1.054.268

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Minőségirányítás az élelmiszergazdaságban

"A termőföldtől a fogyasztói asztalig."

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A minőségüggyel foglalkozó, egyre terebélyesedő hazai irodalom újabb értékes kiadvánnyal gazdagodott. Győri Zoltán professzor szerkesztésében, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei PRIMOM... Tovább

Előszó

A minőségüggyel foglalkozó, egyre terebélyesedő hazai irodalom újabb értékes kiadvánnyal gazdagodott. Győri Zoltán professzor szerkesztésében, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei PRIMOM Vállalkozásélénkítő Alapítvány gondozásában megjelent Minőségügyi Kézikönyvvel.
A Kézikönyv széleskörű ismertetést nyújt mindazoknak, akik a minőségügy alapjait, illetőleg magasabb szinten a minőségügyet, mint minőségtudományt a társadalmi és műszaki tudományok egyik önálló ágaként kívánják megismerni. A Kézikönyv elméleti ismertetések mellett gyakorlati útmutatót ad a vállalati minőségirányítási rendszer szintjeiről, a minőségtökéletesítés főbb folyamatairól. Megismerhetjük a globalizáció, a világkereskedelem liberalizálásának a minőségre és a gazdaságra kifejtett hatását. Részletes ismertetést kapunk az egyes élelmiszeripari ágazatban történő minőség-ellenőrzés és a minőségbiztosítás folyamatairól, a hatályos magyar jogszabályokról. Kiemelten foglalkozik a Kézikönyv a fogyasztók egészségének védelmével, ismerteti a Fehér és a Zöld Könyv élelmiszerbiztonsággal foglalkozó előírásait. A Fehér Könyv előírásainak megfelelően a „termőföldtől a fogyasztó asztaláig" hangsúlyozza az élelmiszerbiztonság megvalósítását. A fogyasztók egészségének védelmére megismerhetjük a kockázat elemzés fontosságát, a kötelező elővigyázatosság elvét. „Erkölcs nélkül nincs minőség" megvalósítása érdekében olvashatunk a fogyasztó megkárosításának megakadályozásáról, a valósághű tájékoztatás biztosításáról, a piaci verseny tisztaság védelméről. A magyar élelmiszerjog rendszeren túl megismerhetjük az Európai Unió és tagállamainak élelmiszer jogi rendszerét. A Kézikönyv ismerteti az élelmiszer előállítás általános és speciális szabályait, továbbá a fogyasztóvédelmi, a környezetvédelmi és az állatvédelmi szabályokat. Vissza

Tartalom

A. MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS AZ ÉLELMISZERGAZDASÁGBAN
Előszó .........................................................................................................11
I. A MINŐSÉGÜGY ALAPFOGALMAI (Dr. Veress Gábor)................15
I. 1. Bevezető.................................................................................................15
I. 1. 1. Mi a minőség?....................................................................................15
I. 1. 2. A minőségügy jelentősége.................................................................15
I. 1. 3. A minőségügy fogalomrendszere és nevezéktana.............................16
I. 1. 4. A minőségügy irodalmáról................................................................17
I. 2. A minőségügy alapfogalma: az igénykielégítési folyamat....................17
I. 2. 1. Folyam, rendszer, szervezet, folyamat..............................................17
I. 2. 2. A termelési folyamat..........................................................................18
I. 2. 3. Az igénykielégítési folyamat.............................................................18
I. 2. 4. A teljes igénykielégítési folyamat.....................................................19
I. 2. 5. A vállalkozás.....................................................................................19
I. 2. 6. Az igénykielégítési folyamat közege: a piac.....................................22
I. 2. 7. Az igénykielégítési lánc....................................................................22
I. 2. 8. Az igénykielégítési folyamat - kulcsszavak.....................................22
I. 3. Az igénykielégítési folyamat minősége: az érdekelteknek átadott érték.....23
I. 3. 1. Az igénykielégítési folyamat érdekeltjei...........................................23
I. 3. 2. Az igény kielégítési folyamat érdekeltjeinek igényei.........................23
I. 3. 3. A minőség köznyelvi értelmezése.....................................................24
I. 3. 4. A korszerű minőségügy minőség fogalma........................................24
I. 3. 5. A minőség nem megfelelőség!..........................................................25
