Közegészségügyi, élelmiszer-higiéniai, minőségbiztosítási és környezetvédelmi emelt szintű ismeretek az élelmiszerforgalmazásban és az étkeztetésben dolgozók számára
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
Előszó
Részlet:
I. TÁPLÁLKOZÁSI ALAPISMERETEK
Táplálkozási ismeretek
Az élet fenntartásához, az aktív, egészséges élethez, a fejlődő szervezet növekedéséhez táplálékra van szükségünk. A szervezet...
Tovább
Előszó
Részlet:
I. TÁPLÁLKOZÁSI ALAPISMERETEK
Táplálkozási ismeretek
Az élet fenntartásához, az aktív, egészséges élethez, a fejlődő szervezet növekedéséhez táplálékra van szükségünk. A szervezet élettani folyamataihoz a táplálékok biztosítják az elengedhetetlen tápanyagokat. A tápanyagok részt vesznek az élő szervezet szöveteinek felépítésében, karbantartásában, szükség esetén helyreállításában, és energiát szolgáltatnak a szervezet működéséhez.
A táplálkozással az életkornak, a nemnek, a végzett munkának, az életmódnak, az egészségi állapotnak megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagbevitelt kell biztosítani. az élelmiszerek, italok elfogyasztásával bevitt tápanyagok az emésztőcsatornában szívódnak fel és a szervezetben lejátszódó biokémiai folyamatok során a tápanyagok vegyi energiája izommunkává, a szervek működéséhez szükséges munkává, végül hőenergiává alakul át. Az ember energiaszükségletét többféle tényező is befolyásolja, pl. a szervezet alapanyagcseréje, a külső hőmérséklet a mozgásaktivitás, a munkavégzés jellege és a tápláltsági állapot is.
Vissza
Tartalom
I. TÁPLÁLKOZÁSI ALAPISMERETEK 3
Táplálkozási alapismeretek 3
Táplálkozási ajánlások 3
Tápanyagok 4
II. ÉLELMISZEREKBEN ELŐFORDULÓ MIKROBÁK, AZ ÉLELMISZEREK ROMLÁSA 9
Élelmiszerekben előforduló mikrobák általános jellemzése 9
Vírusok az élelmiszerekben 10
Élelmiszerekkel terjedő paraziták 10
Élelmiszerek romlása 11
III. MÉRGEZŐ ANYAGOK AZ ÉLELMISZEREKBEN 13
IV. ÉLELMISZER ADALÉKANYAGOK, TECHNOLÓGIAI SEGÉDANYAGOK 15
V. ÉLELMISZER-FERTŐZÉSEK, ÉLELMISZER-MÉRGEZÉSEK 16
Élelmiszer-fertőzést okozó baktériumok 16
Élelmiszer-mérgezést okozó baktériumok 17
Vírusos ételfertőzések 18
Vegyi mérgezések, mérgező növények 18
VI. ÉLELMISZER EREDETŰ MEGBETEGEDÉSEK KIVIZSGÁLÁSA, TEENDŐK MEGBETEGEDÉSEK ESETÉN 19
Megbetegedések kivizsgálása 19
Teendők megbetegedés esetén 19
VII. KÖRNYEZETVÉDELMI ISMERETEK 21
VIII. TELEPÜLÉS- ÉS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI ISMERETEK 21
Ivóvízellátás 21
Szennyvízelhelyezés 21
Szemét és hulladékkezelés 22
IX. ROVAROK, RÁGCSÁLÓK ELLENI VÉDEKEZÉS 23
X. TAKARÍTÁS, TISZTÍTÁS, FERTŐTLENÍTÉS 24
XI. MUNKAKÖRI, SZAKMAI ALKALMASSÁG, SZEMÉLYI HIGIÉNÉ, OKTATÁS 26
Munkaköri, szakmai alkalmasság vizsgálata 26
Személyi higiéné 26
Oktatás 26
XII. ÉLELMISZEREKRŐL SZÓLÓ TÖRVÉNY 28
Értelmező rendelkezések 28
Az élelmiszer-vállalkozás létesítésének és működésének feltételei 29
Csomagolás, fogyasztók tájékoztatása 29
Élelmiszer szabályozás 23
Hatósági élelmiszer ellenőrzés 30
XIII. AZ ÜZLETEK MŰKÖDÉSÉRŐL ÉS A BELKERESKEDELMI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁRÓL 31
