kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Földművelésügyi Minisztérium |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 703 oldal |
Sorozatcím: | Ezüstkalászos tanfolyamok tankönyve |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. Kihajtható melléklettel. |
Növénytermeléstan | |
A növénytermelés célja és feladata | |
A növény életfeltételi | 4 |
A talaj fogalma és keletkezése | 5 |
A talaj alkotórészei | 9 |
A talaj tulajdonságai | 12 |
A talajok víz- és táplálóanyaggazdálkodása | 17 |
Talajtípusok, talajjavítás | 21 |
A talaj vizsgálata | 23 |
Földművelési rendszerek | 29 |
A vetésforgó jelentősége | 33 |
A növények elhelyezése a vetésforgóban | 35 |
Az egynyári növények, az évelő fűfélék és pillangósok hatása a talajra | 39 |
A füves vetésforgó típusai. A füves szakasz elhelyezése és feltörése | 42 |
A füves szakasz feltörése | 44 |
Trágyázástan | |
A trágyázás jelentősége | 45 |
A trágyaanyagok csoportosítása | 46 |
Az istállótrágya összetétele, értéke, alomanyagok | 47 |
Az istállótrágya érése | 50 |
Az istállótrágya kezelése | 52 |
Az istállótrágya nagyüzemi kezelése | 56 |
Az istállótrágya foszforsavas erjesztése | 59 |
Az istállótrágyázás | 60 |
Az istállótrágyázás idejének megállapítása | 61 |
Az istállótrágyázás kihordása és alászántása | 62 |
Erjesztett szalmatrágya és komposzt készítése | 64 |
A fekália (emberi ülülék) | 66 |
A zöldtrágyázás jelentősége, zöldtrágyanövények | 67 |
A zöldtrágyanövények alászántása | 68 |
A műtrágyázás jelentősége | 70 |
A műtrágyák alkalmazása | 74 |
A műtrágyák keverése és hatása a talajra | 78 |
Talajműveléstan | |
A talajművelés célja. A talajművelő munkák csoportosítása | 79 |
A talaj porhanyítása fordítással | 80 |
Szántási módok | 83 |
A szántás mélysége | 85 |
A talaj porhanyítása fordítás nélkül | 87 |
A talaj tömörítése | 90 |
A talaj egyengetése | 93 |
A talaj nyári művelése | 93 |
Az őszi mélyszántás és a tavaszi talajmunkák | 96 |
Vetés, növényápolás, betakarítás | |
A vetőmag előkészítése | 103 |
Vetés | 107 |
A sorvetőgépek beállítása | 112 |
Vetések ápolása | 120 |
A gabonafélék aratása, cséplése, tárolása | 123 |
Gyökér és gumósok szedése és eltartása | 125 |
Szálastakarmányok betakarítása, szénakészítés | 127 |
Hordás, kazlás | 130 |
Erdősítés | |
A fásítás célja és jelentősége | 132 |
A mezővédő erdősávok tervezése és telepítése | 135 |
Legelők fásítása | 137 |
Kifutók, utak, serűskertek fásítása | 138 |
Öntözés | |
Az öntözés jelentősége | 139 |
Az öntözés gyakorlata | 140 |
Az öntözővíz mennyisége | 148 |
Öntözéses takarmánytermelés | 148 |
Silózás | |
Silótakarmánnyal az állattenyésztés fejlesztéséért | 152 |
A silózás jelentősége | 152 |
Silóépítés | 155 |
A siló megtöltése | 159 |
Részletes növénytermelés | |
Gabonafélék termelése | 162 |
A gabonafélék népgazdasági jelentősége | 163 |
A búza termelése | 164 |
A rozs | 172 |
Árpa | 175 |
Őszi árpa | 176 |
Tavaszi árpa | 177 |
Zab | 179 |
A köles | 182 |
A kukorica | 183 |
Fajtaheterózis vagy hibridkukorica | 187 |