I. 3. 6. A termelési, illetve a fogyasztási folyamat megbízhatósága.............27
I. 3. 7. A termelési, illetve a fogyasztási folyamat biztonsága.....................27
I. 3. 8. Az igény kielégítési folyamat minősége - kulcsszavak......................27
I. 4. A minőségügy: a minőség szabályozása...............................................28
I. 4. 1. A minőségügyi szabályozási rendszer...............................................28
I. 4. 2. A minőségügy értelmezése................................................................28
I. 4. 3. Az értékteremtő minőségügy.............................................................29
I. 4. 4. Minőség és az erkölcs.........................................................................29
I. 4. 5. A minőségtudomány...........................................................................29
I. 4. 6. A minőségügy - kulcsszavak..............................................................29
I. 5. Az igény kielégítési folyamat társadalmi/jogi szabályozása...................29
I. 5. 1. A piac társadalmi/jogi szabályozása..................................................29
I. 5. 2. A vállalkozások jogi szabályozása.....................................................30
I. 5. 3. A munkavállalók jogi szabályozása....................................................30
I. 5. 4. A piac általános jogi szabályozása.....................................................30
I. 5. 5. A piac minőségügyi jogi szabályozása...............................................30
I. 5. 6. A piac műszaki jogi szabályozása......................................................31
I. 5. 7. A vállalkozások minőségügyi jogi szabályozása................................31
I. 5. 8. A piac minőségügyi szereplői.............................................................31
I. 5. 9. Az igénykielégítési folyamat serkentése.............................................32
I. 5. 10. Az igénykielégítési folyamat jogi szabályozása - kulcsszavak........32
II. A VÁLLALATI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER (Dr. Veress Gábor)...........33
II. 1. 1. A vállalat célrendszere.......................33
II. 1. 2. A vállalati minőségirányítási rendszer..............................................33
II. 1.3. Minőségcélok.................................................33
II. 1. 4. A vezetőség felelőssége.........................................................................34
II. 1.5. A vállalati minőségirányításra vonatkozó minőségügyi szabályozók...............34
II. 1.6. A vállalati minőségirányítási rendszer - kulcsszavak.............................34
II. 2. A vállalati minőségszabályozási rendszer.....................................34
II. 2. 1. A minőségszabályozási termelési egység..........................................34
II. 2. 2. A minőségszabályozás hierarchikus felépítése...................................35
II. 2. 3. A minőségszabályozási termelési egység felbontása..................................36
II. 2. 4. A termelési egység folyamatszabályozása........................36
II. 2. 5. A megfelelőség-szabályozás célja.........................................37
II. 2. 6. Az objektumok megfelelőségének megállapítása........................37
II. 2. 7. A termelési folyamat megfelelőségének megállapítása......................38
II. 2. 8. A megnemfelelőség kezelése..................................39
II. 2. 9. A termelés megfelelőségszabályozása..................................40
II. 2. 10. A minőség becslése...............................................40
II. 2. 11. A minőség szabályozása.............................................40
II. 2. 12. A minőség szabályozása - összefoglalás.....................................41
II. 2. 13. A termelés minőségének biztosítása..................................41
II. 2. 14. A minőség tökéletesítése......................................................41
II. 2. 15. Az igénykielégítési folyamat minőségének többszintű szabályozása - Összefoglalás................42
II. 2. 16. A vállalati minőségszabályozási rendszer kulcsszavak.....................42
II. 3. A teljes igénykielégítési folyamat főbb tevékenységei.................................43
II. 3. 1. A teljes igénykielégítési folyamat..............................................43
II. 3. 2. A termékminőség tervezése.................................................43
II. 3. 3. A fogyasztókapcsolat.....................................................44