XIV. AZ ÉLELMISZERFORGALMAZÁS ÉLELMISZER-HIGIÉNIAI FELTÉTELEI 32
Általános feltételek 32
Élelmiszerek szállítása 33
Áruátvétel 33
Raktározás 34
Élelmiszerek előkészítése, kereskedelmi csomagolás, szeletelés 35
Értékesítés 35
Mosogatás, tisztogatás 37
XV. A KÖZÉTKEZTETÉS ÉS VENDÉGLÁTÁS (ÉTKEZTETÉS) HIGIÉNÉJE 39
Konyhaüzemek csoportosítása 39
Áruátvétel, árutárolás 39
Feldolgozó tevékenység 40
Előkészítés 40
Főzőtér, ételkészítés 41
Ételek kiszolgálása 42
Fogyasztótér, vendégtér 42
Ételek kiszállítása 42
Tálaló-melegítőkonyha 43
Mosogatás 43
A fagylalt előállításának közegészségügyi szabályai 44
XVI. A HACCP RENDSZER ÉS ALKALMAZÁSA 49
XVII. ÖSSZEFOGLALÓ KÉRDÉSEK 51
Irodalomjegyzék, jogszabályok 53
Közegészségügyi, élelmiszer-higiéniai, minőségbiztosítási és környezetvédelmi emelt szintű ismeretek az élelmiszerforgalmazásban és az étkeztetésben dolgozók számára
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
×Close
Közegészségügyi, élelmiszer-higiéniai, minőségbiztosítási és környezetvédelmi emelt szintű ismeretek az élelmiszerforgalmazásban és az étkeztetésben dolgozók számára
A borító foltos, néhány lapon aláhúzás látható.
Állapot:
Jó
1.280,-Ft
6
pont kapható
Kosárba
×Close
Az alábbi könyvet kosarába raktuk:
A(Z) KÖZEGÉSZSÉGÜGYI, ÉLELMISZER-HIGIÉNIAI, MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI EMELT SZINTŰ ISMERETEK AZ ÉLELMISZERFORGALMAZÁSBAN ÉS AZ ÉTKEZTETÉSBEN DOLGOZÓK SZÁMÁRA VÁSÁRLÓI AZ ALÁBBI KÖNYVEKET VÁSÁROLTÁK MÉG
Google, Facebook, Apple, Microsoft fiókkal való belépés/regisztráció eseténautomatikusan elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket.
Elfelejtett jelszó
Kérjük, adja meg azonosítóját, és a hozzá tartozó email címet, hogy jelszavát elküldhessük Önnek!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Azonosító név/E-mail cím* Azonosító és e-mail cím megegyező
E-mail cím*
(2009 március óta a regisztrált ügyfelek azonosító neve megegyezik az email címmel)
Ha az azonosítóját sem tudja megadni, kérjük, hívja az ügyfélszolgálati vonalat:
+36-62-452-833
×
1
2
3
Regisztráció
×
Regisztráció
Regisztrációja sikeresen megtörtént.
Megadott e-mail címére megerősítő e-mailt küldtünk. Ahhoz, hogy a regisztrációja véglegesedjen, és le tudja adni rendeléseit, kérjük, kattintson a levélben található linkre. A megerősítő link a kiküldéstől számított 48 óráig érvényes, ezután a regisztrációs adatok törlésre kerülnek.
Kérjük, jelölje meg az érdeklődési körébe tartozó témaköröket!
Mehet
×
Regisztráció
Az ön által megjelölt témakörök:
Temakor_1
Beállíthatja, hogy emailben értesítőt kapjon az újonnan beérkezett példányokról a bejelölt témaköröknek megfelelően.
Beállított értesítőit belépés után bármikor módosíthatja az Értesítő menüpont alatt:
létrehozhat új témaköri értesítőt
inaktiválhatja értesítőjét, ha éppen nem kíván a megadott témában értesítőt kapni
törölheti véglegesen az adott értesítőjét
szerkesztheti jelenlegi értesítőjét, ha még részletesebben szeretné megadni mi érdekli.
Az Ön választása alapján naponta vagy 3 naponta kap tőlünk emailt a beállított értesítőjéről.