1.103.855

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig
Ginop popup ablak bezárása

Mindennapi gyümölcseink ételben és italban

Szerző
Szerkesztő
Fotózta
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott kemény papírkötés
Oldalszám: 110 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 29 cm
ISBN: 963-221-663-6
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A szokásos bevezetés helyett álljon itt ez a pár soros ajánlásom: a korszerű táplálkozás egyik alapanyaga a gyümölcs. Hazánk változatos, kitűnő minőségű gyümölcsökkel rendelkezik az év jelentős... Tovább

Előszó

A szokásos bevezetés helyett álljon itt ez a pár soros ajánlásom: a korszerű táplálkozás egyik alapanyaga a gyümölcs. Hazánk változatos, kitűnő minőségű gyümölcsökkel rendelkezik az év jelentős részében, ezért minden fogyasztónak lehetősége van a számára legkedvezőbb fajtákat az étkezéséhez felhasználni. Ezért ajánlom a kedves olvasóknak, hogy ismerkedjenek meg a gyümölcsök történelmi múltjával, valamint a recepteken keresztül azzal, hogy mire használhatók fel.
A magyar gyümölcs világszerte híres, mert hazánk éghajlata, éghajlati viszonyai különösen kedvezőek a kitűnő zamatú, ugyanakkor tetszetős, vitamindús gyümölcsök termesztése.
A gyümölcsök étrendi hatása igen előnyös; könnyen emészthetők, szerves savaik elősegítik más élelmiszerek hasznosítását. Változatos fogyasztásuk jó kiegészítő hatással van egymásra, egyeseket az aromaanyaguk és a pektintartalmuk, másokat a B- és a C-vitamin-, valamint a karotintartalmuk, ismét másokat a kalcium- és a foszfortartalmuk miatt sorolunk hasznos gyümölcseink közé. Fogyasztásuk véd az elhízástól: az elhízásnak mint állapotnak a leggyakoribb oka a túltáplálkozás. A szükségesnél több zsiradék- és szénhidrátfogyasztás révén a szervezetben a felesleges zsírok lerakódnak, s számos egészségügyi panasz forrásává válnak.
E könyv szerzője receptjein keresztül ajánlja a hazai és déli - egzotikus - gyümölcsöket különféle feldolgozásban, mert szeretné a fogyasztók, a vendégek figyelmét felhívni a gyümölcsök nagy élvezeti értékére, kedvező étrendi és üdítő hatására, valamint vitamintartalmukra. A könyv bőven taglalja a gyümölcsfogyasztás fontosságát a csecsemőkortól az időskorig bezárólag, ízelítőt ad a bioélelmiszerekről, mint az új konyhai irányzat alapvető cikkeiről. Kimerítően ír az egzotikus gyümölcsök eredetéről és a hozzájuk fűződő hagyományokról, s részletesen elemzi a hazai gyümölcsfogyasztás egészségügyi hatásait.
A szerző nagy elmélyüléssel, szakmai tudásával alkotta meg az ételrecepteket, amelyek újszerűségükkel felkeltik a gyümölcsök iránt azok érdeklődését is, akik ez ideig csak elvétve iktatták be étrendjükbe. Azoknak az ínyenceknek is ajánlom e gazdagon illusztrált könyvet, akik önmaguk is számos új recepttel rendelkeznek és azok élvezetéről maguk is beszámolhatnának.
Hasznos tanácsokat ad kitűnő fiatal kollégánk mindezeken kívül a gyümölcsök tartósításához, sőt a háziasszonyok által eltett, és kevésbé sikerült kompótok tartósítási hibaforrásait is megkeresi. Úgy gondolom, hogy e kiadvánnyal a szerző számtalan új hívet szerez a hazai és a külföldi gyümölcskedvelők egyre növekvő táborának. Vissza

Tartalom

Előszó7
A gyümölcs helye a korszerű táplálkozásban9
A legegyszerűbb háztartástól kezdve9
A gyümölcsnek ott a helye10
Az új konyhai irányzat és a bioélelmiszer11
A hazai gyümölcsökről újat írni15
Az alma16
A vörös áfonya17
A hecsedli17
Világszerte híres-nevezetes a magyar barack17
Az őszibarackkal folytatva18
A tavaszi gyümölcsök első előhírnöke a cseresznye18
Jellegzetes nyári gyümölcs a sárga- és görögdinnye19
A ribizli, a málna, az egres és a szamóca 20
A som21
Sárgás belsejével és a könnyen kiemelhető magjával a hamvaskék szilva21
A szőlő évadja kezdetén21
A házi befőzéssel gondoljunk21
A déli - egzotikus - gyümölcsök25
A citrusfélék26
A banán26
Az ananász27
A datolya27
A füge és a Kiss Mukk története28
A kókuszpálmák alatt29
A mangó, a papaja, a gránátalma és az avokádó jellemzői29
Az egészség "bogyója" a kivi31
Hazai és egzotikus gyümölcsök-termések ábécérendben32
Receptek33
Kezdő fogások34
Főételek48
Desszertek61
Egyéb gyümölcskészítmények80
És amit még ajánlunk97
Étrendminták az energiatartalom tükrében108
Betűrendes mutató110
Felhasznált irodalom111

Barta Miklós

Barta Miklós műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Barta Miklós könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Mindennapi gyümölcseink ételben és italban Mindennapi gyümölcseink ételben és italban
Állapot:
1.140 Ft
570 ,-Ft 50
5 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
Mindennapi gyümölcseink ételben és italban Mindennapi gyümölcseink ételben és italban Mindennapi gyümölcseink ételben és italban
Állapot:
1.140 ,-Ft
10 pont kapható
Kosárba