Pohánka | 188 |
Cukorcirok | 188 |
Rizs | 189 |
Hüvelyesek termelése | 189 |
Borsó | 190 |
Bab | 193 |
Szójabab | 193 |
Gyökér- és gumósnövények termelése | 194 |
A burgonya | 195 |
Cukorrépa | 199 |
Takarmányrépa | 202 |
Tarló- vagy kerekrépa | 203 |
Murokrépa | 204 |
Ipari növények termelése | 205 |
Káposztarepce | 205 |
Ricinus | 206 |
Napraforgó | 206 |
Mák | 207 |
Olaj- és rostlen | 208 |
Kender | 209 |
Gyapot | 209 |
Dohány | 211 |
Új ipari növényeink | 213 |
Pillangósvirágú takarmánynövények termelése | 213 |
Lucerna termelése | 215 |
Vöröshere termelése | 223 |
Bíborhere termelése | 223 |
Baltacim termelése | 229 |
Fehérvirágú somkóró termelése | 231 |
Nyúlszapuka termelése | 233 |
Fehérhere termelése | 234 |
Egyéves takarmányok | 235 |
Csalamádéfélék | 236 |
Silókukorica termelése | 238 |
Szudáni cirokfű | 238 |
Takarmánykáposzta | 239 |
Keveréktakarmányok | 240 |
Kettőstermelés | 244 |
A kettőstermelés megszervezése | 245 |
Rét- és legelőgazdálkodás | |
A rétek és legelők jelentősége | 248 |
Rétek, legelők osztályozása | 249 |
Rétek, legelők javítási munkálatai | 250 |
Rét, legelő növényzete | 254 |
A legelők használata | 258 |
Szakaszos legeltetés | 260 |
A pásztorok feladata | 262 |
A legelők ápolása, karbantartása | 263 |
A rétek használata és ápolása | 265 |
Rétek és legelők öntözése | 266 |
Állattenyésztéstan | |
Állatbonctan és élettan | |
Az állati test megismerésének jelentősége | 267 |
Az állati test vegyi alkotórészei | 267 |
Sejtek, szövetek, szervek | 268 |
A csontok és a csontváz | 271 |
Az állati test csontjai | 272 |
A fogak | 274 |
Izmok, inak, ínhüvelyek | 275 |
Az állati test általános beosztása és tájai | 276 |
Az emésztőszervek rendszere | 276 |
Az emésztőcső | 278 |
Az emésztőcső járulékos mirigyei | 281 |
Az emésztés | 282 |
A vérrendszer | 283 |
A lélegzőrendszer rendszere | 286 |
A kiválasztószervek | 287 |
A belső elválasztású mirigyek | 288 |
Az ivarszervek rendszere | 289 |
Az idegrendszer | 291 |
Az érzékszervek rendszere | 292 |
Kültakaró és képletei | 293 |
Általános állattenyésztés | |
Háziállataink változékonysága | 296 |
Az öröklődés | 298 |
A legfontosabb állattenyésztési alapfogalmak | 299 |
Tenyészet, törzs, család, vérvonal | 300 |
Gazdasági háziállatok értékének megítélése | 301 |
Törzskönyvezés | 307 |
Tenyésztési módok | 308 |
Háziállatok szaporítása | 311 |
Pároztatási módok | 311 |
Hím- és nőmemű állatok számaránya | 315 |
A vemhesség | 316 |
A vemhes állat gondozása | 316 |
Az ellés és az ellés körüli teendők | 317 |
A koraszülés és elvetélés | 318 |
Az anyaállat gondozása ellés után | 318 |
Az újszülött kezelése | 319 |
Takarmányozástan | |
A takarmányozás jelentősége | 320 |
A takarmányok alkotórészei és azok szerepe | 321 |
A takarmányok összetétele | 321 |
A takarmányok táplálóértékének megjelölése | 325 |
Egyéb mértékegységek a takarmányok táplálóértékének kifejezésére | 329 |
Az állatok táplálóanyagszükséglete | 330 |
A napi takarmányszükséglet megállapítása | 331 |
A takarmányok csoportosítása és ismertetése | 331 |
Szálastakarmányok | 332 |
Zöldtakarmányok | 332 |
Szénák | 337 |
Szalma, törek, pelyva | 337 |
Gyökér és gumós takarmányok | 338 |
Szemestakarmányok | 339 |
Gabonamagvak | 340 |
Hüvelyes magvak | 340 |
Mezőgazdasági ipari melléktermékek | 341 |
Állati eredetű takarmányok | 345 |
Takarmánykiegészítő anyagok | 346 |
Az ivóvíz | 348 |
A takarmányok eltartása | 350 |
A takarmányok előkészítése | 351 |
Takarmányok összeállításának alapelvei és az etetés rendje | 354 |
Különböző gazdasági állatok takarmányozásának alapelvei | 356 |
Állategészségügyi alapismeretek | |
Az állattenyésztés egészségügyi feltételei | 379 |
Az egészség és betegség jelei | 381 |
Elsősegélynyújtás és a gyógyszerek beadása | 381 |
A betegségek okai és osztályozásuk | 383 |
Állategészségügyi rendészeti intézkedések | 385 |
Bejelentési kötelezettség | 386 |
A zárlat | 387 |
A kártalanítás | 387 |
Az állatszavatosság | 388 |
Lótenyésztés | |
A lótenyésztés jelentősége | 388 |
A ló külső formáinak megítélése | 389 |
A ló életkorának meghatározása | 394 |
A lábállások | 394 |
A ló mozgása | 395 |
A ló színe, szőre, jegyei | 396 |
A lovak elnevezése használat, ivar és kor szerint | 396 |
A lovak származása és csoportosítása | 397 |
Az ősi magyar ló | 397 |
A Magyarországon tenyésztett külföldről származó lófajták | 397 |
Az arab telivér | 397 |
Az angol telivér | 398 |
A lipicai | 398 |
Az amerikai ügető | 398 |
Hazai melegvérű lovaink | 398 |
A Noniusz-törzs | 398 |
A Gidrán-törzs | 399 |
A mezőhegyesi félvér | 399 |
A kisbéri félvér | 399 |
Hidegvérű lovaink | 400 |
A Szovjetunió lófajtái | 400 |
A ló tenyésztése és gondozása | 401 |
A tenyésztésbevétel | 402 |
Tenyésztési ellenőrzés | 403 |
A párosítás, sárlás, fedeztetés és mesterséges termékenyítés | 403 |
A vemhesség, az ellés és az elvetélés | 404 |
Az újszülött csikó gondozása | 405 |
Csikónevelés választástól befogásig | 406 |
A lovak takarmányozása, elhelyezése, ápolása | 407 |
A ló takarmányozási rendje | 407 |
A csikó takarmányozása | 407 |
A vemhes és szoptatós kancák takarmányozása | 408 |
A tenyészmének takarmányozása | 409 |
A kifejlett igáslovak takarmányozása | 409 |
A lovak elhelyezése | 409 |
A lovak ápolása | 410 |
A ló értékét csökkentő tulajdonságai | 411 |
A lovak rossz szokásai | 411 |
A lovak öröklődő hibái | 412 |
A lovak leggyakoribb betegségei | 412 |
Élősködők által okozott betegségek | 412 |
Fertőző betegségek | 412 |
Egyéb betegségek | 413 |
A ló használata. A csikó betanítása | 414 |
A ló szerszámai | 415 |
A ló használata | 416 |
Sertéstenyésztés | |
A sertéstenyésztés népgazdasági jelentősége | 417 |
A sertés külső formáinak megítélése | 418 |
A hazánkban tenyésztett sertésfajták | 419 |
A mangalica | 419 |
A magyar fehér hússertés | 420 |
A Szovjetunió sertésfajtái | 420 |
A tenyészsertések értékelése | 421 |
A sertések szaporítása | 421 |
A sertések takarmányozása és hízlalása | 422 |
A takarmányok előkészítése | 423 |
Az etetés és itatás módja | 424 |
A sertések táplálóanyagszükséglete | 424 |
A szopós malacok takarmányozása | 425 |
A választott malacok takarmányozása | 425 |
Süldők takarmányozása | 426 |
A vemhes és szoptató kocák takarmányozása | 427 |
A tenyészkanok takarmányozása | 429 |
A sertéshízlalás | 430 |
A hízlalás ellenőrzése | 432 |
A hízósertések elhelyezése és ápolása | 432 |
Zsírsertések hízlalása | 433 |
Az expresszhízlalás | 433 |
A tenyésztésből kiselejtezett idős sertések hízlalása | 434 |
Hússertések hízlalása | 434 |
A sertések törzskönyvezése | 436 |
A sertések leggyakoribb betegségei | 436 |
Az élősködők által okozott betegségek | 436 |
Fertőző betegségek | 437 |
Egyéb betegségek | 437 |
Szarvasmarhatenyésztés | |
A szarvasmarhatenyésztés népgazdasági jelentősége | 438 |
A testalakulás megítélése | 440 |
A szarvasmarha bőre, szőre, színeződése és jegyei | 445 |
Testméretek és súlymeghatározás | 448 |
A szarvasmarha rossz szokásai | 449 |
Fontosabb szarvasmarhafajták ismertetése | 449 |
A magyar tarkamarha | 449 |
A magyar (alföldi) szarvasmarha | 451 |
A szimmentáli marha | 451 |
A borzderes marha | 452 |
A Szovjetunió szarvasmarhafajtái | 452 |
A tenyészállatok kiválasztása | 453 |
A termelőképesség ellenőrzése és a törzskönyvelés | 456 |
A tenyésztésbevétel és a kiselejtezés ideje | 457 |
Az üzekedés | 458 |
A borjázok egyenletes elosztása | 459 |
A párosítás és a pároztatás | 459 |
A vemhes tehenek ápolása és elapasztása | 460 |
Az ellés, elléskörüli teendők | 462 |
Az anya ápolása ellés után | 463 |
Az újszülött borjú ápolása | 464 |
A borjú felnevelése az elválasztásig | 465 |
A mesterséges borjúnevelés | 467 |
Borjak Stejman-rendszerű felnevelése | 470 |
Növendék szarvasmarhák felnevelése | 471 |
A szarvasmarha takarmányozása | 474 |
A tehenek takarmányozása | 474 |
Egyedi takarmányozás | 474 |
A tehenek szárazra állítása | 476 |
Előkészítő takarmányozás vagy kitőgyeltetés | 476 |
Az előetetés vagy ráetetés | 477 |
Tehenek nyári takarmányozása | 477 |
A tehenek téli takarmányozása | 479 |
Bikák takarmányozása | 479 |
Igásökrök takarmányozása | 479 |
Takarmányelőkészítés | 480 |
A szarvasmarha tartása, ápolása, elhelyezése | 481 |
Körömápolás | 481 |
Elhelyezés | 483 |
A szarvasmarha hasznosítása | 483 |
A tejtermelés mennyiségét befolyásoló tényezők | 484 |
A szarvasmarha igázása | 485 |
Szarvasmarhahízlalás | 485 |
A szarvasmarhák leggyakoribb betegségei | 485 |
Élősködők | 486 |
Fertőző betegségek | 486 |
Egyéb megbetegedések | 486 |
Tejgazdasái ismeretek | |
A tej képződése | 488 |
A tej mennyiségét és minőségét befolyásoló tényezők | 490 |
A tej összetétele | 490 |
A tejben található baktériumok, tejhibák | 492 |
A tej kezelése fejés után | 494 |
A tej vizsgálata | 494 |
Juhtenyésztés | |
A juhtenyésztés népgazdasági jelentősége | 496 |
A juhok elnevezése kor és ivar szerint | 497 |
A juh testalakulása | 498 |
Gyapjúismeret | 500 |
Gyapjúféleségek | 501 |
Legfontosabb juhfajták | 501 |
A magyar fésűs merinó | 502 |
A cigája | 502 |
A racka | 503 |
A cikta | 504 |
A karakul | 505 |
A Szovjetunió juhtenyésztése | 506 |
A tenyészjuhok kiválasztása | 507 |
A juhhodály berendezése és felszerelése | 510 |
A juhok takarmányozása | 512 |
A juhok egészségének megóvása | 514 |
Pároztatás, vemhesség, ellés, tej-, gyapjú- és hústermelés | 514 |
A juh termelése | 517 |
Gyapjútermelés | 518 |
A juhok tejtermelése | 518 |
A juhok hústermelése | 519 |
Baromfitenyésztés | |
A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége | 519 |
A baromfitartás és tenyésztés alapkövetelményei | 519 |
A baromfiak külső formái és a kiválogatás | 521 |
A Magyarországon tenyésztett tyúkfajták | 523 |
A nemesített magyar tyúk | 523 |
Kopasznyakú magyar tyúk | 523 |
A vörös izlandi (rhode) | 523 |
A kendermagos plimut | 523 |
A fehér leghorn | 524 |
A Szovjetunió tyúktenyésztése | 525 |
Tenyészállatkiválogatás, nemesítés, takarmányozás | 526 |
A tyúkok takarmányozása | 530 |
A baromfiak szaporítása | 533 |
Egyéb baromfiak tenyésztése | 533 |
A víziszárnyasok tenyésztése | 534 |
A pulyka tenyésztése | 535 |
A gyöngytyúk tenyésztése | 535 |
Baromfibetegségek | 535 |
Zöldségtermelés | |
A zöldségtermelés tárgya | 538 |
A zöldségtermelés népgazdasági jelentősége | 539 |
Talajművelés és vetésforgó | 540 |
A trágyázás | 542 |
A zöldségfélék szaporítása | 542 |
Ápolási munkák | 547 |
Zöldségfélék szedése | 550 |
Zöldségfélék eltartása | 551 |
Részletes ismeretek | |
Káposztafélék | 552 |
Gyökér- és gumósnövények | 554 |
Sárgarépa | 554 |
Petrezselyem | 555 |
Gumós zeller | 555 |
Retek | 556 |
Cékla | 556 |
Hagymafélék | 557 |
Vöröshagyma | 557 |
Fokhagyma | 558 |
Kobakosok | 558 |
Uborka | 559 |
Spárgatök | 559 |
Cukordinnye | 560 |
Görögdinnye | 561 |
Csucsorfélék | 561 |
Paprika | 561 |
Fűszerpaprika | 561 |
Paradicsom | 562 |
Hüvelyesek | 562 |
Zöldborsó | 563 |
Zöldbab | 563 |
Levélzöldségek | 563 |
Fejessaláta | 563 |
Spenót | 564 |
Évelők | 564 |
Kerti sóska | 564 |
Torma | 565 |
Spárga | 565 |
Gyümölcstermelés | |
A gyümölcstermelés népgazdasági jelentősége | 567 |
A gyümölcsös | 569 |
Gyümölcstermő növények csoportosítása és leírása | 571 |
A gyümölcstermő növények szaporítása | 576 |
Csemeteiskola | 577 |
Az oltványiskola | 578 |
Gyümölcsös engedély | 582 |
Telepítési engedély | 583 |
Ültetési rendszerek | 584 |
Fák térigénye | 584 |
A telepítés előkészítése | 585 |
Fiatal fák gondozása | 587 |
Fiatal fák kezelése | 589 |
Köztestermelés | 590 |
Termőgyümölcsös kezelése | 590 |
Trágyázás | 591 |
Öntözés | 592 |
A koronaritkítás | 592 |
Kéregápolás | 593 |
A korona ifjítása | 594 |
Átoltás | 594 |
Gyümölcsritkítás | 594 |
Az ágak feltámasztása | 595 |
A gyümölcsös talajmunkái | 595 |
Gyümölcsszedés | 595 |
Válogatás, osztályozás | 596 |
Csomagolás | 596 |
Növényvédelem | 598 |
Legfontosabb permetezőszerek | 598 |
Bordóilé | 598 |
Mészkénlé | 599 |
Olajos permetezőszerek | 599 |
Gyümölcsfa karbolineum | 599 |
Sárgaméreg | 599 |
Nikotin | 599 |
Idegméreg | 599 |
Gyomorméreg, arzén | 600 |
Egészségvédelmi rendszabályok a permetezésnél | 600 |
Növények betegségei és kártevői | 600 |
A gyümölcstermő növények gyakori betegségei | 600 |
Lisztharmat | 600 |
Varasodás (Fusicladium) | 601 |
Monilia vagy vánkospenész | 601 |
A levéllikasztó gomba | 602 |
Szilvalevél vörösfoltossága | 602 |
Gyümölcsfarák | 602 |
A gyökérgolyva | 602 |
Őszibarack levélfodrosodás | 602 |
A gyümölcsfákat károsító rovarok | 603 |
Pajzstetvek | 603 |
Almamoly | 603 |
A levéltetvek | 604 |
Bimbólikasztó bogár | 604 |
Farágó lepkék | 604 |
Galagonyapille, sárgafarú pille | 604 |
Amerikai szövőlepke | 606 |
A téli araszolók | 606 |
Pókhálós molyok | 606 |
Eszelények | 606 |
Bundás bogár | 607 |
Cseresznyelégy | 607 |
Poloskaszagú szilvadarázs | 608 |
Vértetű | 608 |
Gyapjas pille | 608 |
Gyűrűs pille | 608 |
Permetezési előírás | 608 |
Alma és körte | 608 |
Kajszi | 609 |
Cseresznye és meggy | 609 |
Szilva | 610 |
Őszibarack | 610 |
Alma-gyümölcsfejűek termelése | 610 |
Az alma termelése | 610 |
Körtetermesztés | 612 |
Birs- és naspolyatermesztés | 613 |
Csonthéjas gyümölcsűek termesztése | 613 |
Cseresznyetermesztés | 613 |
Meggytermesztés | 614 |
Szilvatermesztés | 615 |
Kajszitermesztés | 615 |
Őszibaracktermesztés | 616 |
Mandulatermesztés | 617 |
Diótermesztés | 618 |
Bogyósgyümölcsűek termesztése | 618 |
Szamócatermesztés | 619 |
Ribiszketermesztés | 619 |
Köszmétetermesztés | 620 |
Málnatermesztés | 620 |
Szőlőművelés | |
A szőlőtermelés jelentősége | 622 |
A szőlőnövény és környezete | 623 |
A szőlőtőke leírása | 624 |
A szőlő csoportosítása | 628 |
A szőlő szaporítása | 629 |
A szőlő tömegszaporítása | 629 |
A szőlő telepítése | 630 |
A szőlő ápolási munkái | 635 |
A szőlő metszése | 635 |
A szőlő zöldmunkái | 642 |
Kötözés | 642 |
Csonkázás | 643 |
A szőlő talajmunkái és trágyázása | 643 |
A szőlő nyitása | 643 |
A szőlő kapálása | 644 |
A szőlő trágyázása | 645 |
Növényvédelem | 646 |
Időjárás okozta károk | 646 |
Élettani betegségek | 647 |
Legfontosabb gombabetegségek | 648 |
A peronoszpóra | 648 |
A lisztharmat | 649 |
Legfontosabb állati kártevők | 650 |
Filoxera | 650 |
A szőlőmoly | 650 |
A cserebogár | 651 |
A darazsak | 651 |
A szüret | 651 |
A termés feldolgozása | 654 |
Tőkepótlás az ültetvényben | 656 |
Szőlőfajták | 658 |
Általános tudnivalók | |
A mezőgazdaság fejlesztését célzó legfőbb párt- és kormányhatározatok rövid ismertetése | 660 |
Az MDP Központi Vezetőségének és a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának határozata a mezőgazdasági termelés fejlesztéséről | 660 |
A Népköztársaság Elnöki Tanácsának törvényerejű rendelete az állami begyűjtés többéves rendszeréről | 667 |
A mezőgazdasági termelőszövetkezet minta-alapszabálya | 669 |
Mezőgazdasági kutatóintézetek és kísérleti gazdaságok | 672 |
Mezőgazdasági Szakoktatási Intézmények | 678 |
Agrártudományi Egyetem | |
Mezőgazdasági Akadémiák | |
Mezőgazdasági Főiskolák | |
Mezőgazdasági Technikumok | |
A mezőgazdaságban leggyakrabban előforduló terület-, köbtartalom- és súlyszámítások | 681 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.