II. 4. A minőségirányítási rendszerjellemzői.....................................46
II. 4. 1. Az MSZ EN ISO 9004:2001 szabvány ajánlásai.............................46
II. 4. 2. A minőség szabályozási köre az MSZ EN ISO 9004:2001 szabvány szellemében.........46
II. 4. 3. A minőségirányítás dokumentációs rendszere................................48
II. 4. 4. Az MSZ EN ISO 9001:2001 szabvány követelményrendszere................49
II. 4. 5. A minőségirányítási rendszer tanúsíttatása........................49
II. 4. 6. Vállalati integrált irányítási rendszerek..................................................49
II. 5. A teljeskörű minőségmenedzsment..................................49
II. 5. 1. A teljeskörü minőségmenedzsment értelmezése.....................50
II. 5. 2. A teljeskörű minőségmenedzsment főbb jellemzői..............................50
II. 5. 3. A kiválóság mérése | a nemzeti minőségi díj követelményrendszere.......52
III. MINŐSÉG ÉS PIAC AZ ÉLELMISZERGAZDASÁGBAN (Dr. Lakner Zoltán).......53
III. 1. A nemzetközi élelmiszerpiacok minőségi igényeinek átalakulása...............53
III. 1. 1. A nemzetközi kereskedelem globális folyamatai......................................53
III. 1. 2. A világkereskedelem liberalizálása és ennek hatása a minőségre...................54
111. 1. 3. A magyar élelmiszergazdaság exportorientált fejlesztésének dilemmái...................59
III 2. Az élelmiszeripari termékek belföldi piacát befolyásoló főbb tényezők rendszere.............64
IlI 2. 1. A magyar lakosság élelmiszerfogyasztását befolyásoló objektív tényezők.......64
IlI. 2 2 A fizetőképes kereslet hatása az élelmiszerfogyasztásra..........................74
III.2.3. A fogyasztók élelmiszerfogyasztással kapcsolatos véleményét befolyásoló tényezők.........75
III. 3. Az élelmiszerfogyasztás néhány új fejlődési irányáról..................75
IV. MINŐSÉG-ELLENŐRZÉS ÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS AZ ÉLELMISZER-IPARI
ÁGAZATOKBAN (Dr. Biacs Péter-Váradi Mária).....................................79
IV. 1. Az élelmiszerek minősége........................................79
IV. 2. Az élelmiszer-minőség ellenőrzésének és szabályozásának helyzete Magyarországon..................79
IV. 3. Minőség-ellenőrzés és -szabályozás a különböző élelmiszer-ipari ágazatokban.............................82
V. ÉLELMISZER-BIZTONSÁG (Dr. Bánáti Diána)................................89
VI. A MAGYAR MINŐSÉGÜGYI JOGI SZABÁLYOZÁS (Dr. Rácz Endre)...............99
VI. 1. Miért van szükség az élelmiszer-előállítás jogi szabályozására?...................99
VI. 1. 1. A fogyasztók egészségének védelme........................................99
VI. 1. 1. 1. Élelmiszermérgezések..........................................................99
VI. 1. 1.2. Hosszú távú egészségkárosítás.....................................99
VI. 1. 2. A fogyasztók érdekeinek védelme.............................................99
VI. 1.2. 1. A fogyasztó megkárosításának megakadályozása......................99
VI. 1. 2. 2. A valósághű tájékoztatás biztosítása...................................99
VI. 1. 3. A piaci versenytisztaság védelme.......................................99
VI. 1. 4. Az élelmiszerek országok közötti szabad mozgásának biztosítása.............99
VI. 2. Az élelmiszerjog.................................................100
VI. 2. 1. Az élelmiszerjog fogalma.............................. 100
VI: 2. 2. Az élelmiszer jogi szabályozásának alapelvei......................100
VI. 2. 2. 1. Kockázat Elemzés (Risk Analyzis)................................... 100
Kockázat menedzsment....................................... 101
Kockázat kommunikáció.......................... 101
VI. 2. 2. 2. A Kötelező Elővigyázatosság Elve (Precautionary Principle).............. 101
VI. 2. 2. 3. A szántóföldtől az asztalig elv (From stable to table, From farm to fork)..... 101
VI. 3. Az élelmiszerjog rendszere................................... 101
VI. 3. 1. A magyar élelmiszerjog rendszere..................................101
VI. 3. 2. Az Európai Unió és tagállamai élelmiszer jogi rendszere..................... 102
VI. 3. 2. 1. A szabályozás intézményei.......................................102
VI. 3. 2. 2. A döntéshozatali mechanizmus.............................. 102
VI. 3. 2. 3. A szabályok formája, közzététele.............................103
VI. 3. 3. A Világkereskedelmi Szervezet (WTO-World Trade Organization) létrejötte és szerepe........ 103
VI. 3. 3. 1. Megállapodás a Kereskedelem Technikai Akadályairól (TBT).............103
VI. 3. 3. 2. Megállapodás az Egészségügyi és Növényegészségügyi Intézkedésekről (SPS)................. 104
VI. 4. Az élelmiszer-előállítás szabályai.............................104
VI. 4. 1. Az élelmiszer-előállítás általános szabályai....................... 104
VI. 4. 2. Az élelmiszer előállítás speciális szabályai..............................106
VI. 4. 2. 1. Fogyasztóvédelmi szabályok.................................... 106
VI. 4. 2. 2. Környezetvédelmi szabályok.......................................106
VI. 4. 2. 3. Állatvédelmi szabályok.........................................108
VI. 4. 2. 4. Megengedett tömeg és térfogat sorok........................... 108
VI. 4. 3. Termék specifikus élelmiszer előállítási szabályok............................... 109
VI. 4. 3. 1. Borászat............................................................109
VI. 4. 3. 2. A jövedéki termékek.............................. 109
VI. 4. 3. 3. A dohánytermékek előállítása és forgalmazása............................. 110
VI. 4. 3. 4. Ásványvíz...........................................................110
VI. 5. Egészségvédelmi szabályok.................................... 111
VI. S. I. Általános szabályok...................................... 111
VI. 5 1 I Egészségügyi törvény........................111
VI. 5. 1 2 Az élelmiszer-előállítás higiéniai szabályai...................111
VI. 5. 1.3. Élelmiszeripari gépek higiéniai minősítése.................................................112
VI. 5. 2. Speciális szabályok..................................112
VI. 5. 2. 1. Az élelmiszerek vegyi szennyeződése...............................112
VI. 5. 2. 2. Az élelmiszerek mikrobiológiai szennyeződése............................113
VI. 5. 2. 3. Az élelmiszerek radiológiai szennyezettsége.....................113
VI. 5. 2. 4. Állatgyógyszer maradék....................................................114
VI. 5. 2. 5. Állategészségügyi törvény..........................................114
VI. 5. 2. 6. Állategészségügyi Szabályzat......................................114
VI. 6. Minőségi követelmények.................................................115
VI. 6. 1. A Magyar Élelmiszerkönyv.............................115
VI. 6. 2. FAO/WHO Codex Alimentarius..................................115
VI. 6. 3. Szabványok.....................................116
VI. 6. 3. 1. A szabványosítás lényege........................................116
VI. 6. 3. 2. A magyar szabványosítás rendszere...............................116
VI. 6. 3. 3. Nemzetközi szabványok.........................................116
VI. 6. 3. 3. 1. ISO szabványok................................117
VI. 6. 3. 3. 2. CEN (Európai Szabványosítási Bizottság - Comité Européen de Normalistaion) szabványok
VI. 7. Az élelmiszer ellenőrzés szabályai.......................117
VI. 7. 1. Hatósági élelmiszer-ellenőrzés....................................117
VI. 7. 1. 1. Feladatok, felhatalmazások, eljárásrend............................117
VI. 7. 1. 1. 1. Feladatok..........................................117
VI. 7. 1. 1. 2. Eljárásrend...........................................118
VI. 7. 1. 1 .3. Vizsgálati díjak, minőségvédelmi bírság...............................118
VI. 7. 1. 2. Szervezet.................119
VI. 7. 1.2. 1. A megyei állattegészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomások...............119
VI. 7. 1.2. 2. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat..................119
VI. 7. 1. 2. 3. A megyei fogyasztóvédelmi felügyelőségek...................... 119
VI. 7. 2. Országos Borminősítő Intézet................................119
VI. 7. 3. A friss fogyasztásra szánt gyümölcs-zöldség hatósági ellenőrzése...........120
VI. 7. 4. Élelmiszer nyersanyagok minősítése.................................120
VI. 7. 4. 1. A vágóállatok minősítése.....................................120
VI. 8. Termékvédelem, terméktanúsítás................................121
VI. 8. 1. A védjegy és a földrajzi árujelző (eredet megjelölés és földrajzi jelzés) védelme...................121
VI. 8. 2. A kiváló minőség és a hagyományos különleges tulajdonság tanúsítása.............122
VI. 8. 3. A biotermelés tanúsítása......................................122
VII. A HACCP ÉLELMISZERBIZTONSÁGI RENDSZER GYAKORLATI
ALKALMAZÁSA (Sósné dr. Gazdag Mária).........................125
VII. 1. A magyar élelmiszeripar helyzetének főbb jellemzői................125
VII. 2. A nemzetközi élelmiszerjog fő jellemzői...................................126
VII. 2. 1. Az EU szabályozás lényege...................................................126
VII. 2. 2. FAOAVHO Codex Alimentarius ajánlások.................................126
VII. 2. 2. 1. A külkereskedelem ellenőrzése..................................................127
VII. 2. 2. 2. Minőségirányítási rendszerek....................................................127
Vll. 2. 2. 3. A termelő vállalatok felelőssége............................................128
VII. 2. 2. 4. Hatósági ellenőrző laboratóriumok.........................................128
VII. 2. 3. A hazai élelmiszerszabályozás helyzete................................128
VII. 2. 3. 1. Az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. törvény.......................128
VII. 2. 3. 2. Termékfelelősségi törvény......................................................130
VII. 2. 3. 3. Egészségvédelem, élelmiszerhigiénia.............................130
MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV............................................131
Élelmiszer ellenőrző hatósági szervek Magyarországon.........................139
VIII. MINŐSÉGTANÚSÍTÁS (MEGFELELŐSÉG-TANÚSÍTÁS)
ÉS AKKREDITÁLÁS (Dr. Ring Rózsa)...................................141
VIII. 1. Tanúsítás.........................................................142
VIII. 1.1. Terméktanúsítás.....................................142
VIII. 1. 2. Rendszertanúsítás.....................................144
VIII. 1. 3. Személyzettanúsítás.....................................147
VIII. 2. Akkreditálás........................................149
VIII. 2. 1. Akkreditálás a világban...................................151
VIII. 2. 2. Akkreditálás Magyarországon..........................................152
VIII. 3. A nemzeti akkreditálás rendszere.............................153
VIII. 4. A Nemzeti Akkreditáló Testület feladatai..........................153
VIII. 5. A Nemzeti Akkreditáló Testület felépítése..........................156
VIII. 6. Akkreditálási követelmények..............................158
VIII. 7. Akkreditálási eljárás..........................................159
VIII. 8. Adatok az akkreditálásról..................................160
VIII. 9. Az akkreditálás díja...........................................160
VIII. 10. Hazai és nemzetközi együttműködés..............................161
VIII. 11. Kiadványok...........................161
IX. A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS GYAKORLATI TAPASZTALATAI....................163
A.) Az állattenyésztésben (Balogh Miklós).........................................163
B.) A növényi termék előállításban (Dr. Győriné dr. Mile Irma).................183
IX.B. 1. Tapasztalataink az ISO rendszer mezőgazdasági üzemekben történő bevezetéséről
IX.B. 2. HACCP rendszerek bevezetésének tapasztalatai............185
B. MINŐSÉGÜGYI ADATBÁZIS........................................................186
I. MINŐSÉGÜGYI CÉGEK, SZERVEZETEK LISTÁJA...............207
• Szakmai szövetségek, egyesületek, országos hatáskörű szervezetek.................209
• Akkreditált laboratóriumok...................................213
• Tanúsításra felkészítő tanácsadó szervezetek...................................................221
• Minőségügyi szakértők (egyéni).............................................................229
• Tanúsító szervezetek...................................................245
• Minőségügyi képzést, oktatást, tanfolyamok szervezését végző szervezetek.....249
Egyéb szervezetek......................................................255
II. MINŐSÉGÜGYI CÉGEK, SZERVEZETEK AJÁNLATAI.................267
III. MINŐSÉGÜGY - INFORMÁCIÓ...................................277
• Jogszabályok........................................281
• WEB-info......................................285
• Európai Uniós internetes adatbázisok.......................289
• Intézményi hálózat.....................................................291
• Kiadványjegyzék.............................293
PÁLYÁZATI FELHÍVÁSOK....................................................................299
IRODALOMJEGYZÉK.........................................301
UTÓSZÓ
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem