1.054.268

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mikroelemek a mezőgazdaságban II.

Stimulatív mikroelemek

Szerző

Kiadó: Akadémiai Kiadó és Nyomda
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 212 oldal
Sorozatcím: Béres kiadványok
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-232-671-7
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Izgalmas feladat az egyes mikroelemek útját végigkísérni a biológiai körforgalomban. A mikroelemekkel kapcsolatos kérdéseket három kötetben foglaljuk össze. Az első kötet az életfontosságú, azaz az esszenciális mikroelemekkel foglalkozott. Jelen kötet a stimulatív mikroelemeket tárgyalja, a harmadik befejező kötet témája pedig a toxikus, azaz mérgező mikroelemek.

Tartalom

Ismertető 3
Ajánlás 12
Előszó 13
1. Biopozitív (stimulatív) hatású mikroelemek 14
1.1. Mikroelemek a talaj-növény rendszerben 15
1.2. A mikroelemek szerepe a takarmányozásban és a táplálkozásban 18
1.3. Összefoglalás 19
2. A kobalt (Co) 21
2.1. A kobalt a talajokban 21
2.2. A kobalt a növénytermesztésben 22
2.2.1. A kobalt növényélettani szerepe 22
2.2.2. Különböző növények kobalttartalma és az erre ható tényezők 22
2.2.3. A növények kobaltellátottságának optimalizálása 24
2.3. A kobalt az állati termékek előállításában 24
2.3.1. A kobalt szerepe az állatok anyagcseréjében 24
2.3.2. A takarmányok kobalttartalma és az ezt befolyásoló tényezők 26
2.3.3. A kobaltellátottság és az állatok termelése 28
2.4. Élelmiszerek kobalttartalma 29
2.5. Összefoglalás 31
3. A króm (Cr) 32
3.1. A króm a talajokban 32
3.2. A króm a növénytermesztésben 32
3.2.1. A króm növényélettani szerepe 32
3.2.2. Különböző növények Cr-tartalma és az erre ható tényezők 33
3.2.3. A növények krómellátottságának optimalizálása 34
3.3. A króm az állati termékek előállításában 34
3.3.1. A króm szerepe az állatok anyagcseréjében 36
3.3.2. A takarmányok krómtartalma és az ezt befolyásoló tényezők 37
3.3.3. A krómellátottság és az állatok termelése 38
3.4. Élelmiszerek krómtartalma 39
3.5. Összefoglalás 41
4. A nikkel (Ni) 42
4.1. A nikkel a talajokban 42
4.2. A nikkel a növénytermesztésben 43
4.2.1. A nikkel növényélettani szerepe 43
4.2.2. Különböző növények nikkeltartalma és az erre ható tényezők 44
4.2.3. A növények nikkelellátottságának optimalizálása 44
4.3. A nikkel az állati termékek előállításában 45
4.3.1. A nikkel szerepe az állatok anyagcseréjében 45
4.3.2. A takarmányok nikkeltartalma és az ezt befolyásoló tényezők 48
4.3.3. Nikkelellátottság és az állatok termelése 51
4.4. Élelmiszerek nikkeltartalma 54
4.5. Összefoglalás 55
5. A vanádium (V) 56
5.1. A vanádium a talajokban 56
5.2. A vanádium a növénytermesztésben 57
5.2.1. A vanádium növényélettani szerepe 57
5.2.2. Különböző növények vanádiumtartalma és az erre ható tényezők 57
5.2.3. A növények vanádiumellátottságának optimalizálása 58
5.3. A vanádium az állati termékek előállításában 58
5.3.1. A vanádium szerepe az állatok anyagcseréjében 58
5.3.2. A takarmányok vanádiumtartalma és az ezt befolyásoló tényezők 59
5.3.3. A vanádiumellátottság és az állatok termelése 60
5.4. Élelmiszerek vanádiumtartalma 60
5.5. összefoglalás 62
6. Az ón (Sn) 63
6.1. Az ón a talajokban 63
6.2. Az ón a növénytermesztésben 63
6.2.1. Az ón növényélettani szerepe 63
6.2.2. Különböző növények óntartalma és az erre ható tényezők 63
6.2.3. A növények ónellátottságának optimalizálása 64
6.3. Az ón az állati termékek előállításában 65
6.3.1. Az ón szerepe az állatok anyagcseréjében 65
6.3.2. A takarmányok óntartalma és az ezt befolyásoló tényezők 66
6.3.3. Az ónellátottság és az állatok termelése 66
6.4. Élelmiszerek óntartalma 66
6.5. Összefoglalás 68
7. A titán (Ti) 69
7.1. A titán a talajokban 69
7.2. A titán a növénytermesztésben 70
7.2.1. A titán növényélettani szerepe 70
7.2.2. Különböző növények titántartalma és az erre ható tényezők 72
7.2.3. A növények titánellátottságának optimalizálása 72
7.3. A titán az állati termékek előállításában 73
7.3.1. A titán szerepe az állatok anyagcseréjében 73
7.3.2. A takarmányok titántartalma és az ezt befolyásoló tényezők 74
7.3.3. A titánellátottság és az állatok termelése 75
7.4. Élelmiszerek titántartalma 75
7.5. Összefoglalás 75
8. A stroncium (Sr) 77
8.1. A stroncium a talajokban 77
8.2. A stroncium a növénytermesztésben 78
8.2.1. A stroncium növényélettani szerepe 78
8.2.2. Különböző növények stronciumtartalma és az erre ható tényezők 79
8.2.3. A növények stronciumellátottságának optimalizálása 80
8.3. A stroncium az állati termékek előállításában 81
8.3.1. A stroncium szerepe az állatok anyagcseréjében 81
8.3.2. A takarmányok stronciumtartalma és az ezt befolyásoló tényezők 83
8.3.3. A stronciumellátottság és az állatok termelése 83
8.4. Élelmiszerek stronciumtartalma 84
8.5. Összefoglalás 85
9. A litium (Li) 86
9.1. A litium a talajokban 86
9.2. A litium a növénytermesztésben 87
9.2.1. A litium növényélettani szerepe 87
9.2.2. Különböző növények litiumtartalma és az erre ható tényezők 87
9.2.3. A növények litiumellátottságának optimalizálása 88
9.3. A litium állati termékek előállításában 89
9.3.1 A Imiim szerepe az állatok anyagcseréjében 89
A takarmányok litiumtartalma és az ezt befolyásoló tényezők 92
9.3.3. A litiumellátottság és az állatok termelése 92
9.4. Élelmiszerek litiumtartalma 96
9.5. Összefoglalás 97
10. A cézium (Cs) 98
10.1. A cézium a talajokban 98
10.2. A cézium a növénytermesztésben 99
10.2.1. A cézium növényélettani szerepe 99
10.2.2. Különböző növények céziumtartalma és az erre ható tényezők 100
10.2.3. A növények céziumellátottságának optimalizálása 101
10.3. A cézium az állati termékek előállításában 102
10.3.1. A cézium szerepe az állatok anyagcseréjében 102
10.3.2. A takarmányok céziumtartalma és az ezt befolyásoló tényezők 103
10.3.3. A céziumellátottság és az állatok termelése 103
10.4. Élelmiszerek céziumtartalma 104
10.5. Összefoglalás 105
11. A fluor (F) 106
11.1. A fluor a talajokban 106
11.2. A fluor a növénytermesztésben 107
11.2.1. A fluor növényélettani szerepe 107
11.2.2. Különböző növények fluortartalma és az erre ható tényezők 107
11.2.3. A növények fluorellátottságának optimalizálása 108
11.3. A fluor az állati termékek előállításában 109
11.3.1. A fluor szerepe az állatok anyagcseréjében 109
11.3.2. A takarmányok fluortartalma és az ezt befolyásoló tényezők 111
11.3.3. A fluorellátottság és az állatok termelése 112
11.4. Élelmiszerek fluortartalma 114
11.5. Összefoglalás 117
12. A jód (I) 117
12.1. A jód a talajokban 117
12.2. A jód a növénytermesztésben 117
12.2.1. A jód növényélettani szerepe 117
12.2.2. Különböző növények jód tartalma és az erre ható tényezők 118
12.2.3. A növények jódellátottságának optimalizálása 118
12.3. A jód az állati termékek előállításában 119
12.3.1. A jód szerepe az állatok anyagcseréjében 119
12.3.2. A takarmányok jódtartalma és az ezt befolyásoló tényezők 120
12.3.3. A jódellátottság és az állatok termelése 120
12.4. Élelmiszerek jódtartalma 124
12.5. Összefoglalás 129
13- A szelén (Se) 130
13.1. A szelén a talajokban 130
13.2. A szelén a növénytermesztésben 135
13.2.1. A szelén növényélettani szerepe 135
13.2.2. Különböző növények szeléntartalma és az erre ható tényezők 136
13.2.3. A növények szelénellátottságának optimalizálása 140
13.3. A szelén az állati termékek előállításában 141
13.3.1. A szelén szerepe az állatok anyagcseréjében 141
13.3.2. A takarmányok szeléntartalma és az ezt befolyásoló tényezők 144
13.3.3. Szelénellátottság és az állatok termelése 145
13.4. Élelmiszerek szelén tartalma 150
13.5. Összefoglalás 151
14. A szilícium (Si) 152
14.1. A szilícium a talajokban 152
14.2. A szilícium a növénytermesztésben 153
14.2.1. A szilícium növényélettani szerepe 153
14.2.2. A különböző növények sziliciumtartalma és az erre ható tényezők 154
14.2.3. A növények sziliciumellátottságának optimalizálása 155
14.3. A szilícium az állati termék előállításban 157
14.3.1. A szilícium szerepe az állatok anyagcseréjében 157
14.3.2. A takarmányok sziliciumtartalma és az ezt befolyásoló tényezők 157
14.3.3. A sziliciumellátottság és az állatok termelése 158
14.4. Élelmiszerek sziliciumtartalma 159
14.5. Összefoglalás 159
Utószó 160
Függelék 161
Az interdiszciplináris mikroelem-kutatásról 161
FÜGGELÉK 173
Magyar nyelvű irodalom 174
Angol és német nyelvű irodalom 176
Orosz nyelvű irodalom 213

Ábrajegyzék
1.1. A tápelem mennyisége a növényben és a termés 14
2.1. Összefüggés a vöröshere Cu- és Co-tartalma között 28
3.1. Különböző testrészek 51Cr-tartalma krómkloridot adva a mérési időpontig inkorporált 51 Cr százalékában 36
3.2. A tejjel, vizelettel és bélsárral ürülő 51Cr megoszlása az adagolást követő 96 óra alatt 38
4.1. Nőivarú sertések testtömeg gyarapodása Ni-ellátásnál és Ni-hiánynál 48
4.2. Hímivarú kecskék testtömeg gyarapodása Ni-ellátásnál és Ni-hiánynál 49
9.1. A kontrol és Li-hiányos kecskék szőrének Li-tartalma 92
9.2. A litium kiegészítés és hatása a sertések testtömeg gyarapodására 96
11.1. A takarmánnyal Ca, ill. Na-fluoridban adott F abszorpciójának és a csontok
fluortartalmának alakulása szarvasmarhánál 109
12.1. A süldők napi takarmányfelvételének alakulása jódkiegészítés nélkül 122
12.2. A süldők napi takarmányfelvételének alakulása eltérő ásványi anyag kiegészítés
mellett 123
12.3. A nőivarú kontrol és jódhiányos kecskék fehér fedőszőrének I-tartalma 125
134. A szelén geokémiai körforgása 132
13.2. A rét-legelő növényzetének Sc-koncentriciója 137
13.3. A fehér fedőszőr Sc-tartalma 145
13.4. A szelénhiányos és kontrol kecskék testtömeg gyarapodása 146
J3.5. A szelénhiányos és kontrol gidák testtömeg gyarapodása 147
144. A szilícium körforgalma 153
J4.2. A csirkék testtömeg növekedésének alakulása Si-kiegészítés hatására 155
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem