Fülszöveg
A vendéglátás a lakossági igények kielégítésében jelentős feladatot tölt be. Ellátja pl. a háztartást nem vezetőket, vagy azokat, akik étterembe kívánják megünnepelni - ünnepélyessé tenni - esküvőjüket, házassági évfordulójukat stb. Eközben növeli az étkezési kultúrát. Táplálkozási igényünk is fejlődött. A vendéglátás megadja az alkalmat a modern táplálkozástudomány eredményeinek elterjesztésére. A vendéglátás képezi a belföldi és külföldi idegenforgalom egyik legfontosabb előfeltételét. A vendéglátás hálózatának (szálloda, étterem, cukrászda stb.) magas színvonala, a dolgozók kulturált viselkedése szinte mércéje a lakosság általános műveltségének. A külföldről ide érkezők első benyomásaikat - ami szinte meghatározó - legtöbbször a vendéglátás dolgozóitól nyerik. Amellett a vendéglátás sok magyar állampolgár munkahelye (megélhetési forrása), közvetve pedig részt vesz az ország vérkeringésében. A vendéglátóipar szállodát, éttermet építtet, gépeket, bútorokat stb. vásárol, igényli a...
Tovább
Fülszöveg
A vendéglátás a lakossági igények kielégítésében jelentős feladatot tölt be. Ellátja pl. a háztartást nem vezetőket, vagy azokat, akik étterembe kívánják megünnepelni - ünnepélyessé tenni - esküvőjüket, házassági évfordulójukat stb. Eközben növeli az étkezési kultúrát. Táplálkozási igényünk is fejlődött. A vendéglátás megadja az alkalmat a modern táplálkozástudomány eredményeinek elterjesztésére. A vendéglátás képezi a belföldi és külföldi idegenforgalom egyik legfontosabb előfeltételét. A vendéglátás hálózatának (szálloda, étterem, cukrászda stb.) magas színvonala, a dolgozók kulturált viselkedése szinte mércéje a lakosság általános műveltségének. A külföldről ide érkezők első benyomásaikat - ami szinte meghatározó - legtöbbször a vendéglátás dolgozóitól nyerik. Amellett a vendéglátás sok magyar állampolgár munkahelye (megélhetési forrása), közvetve pedig részt vesz az ország vérkeringésében. A vendéglátóipar szállodát, éttermet építtet, gépeket, bútorokat stb. vásárol, igényli a modern élelmiszeripart, és az ország szempontjából igen fontos konvertibilisvaluta-bevétel kitermelésében is része van.
Mindehhez természetesen megfelelő hálózatra, kedvelt és jó minőségű áruválasztékra, és nem utolsósorban jó kereskedői munkára van szükség.
E tankönyvnek két sajátossága van.
Egyrészt a szakközépiskola négy osztálya számára a legalapvetőbb ismereteket gyűjti össze, ezzel a vendéglátói ismeretek gerincét képezi. Tartalmazza a vendéglátás feladatát, a vendéglátó üzletek munkaszervezését, az üzletek és a vállalatok gazdálkodását, hogy csak néhány témakört emeljünk ki. Kapcsolódnak hozzá természetesen a szállodaismeret, az ételkészítés technológiája stb. című elméleti és gyakorlati tantárgyak s ezekkel együtt képez szerves egységet.
Másrészt ez a tankönyv abban az időszakban készült, amikor az egész gazdaság megújítása - az irányítástól a vállalkozások és üzletek munkájáig egyaránt - gazdaságpolitikánk legfontosabb részét képezi. S ebbe beletartozik a jó, minél jobb vendéglátás is. Olyan vendéglátás, amely hasznos a lakosságnak, azaz a vendégeinek, az államnak az újratermelési folyamatban, valamint azoknak, akik a vendéglátásban hivatásszerűen dolgoznak.
Ennek a szellemében kell a Vendéglátó ismeretek tantárgy tananyagát, e könyv ismeretanyagát elsajátítani, és ezzel olyan vendéglátó szakemberré válni, aki képes - cselekedeteivel is - minden üzletébe belépő vendéget meggyőzni arról, hogy ott őt és csakis őt várták, s mindaz, ami az üzletben történik, csak és kizárólag érte van.
Vissza