A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mikrobiológia

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 318 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal és ábrákkal illusztrálva. Kihajtható melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Mikrobiológiának nevezik a parányi, csak mikroszkóppal látható élőlények életével, élettevékenységével foglalkozó tudományt. A mikrobiológia a biológiának egyik legfiatalabb ága az állattan és a... Tovább

Előszó

Mikrobiológiának nevezik a parányi, csak mikroszkóppal látható élőlények életével, élettevékenységével foglalkozó tudományt. A mikrobiológia a biológiának egyik legfiatalabb ága az állattan és a növénytan mellett. Amíg a biológia fogalmát magyarul jó kifejezi az "élettudomány" (ha nem is terjedt el ez a kifejezés szélesebb körben), addig a mikrobiológiának megfelelő magyar elnevezése nincsen, és így a Pasteur által ajánlott mikrobiológia szóösszetételt használjuk, mely a következő görög szavakból tevődik össze: mikrosz=kicsiny, biosz=élet, logosz=beszélgetés.
A mikrobiológia, akárcsak a biológia másik két ága, foglalkozik a mikroorganizmusok alaktanával, élettanával, továbbá származás-, fejlődés- és örökléstanával, és rendszertanával. Ezek mellett, de ezekre épülve, számos alkalmazott ágát fejlesztette ki a gyakorlati élet követelménye.
Vissza

Tartalom

Bevezetés3
A mikroszervezetek alaktana, szaporodása és rendszertana
A baktériumok és sugárgombák alakja és mérete11
A baktériumok sejtjeinek felépítéséről általában15
Sejtfal, sejtmembrán, tok19
Citoplazma, tartaléktápanyagok19
Bomlástermékek vagy exkrétumok21
Festékek képzése22
A protoplazma világító képessége22
A baktériumok sejtmag-kérdésének mai állása23
A baktériumok mozgatószervei és a mozgás26
A baktériumok viselkedése festékekkel szemben28
A baktériumsejt fejlődése31
Ciklusosság a baktériumsejt fejlődésben38
Tenyésztés, tenyészeljárások, szaporodás mértéke40
A baktériumok szabad szemmel látható (makroszkópos) fejlődési formáiról44
A baktériumok rendszerének rövid ismertetése50
Gombák65
Myxophyta vagy Myxomycetes törzs (Nyálkagombák)66
Fungi vagy Mycophita törzs (Gombák)66
Algák82
Protozoa vagy állati véglények84
A mikroszevezetek általános élettana
A mikroszervezetek sejtjeinek vegyi összetételéről87
Anorganikus anyagok87
Szén91
Nitrogén95
A növekedést serkentő anyagok és szerepük a mikroorganizmusok életében96
Anyagcsere. Enzimek101
Légzési típusok107
Fizikai hatások a mikroszervezetekre110
A víz szerepe a mikroszervezetek konzerválásában. A nedvesség mint környezeti hatás110
A hőmérséklet mint környezeti hatás112
A fény hatása116
A mikroszervezetekre gyakorolt kémiai hatás116
A vegyi reakció hatása116
Vegyszerek és mérgek hatása a mikroszervezetekre, fertőtlenítés118
Néhány a mezőgazdasági iparban és takarmánykészítési folyamatban fontos anaerob és aerob lebontási folyamat
Alkoholos erjedés124
Tejsavas erjedés 130
Propionsavas erjedés141
Vajsavas erjedés144
Anaerob és aerob ecetsavas erjedés147
A mikroszervezetek változékonysága és öröklénysége151
Spontán és indukált mutáció154
A mikrobiális mutánsok fő típusai160
Transzformáció mint a mikroszervezetek klónjai között létrejövő örökletes kölcsönhatás164
Genetikai kicserélődés paraszexuális vagy szexuális úton167
Szexualitás és a citogén elmélet171
A micsurini felfogás a mikrobiológiában173
A mikroszervezetek környezettana
A mikroszervezetek egymás közötti kapcsolatáról, valamint a mikro- és makroszervezetek közötti viszonyról179
Metabiózis180
Antagonizmus, parazitizmusa206
Mikroszervezetek a természetben221
Mikroszervezetek a talajban221
A szén körforgalma a talajban233
A nitrogén körforgalma a talajban239
A kén körfogalma a talajban259
A foszfor mikrobiológiai átalakulása262
A vas és mangán mikrobiológiai átalakulása263
Talajoltás265
Az istállótrágya mikrobiális folyamata az érlelés alatt270
A mikroszervezetek szerepe a humusz képződésében és talajaggregátum kialakításában273
Egyoldalú, káros mikrobiális hatás a talajokban278
Irányítható-e a talaj élete a mikrobák segítségével?279
A mikroszervezetek elterjedése a vízben284
A mikrobiológia történetének áttekintése
Irodalom304
Név- és tárgymutató307

Dr. Horváth János

Dr. Horváth János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Horváth János könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem