1.104.005

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig
Ginop popup ablak bezárása

Mezőgazdasági alapismeretek 1.

Első és második évfolyam számára

Budapest
Kiadó: Földművelésügyi Minisztérium
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 703 oldal
Sorozatcím: Ezüstkalászos tanfolyamok tankönyve
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. Kihajtható melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Növénytermeléstan
A növénytermelés célja és feladata
A növény életfeltételi4
A talaj fogalma és keletkezése5
A talaj alkotórészei9
A talaj tulajdonságai12
A talajok víz- és táplálóanyaggazdálkodása17
Talajtípusok, talajjavítás21
A talaj vizsgálata23
Földművelési rendszerek29
A vetésforgó jelentősége33
A növények elhelyezése a vetésforgóban35
Az egynyári növények, az évelő fűfélék és pillangósok hatása a talajra39
A füves vetésforgó típusai. A füves szakasz elhelyezése és feltörése42
A füves szakasz feltörése44
Trágyázástan
A trágyázás jelentősége45
A trágyaanyagok csoportosítása46
Az istállótrágya összetétele, értéke, alomanyagok47
Az istállótrágya érése50
Az istállótrágya kezelése52
Az istállótrágya nagyüzemi kezelése56
Az istállótrágya foszforsavas erjesztése59
Az istállótrágyázás60
Az istállótrágyázás idejének megállapítása61
Az istállótrágyázás kihordása és alászántása62
Erjesztett szalmatrágya és komposzt készítése64
A fekália (emberi ülülék)66
A zöldtrágyázás jelentősége, zöldtrágyanövények67
A zöldtrágyanövények alászántása68
A műtrágyázás jelentősége70
A műtrágyák alkalmazása74
A műtrágyák keverése és hatása a talajra78
Talajműveléstan
A talajművelés célja. A talajművelő munkák csoportosítása79
A talaj porhanyítása fordítással80
Szántási módok83
A szántás mélysége85
A talaj porhanyítása fordítás nélkül87
A talaj tömörítése90
A talaj egyengetése93
A talaj nyári művelése93
Az őszi mélyszántás és a tavaszi talajmunkák96
Vetés, növényápolás, betakarítás
A vetőmag előkészítése103
Vetés107
A sorvetőgépek beállítása112
Vetések ápolása120
A gabonafélék aratása, cséplése, tárolása123
Gyökér és gumósok szedése és eltartása125
Szálastakarmányok betakarítása, szénakészítés127
Hordás, kazlás130
Erdősítés
A fásítás célja és jelentősége132
A mezővédő erdősávok tervezése és telepítése135
Legelők fásítása137
Kifutók, utak, serűskertek fásítása138
Öntözés
Az öntözés jelentősége139
Az öntözés gyakorlata140
Az öntözővíz mennyisége148
Öntözéses takarmánytermelés148
Silózás
Silótakarmánnyal az állattenyésztés fejlesztéséért152
A silózás jelentősége152
Silóépítés155
A siló megtöltése159
Részletes növénytermelés
Gabonafélék termelése162
A gabonafélék népgazdasági jelentősége163
A búza termelése164
A rozs172
Árpa175
Őszi árpa176
Tavaszi árpa177
Zab179
A köles182
A kukorica183
Fajtaheterózis vagy hibridkukorica187
Pohánka188
Cukorcirok188
Rizs189
Hüvelyesek termelése189
Borsó190
Bab193
Szójabab193
Gyökér- és gumósnövények termelése194
A burgonya195
Cukorrépa199
Takarmányrépa202
Tarló- vagy kerekrépa203
Murokrépa204
Ipari növények termelése205
Káposztarepce205
Ricinus206
Napraforgó206
Mák207
Olaj- és rostlen208
Kender209
Gyapot209
Dohány211
Új ipari növényeink213
Pillangósvirágú takarmánynövények termelése213
Lucerna termelése215
Vöröshere termelése223
Bíborhere termelése223
Baltacim termelése229
Fehérvirágú somkóró termelése231
Nyúlszapuka termelése233
Fehérhere termelése234
Egyéves takarmányok235
Csalamádéfélék236
Silókukorica termelése238
Szudáni cirokfű238
Takarmánykáposzta239
Keveréktakarmányok240
Kettőstermelés244
A kettőstermelés megszervezése245
Rét- és legelőgazdálkodás
A rétek és legelők jelentősége248
Rétek, legelők osztályozása249
Rétek, legelők javítási munkálatai250
Rét, legelő növényzete254
A legelők használata258
Szakaszos legeltetés260
A pásztorok feladata262
A legelők ápolása, karbantartása263
A rétek használata és ápolása265
Rétek és legelők öntözése266
Állattenyésztéstan
Állatbonctan és élettan
Az állati test megismerésének jelentősége267
Az állati test vegyi alkotórészei267
Sejtek, szövetek, szervek268
A csontok és a csontváz271
Az állati test csontjai272
A fogak274
Izmok, inak, ínhüvelyek275
Az állati test általános beosztása és tájai276
Az emésztőszervek rendszere276
Az emésztőcső278
Az emésztőcső járulékos mirigyei281
Az emésztés282
A vérrendszer283
A lélegzőrendszer rendszere286
A kiválasztószervek287
A belső elválasztású mirigyek288
Az ivarszervek rendszere289
Az idegrendszer291
Az érzékszervek rendszere292
Kültakaró és képletei293
Általános állattenyésztés
Háziállataink változékonysága296
Az öröklődés298
A legfontosabb állattenyésztési alapfogalmak299
Tenyészet, törzs, család, vérvonal300
Gazdasági háziállatok értékének megítélése301
Törzskönyvezés307
Tenyésztési módok308
Háziállatok szaporítása311
Pároztatási módok311
Hím- és nőmemű állatok számaránya315
A vemhesség316
A vemhes állat gondozása316
Az ellés és az ellés körüli teendők317
A koraszülés és elvetélés318
Az anyaállat gondozása ellés után318
Az újszülött kezelése319
Takarmányozástan
A takarmányozás jelentősége320
A takarmányok alkotórészei és azok szerepe321
A takarmányok összetétele321
A takarmányok táplálóértékének megjelölése325
Egyéb mértékegységek a takarmányok táplálóértékének kifejezésére329
Az állatok táplálóanyagszükséglete330
A napi takarmányszükséglet megállapítása331
A takarmányok csoportosítása és ismertetése331
Szálastakarmányok332
Zöldtakarmányok332
Szénák337
Szalma, törek, pelyva337
Gyökér és gumós takarmányok338
Szemestakarmányok339
Gabonamagvak340
Hüvelyes magvak340
Mezőgazdasági ipari melléktermékek341
Állati eredetű takarmányok345
Takarmánykiegészítő anyagok346
Az ivóvíz348
A takarmányok eltartása350
A takarmányok előkészítése351
Takarmányok összeállításának alapelvei és az etetés rendje354
Különböző gazdasági állatok takarmányozásának alapelvei356
Állategészségügyi alapismeretek
Az állattenyésztés egészségügyi feltételei379
Az egészség és betegség jelei381
Elsősegélynyújtás és a gyógyszerek beadása381
A betegségek okai és osztályozásuk383
Állategészségügyi rendészeti intézkedések385
Bejelentési kötelezettség386
A zárlat387
A kártalanítás387
Az állatszavatosság388
Lótenyésztés
A lótenyésztés jelentősége388
A ló külső formáinak megítélése389
A ló életkorának meghatározása394
A lábállások394
A ló mozgása395
A ló színe, szőre, jegyei396
A lovak elnevezése használat, ivar és kor szerint396
A lovak származása és csoportosítása397
Az ősi magyar ló397
A Magyarországon tenyésztett külföldről származó lófajták397
Az arab telivér397
Az angol telivér398
A lipicai398
Az amerikai ügető398
Hazai melegvérű lovaink398
A Noniusz-törzs398
A Gidrán-törzs399
A mezőhegyesi félvér399
A kisbéri félvér399
Hidegvérű lovaink400
A Szovjetunió lófajtái400
A ló tenyésztése és gondozása401
A tenyésztésbevétel402
Tenyésztési ellenőrzés403
A párosítás, sárlás, fedeztetés és mesterséges termékenyítés403
A vemhesség, az ellés és az elvetélés404
Az újszülött csikó gondozása405
Csikónevelés választástól befogásig406
A lovak takarmányozása, elhelyezése, ápolása407
A ló takarmányozási rendje407
A csikó takarmányozása407
A vemhes és szoptatós kancák takarmányozása408
A tenyészmének takarmányozása409
A kifejlett igáslovak takarmányozása409
A lovak elhelyezése409
A lovak ápolása410
A ló értékét csökkentő tulajdonságai411
A lovak rossz szokásai411
A lovak öröklődő hibái412
A lovak leggyakoribb betegségei412
Élősködők által okozott betegségek412
Fertőző betegségek412
Egyéb betegségek413
A ló használata. A csikó betanítása414
A ló szerszámai415
A ló használata416
Sertéstenyésztés
A sertéstenyésztés népgazdasági jelentősége417
A sertés külső formáinak megítélése418
A hazánkban tenyésztett sertésfajták419
A mangalica419
A magyar fehér hússertés420
A Szovjetunió sertésfajtái420
A tenyészsertések értékelése421
A sertések szaporítása421
A sertések takarmányozása és hízlalása422
A takarmányok előkészítése423
Az etetés és itatás módja424
A sertések táplálóanyagszükséglete424
A szopós malacok takarmányozása425
A választott malacok takarmányozása425
Süldők takarmányozása426
A vemhes és szoptató kocák takarmányozása427
A tenyészkanok takarmányozása429
A sertéshízlalás430
A hízlalás ellenőrzése432
A hízósertések elhelyezése és ápolása432
Zsírsertések hízlalása433
Az expresszhízlalás433
A tenyésztésből kiselejtezett idős sertések hízlalása434
Hússertések hízlalása434
A sertések törzskönyvezése436
A sertések leggyakoribb betegségei436
Az élősködők által okozott betegségek436
Fertőző betegségek437
Egyéb betegségek437
Szarvasmarhatenyésztés
A szarvasmarhatenyésztés népgazdasági jelentősége438
A testalakulás megítélése440
A szarvasmarha bőre, szőre, színeződése és jegyei445
Testméretek és súlymeghatározás448
A szarvasmarha rossz szokásai449
Fontosabb szarvasmarhafajták ismertetése449
A magyar tarkamarha449
A magyar (alföldi) szarvasmarha451
A szimmentáli marha451
A borzderes marha452
A Szovjetunió szarvasmarhafajtái452
A tenyészállatok kiválasztása453
A termelőképesség ellenőrzése és a törzskönyvelés456
A tenyésztésbevétel és a kiselejtezés ideje457
Az üzekedés458
A borjázok egyenletes elosztása459
A párosítás és a pároztatás459
A vemhes tehenek ápolása és elapasztása460
Az ellés, elléskörüli teendők462
Az anya ápolása ellés után463
Az újszülött borjú ápolása464
A borjú felnevelése az elválasztásig465
A mesterséges borjúnevelés467
Borjak Stejman-rendszerű felnevelése470
Növendék szarvasmarhák felnevelése471
A szarvasmarha takarmányozása474
A tehenek takarmányozása474
Egyedi takarmányozás474
A tehenek szárazra állítása476
Előkészítő takarmányozás vagy kitőgyeltetés476
Az előetetés vagy ráetetés477
Tehenek nyári takarmányozása477
A tehenek téli takarmányozása479
Bikák takarmányozása479
Igásökrök takarmányozása479
Takarmányelőkészítés480
A szarvasmarha tartása, ápolása, elhelyezése481
Körömápolás481
Elhelyezés483
A szarvasmarha hasznosítása483
A tejtermelés mennyiségét befolyásoló tényezők484
A szarvasmarha igázása485
Szarvasmarhahízlalás485
A szarvasmarhák leggyakoribb betegségei485
Élősködők486
Fertőző betegségek486
Egyéb megbetegedések486
Tejgazdasái ismeretek
A tej képződése488
A tej mennyiségét és minőségét befolyásoló tényezők490
A tej összetétele490
A tejben található baktériumok, tejhibák492
A tej kezelése fejés után494
A tej vizsgálata494
Juhtenyésztés
A juhtenyésztés népgazdasági jelentősége496
A juhok elnevezése kor és ivar szerint497
A juh testalakulása498
Gyapjúismeret500
Gyapjúféleségek501
Legfontosabb juhfajták501
A magyar fésűs merinó502
A cigája502
A racka503
A cikta504
A karakul505
A Szovjetunió juhtenyésztése506
A tenyészjuhok kiválasztása507
A juhhodály berendezése és felszerelése510
A juhok takarmányozása512
A juhok egészségének megóvása514
Pároztatás, vemhesség, ellés, tej-, gyapjú- és hústermelés514
A juh termelése517
Gyapjútermelés518
A juhok tejtermelése518
A juhok hústermelése519
Baromfitenyésztés
A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége519
A baromfitartás és tenyésztés alapkövetelményei519
A baromfiak külső formái és a kiválogatás521
A Magyarországon tenyésztett tyúkfajták523
A nemesített magyar tyúk523
Kopasznyakú magyar tyúk523
A vörös izlandi (rhode)523
A kendermagos plimut523
A fehér leghorn524
A Szovjetunió tyúktenyésztése525
Tenyészállatkiválogatás, nemesítés, takarmányozás526
A tyúkok takarmányozása530
A baromfiak szaporítása533
Egyéb baromfiak tenyésztése533
A víziszárnyasok tenyésztése534
A pulyka tenyésztése535
A gyöngytyúk tenyésztése535
Baromfibetegségek535
Zöldségtermelés
A zöldségtermelés tárgya538
A zöldségtermelés népgazdasági jelentősége539
Talajművelés és vetésforgó540
A trágyázás542
A zöldségfélék szaporítása542
Ápolási munkák547
Zöldségfélék szedése550
Zöldségfélék eltartása551
Részletes ismeretek
Káposztafélék552
Gyökér- és gumósnövények554
Sárgarépa554
Petrezselyem555
Gumós zeller555
Retek556
Cékla556
Hagymafélék557
Vöröshagyma557
Fokhagyma558
Kobakosok558
Uborka559
Spárgatök559
Cukordinnye560
Görögdinnye561
Csucsorfélék561
Paprika561
Fűszerpaprika561
Paradicsom562
Hüvelyesek562
Zöldborsó563
Zöldbab563
Levélzöldségek563
Fejessaláta563
Spenót564
Évelők564
Kerti sóska564
Torma565
Spárga565
Gyümölcstermelés
A gyümölcstermelés népgazdasági jelentősége567
A gyümölcsös569
Gyümölcstermő növények csoportosítása és leírása571
A gyümölcstermő növények szaporítása576
Csemeteiskola577
Az oltványiskola578
Gyümölcsös engedély582
Telepítési engedély583
Ültetési rendszerek584
Fák térigénye584
A telepítés előkészítése585
Fiatal fák gondozása587
Fiatal fák kezelése589
Köztestermelés590
Termőgyümölcsös kezelése590
Trágyázás591
Öntözés592
A koronaritkítás592
Kéregápolás593
A korona ifjítása594
Átoltás594
Gyümölcsritkítás594
Az ágak feltámasztása595
A gyümölcsös talajmunkái595
Gyümölcsszedés595
Válogatás, osztályozás596
Csomagolás596
Növényvédelem598
Legfontosabb permetezőszerek598
Bordóilé598
Mészkénlé599
Olajos permetezőszerek599
Gyümölcsfa karbolineum599
Sárgaméreg599
Nikotin599
Idegméreg599
Gyomorméreg, arzén600
Egészségvédelmi rendszabályok a permetezésnél600
Növények betegségei és kártevői600
A gyümölcstermő növények gyakori betegségei600
Lisztharmat600
Varasodás (Fusicladium)601
Monilia vagy vánkospenész601
A levéllikasztó gomba602
Szilvalevél vörösfoltossága602
Gyümölcsfarák602
A gyökérgolyva602
Őszibarack levélfodrosodás602
A gyümölcsfákat károsító rovarok603
Pajzstetvek603
Almamoly603
A levéltetvek604
Bimbólikasztó bogár604
Farágó lepkék604
Galagonyapille, sárgafarú pille604
Amerikai szövőlepke606
A téli araszolók606
Pókhálós molyok606
Eszelények606
Bundás bogár607
Cseresznyelégy607
Poloskaszagú szilvadarázs608
Vértetű608
Gyapjas pille608
Gyűrűs pille608
Permetezési előírás608
Alma és körte608
Kajszi609
Cseresznye és meggy609
Szilva610
Őszibarack610
Alma-gyümölcsfejűek termelése610
Az alma termelése610
Körtetermesztés612
Birs- és naspolyatermesztés613
Csonthéjas gyümölcsűek termesztése613
Cseresznyetermesztés613
Meggytermesztés614
Szilvatermesztés615
Kajszitermesztés615
Őszibaracktermesztés616
Mandulatermesztés617
Diótermesztés618
Bogyósgyümölcsűek termesztése618
Szamócatermesztés619
Ribiszketermesztés619
Köszmétetermesztés620
Málnatermesztés620
Szőlőművelés
A szőlőtermelés jelentősége622
A szőlőnövény és környezete623
A szőlőtőke leírása624
A szőlő csoportosítása628
A szőlő szaporítása629
A szőlő tömegszaporítása629
A szőlő telepítése630
A szőlő ápolási munkái635
A szőlő metszése635
A szőlő zöldmunkái642
Kötözés642
Csonkázás643
A szőlő talajmunkái és trágyázása643
A szőlő nyitása643
A szőlő kapálása644
A szőlő trágyázása645
Növényvédelem646
Időjárás okozta károk646
Élettani betegségek647
Legfontosabb gombabetegségek648
A peronoszpóra648
A lisztharmat649
Legfontosabb állati kártevők650
Filoxera650
A szőlőmoly650
A cserebogár651
A darazsak651
A szüret651
A termés feldolgozása654
Tőkepótlás az ültetvényben656
Szőlőfajták658
Általános tudnivalók
A mezőgazdaság fejlesztését célzó legfőbb párt- és kormányhatározatok rövid ismertetése660
Az MDP Központi Vezetőségének és a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának határozata a mezőgazdasági termelés fejlesztéséről660
A Népköztársaság Elnöki Tanácsának törvényerejű rendelete az állami begyűjtés többéves rendszeréről667
A mezőgazdasági termelőszövetkezet minta-alapszabálya669
Mezőgazdasági kutatóintézetek és kísérleti gazdaságok672
Mezőgazdasági Szakoktatási Intézmények678
Agrártudományi Egyetem
Mezőgazdasági Akadémiák
Mezőgazdasági Főiskolák
Mezőgazdasági Technikumok
A mezőgazdaságban leggyakrabban előforduló terület-, köbtartalom- és súlyszámítások681
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem