1.054.457

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Savanyúságok

Alapanyagok/Módszerek/Technológiák

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 175 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 14 cm
ISBN: 963-230-338-5
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés (Deák T.)5
A savanyúságok fajtái6
A savanyúsággyártás hazai helyzete7
Tartósítás biológiai úton (Deák T.)10
A tejsavas erjesztés alapjai11
Az irányított természetes tejsavas erjesztés14
Az erjedés alatt végbemenő fizikai változások15
Az erjedés alatt végbemenő kémiai változások22
Az erjedés alatt végbemenő mikrobiológiai változások26
A kezdő mirkoflóra28
A tejsavbaktériumok31
Az élesztőgombák34
A tejsavas erjedés lefolyása36
Az erjedést befolyásoló tényezők37
Konyhasó38
Savak38
Cukor38
Timsó39
Konzerválószerek39
Hőmérséklet39
Tiszta tenyészet beoltása40
Romlási jelenségek41
Felületi hártyaképződés41
Üregesedés43
Puhulás44
Színelváltozás45
Nyúlósodás46
Tejsavas erjesztéssel előállítható savanyúságok (Bognárné)47
Tejsavas erjesztéssel előállítható idénysavanyúságok47
Kovászos uborka47
Nyári savanyúkáposzta (kapros káposzta)50
Tejsavas erjesztéssel előállított, hosszabb ideig tárolható savanyúságok52
Savanyított káposzta52
Sósvizes uborka54
Sósvizes zöld paradicsom56
Sózott hüvelyes bab57
Tartósítás kémiai úton (Deák T.)59
Tartósítószerek59
A tartósítószerek hatásmódja61
A tartósítószerek hatását befolyásoló tényezők61
A konyhasó hatása63
A szerves savak hatása64
A konzerválószerek hatása67
Kémiai úton tartósított savanyúságok (Bognárné)69
Ecetes ubroka69
Hordós, ecetes paprika70
Ecetes paprikasaláta72
Paprikahüvely előtartósítása73
Káposztával töltött ecetes paprika74
Ecetes zöld paradicsom76
Hordós hagyma76
Ecetes cékla77
Ecetes dinnye78
Vágott, vegyes savanyúság79
Tartósítás hőkezeléssel (Deák T.)81
A mikroorganizmusok hőpusztulása82
A túlélési görbe83
A tizedelődési idő, a többségi és az abszolút pusztulási idő85
A hőpusztulási görbe és jellemzői87
A mikroorganizmusok hőtűrése89
A mikroorganizmusok szaporodási hőmérséklete és hőtűrése89
A hőtűrést befolyásoló tényezők92
A hőkezelés-szükséglet méretezése93
A hőbehatolás94
A hőkezelés-szükséglet számítása97
Hőkezeléssel tartósított savanyúságok (Bognárné)102
Csemegeuborka102
Szovjet ízlés szerint ízesített csemegeuborka107
Csemege zöld paradicsom108
Uborkasaláta109
Patisszon111
Kockázott uborka112
Ecetes paprika113
Paprikasaláta114
Marinált paprika116
Marinált paprikaszelet117
Balaton saláta117
Káposztával töltött paprika119
Csemege céklasaláta120
Bébi cékla121
Csemegehagyma122
Ecetes gomba123
Vágott, vegyes savanyúságok124
"Mixed pickles"126
Darabos, vegyes savanyúság127
Darabos, vegyes savanyúság (szovjet ízlés szerint)128
Ecetes szilva130
Kombinált tartósítás133
Különleges savanyúságok (Bognárné)135
Hőkezeléssel tartósított kovácsos uborka135
Vegyes savanyúság136
Vágott, vegyes savanyúság137
Marinált, töltött paradicsompaprika139
Marinált paprikasaláta140
Hidegen előállítható céklasaláta140
Almasavanyúság141
Gyártáshigiénia (Deák T.)142
Higiéniai követelmények143
Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés145
A savanyúságok előállítása során előforduló segéd- és csomagolóanyagok (Bognárné)150
Segédanyagok150
Konyhasó (NaCl)150
Cukor (répacukor, nádcukor, szacharóz)150
Étkezési savak151
Fűszerek152
Tartósítószerek154
Víz154
Csomagolóanyagok158
Fém158
Üveg159
Műanyag161
Függelék (Deák T.-Bognárné)163
Irodalomjegyzék170
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Savanyúságok Savanyúságok Savanyúságok

A borító elszíneződött.

Állapot:
1.280 ,-Ft
6 pont kapható
Kosárba