig Emil)
A fürj tartásának tényezői261
Elhelyezés - állománysűrűség261
Az etetés és az itatás261
A hőmérséklet261
A világítás262
A szellőzés és a páratartalom262
Takarítás - fertőtlenítés263
A fürj szaporítása és keltetése263
A fürj takarmányozása264
Az egészségügyi helyzet264
A fürj haszonvételei264
A magyar baromfi és baromfitermékek a nagyvilágban (Nagy Tamás)
A kivitel alakulása266
A minőségi és kidolgozási kívánalmak273
Az export és a belföldi értékesítés lehetőségei275
A húsnyúl tenyésztése és tartása (Holdas Sándor)
A hazánkban tenyésztett fontosabb nyúlfajták277
Tenyésztési ismeretek281
A tenyészkiválasztás szempontjai281
A szelekció gyakorlati végrehajtása282
A gyakrabban használt tenyésztési eljárások282
A gyakorlati tenyésztőmunka283
A vemhesség és az ellés284
A szoptatás és a választás284
A nyúl elhelyezése és tartása285
A nyúlketrecek286
A ketrecek berendezési tárgyai287
A nyulak takarmányozása287
A nyúl táplálóanyag-igénye288
A nyúl fontosabb takarmányai288
A takarmányozás gyakorlata291
A házinyúl egészségvédelme291
Prémesállat-tenyésztés (Holdas Sándor)
A nyérc tenyésztése296
Tenyésztési ismeretek297
A tenyészkiválasztás szempontjai298
A gyakorlati tenyésztőmunka298
A nyérc tartása299
A nyérc takarmányozása300
A nyérc prémezése300
A nyérc legfontosabb betegségei300
A csincsilla tenyésztése301
Tenyésztési ismeretek301
A gyakorlati tenyésztőmunka302
A csincsilla tartása302
A csincsilla takarmányozása302
A csincsilla prémezése303
A csincsilla betegségei303
A nutria tenyésztése303
Tenyésztési ismeretek303
A nutria tartása304
A nutria takarmányozása305
A nutria prémezése305
A nutria legfontosabb betegségei306
A kisállattenyésztés számokban (Gonda Irén)
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem