1.054.632

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szállodai alapismeretek/Mellékletek

Főiskolai jegyzet

Szerző
Lektor

Kiadó: Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kar
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Kapcsos keménykötés
Oldalszám: 425 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 31 cm x 25 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Tankönyvi számuk: FI-06-01/2002 és FI-06-02/2002. Két mű egy kötetben.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Talán nem túlzás, ha azt állítom, hogy az új évezred küszöbén az információs társadalom és a globalizálódó világ egyik legfontosabb következménye (egyben igénye is) a nagyfokú mobilizáció lett,... Tovább

Előszó

Talán nem túlzás, ha azt állítom, hogy az új évezred küszöbén az információs társadalom és a globalizálódó világ egyik legfontosabb következménye (egyben igénye is) a nagyfokú mobilizáció lett, amelyben szakmánknak is kitüntető szerep jut. A megváltozott piaci-gazdasági körülmények, a növekvő vásárlói igények, a határok nélküli tőke és know-how mozgások szükségképpen egyre magasabb és főleg nemzetközileg is kompatibilis szintű vendégfogadást-vendégellátást igényelnek. A fentiek egyben jelzik azt is, hogy a mai szálloda szakemberei is egyre szélesebb körű felkészültséggel felelhetnek meg korunk kihívásainak. Mint minden gyakorlati tudást és készséget igénylő szakmának, a szállodai munkának is jellemzője, hogy igazában véve az alapismereteket nyújtó tankönyv/jegyzet csupán a nélkülözhetetlen alapokat rakja le, amelyre a későbbiekben megszerzett gyakorlat, speciális képzések, vezetési-szervezési, gazdálkodási, értékesítési stb. tudás épül és alapozza meg a jövő szállodai szakemberének ismeretanyagát felkészültségét. E tankönyv tartalmazza mindazon alapismereteket, amelyek a hallgató számára nélkülözhetetlenek a szakma elsődleges megközelítéseként, amelyre - mint a fentiekben említettem - a későbbi tudásanyag, mint egy elemekből épülő szerkezet épülhet fel. Javaslom ezért - a tankönyvet első olvasásra talán száraznak, kissé tárgymutatónak találó olvasónak - a különböző fejezetek és alfejezetek tematikájában való elmélyültebb ismeretszerzést, hiszen e könyv nem vállalkozhatott arra, hogy e sokrétű szakma terjedelmes irodalmát egyetlen kötetbe foglaltan (ráadásul érdekfeszítően) dolgozza fel! Elfogultság nélkül mondhatom, hogy az egyik legérdekesebb, legösszetettebb szakmába nyerhetnek betekintést, és szerethetik meg, amelynek központjában mindig az ember/vendég áll. Vissza

Tartalom

SZÁLLODAI ALAPISMERETEK
Előszó 5
Kedves Hallgatók, Olvasók! 7
1. fejezet: Fogalmi meghatározások 9
1.1. A kereskedelmi szálláshely, azon belül a szálloda fogalma 9
1.2. Meghatározások a Gyakorlati szabályozásban 12
1.3. Összefoglalás 14
1.4. Ellenőrző kérdések 14
1.5. Egyéni feladatok 14
2. fejezet: A szállásadás története, a mai szállodaipar kialakulása 15
2.1. Az őskortól az újkorig 15
2.2. A modern szállodaipar létrejötte 19
2.3. A magyar szállodaipar kialakulása a XIX. és XX. században 20
2.4. Nemzetközi szállodaláncok hazánkban 27
2.5. Nemzetközi és hazai érdekképviseleti szervek a szállodaiparban 31
2.6. Összefoglalás 33
2.7. Ellenőrző kérdések 33
2.8. Egyéni feladatok 33
3. fejezet: A kereskedelmi szálláshelyek csoportosítása 35
3.1. Rendeltetés szerinti csoportosítás 35
3.2. Minőség szerinti csoportosítás 46
3.3. Méret szerinti csoportosítás 48
3.4. Tulajdonosi és tagsági viszonyok a szállodaiparban 48
3.5. Összefoglalás 51
3.6. Ellenőrző kérdések 51
3.7. Egyéni feladatok 51
4. fejezet: A szálloda tevékenységei 53
4.1. A szállodai tevékenységről általában 53
4.2. Elszállásolás 56
4.3. Ellátás 57
4.4. Egyéb szolgáltatások 60
4.5. Járulékos funkció 62
4.6. Összefoglalás 62
4.7. Ellenőrző kérdések 63
4.8. Egyéni feladatok 63
5. fejezet: A szobakiadási tevékenység tárgyi feltételei 65
4.1. A szálloda épülete 65
5.1.1. A szállodalétesítés általános követelményei 65
5.1.2. Szálloda beruházás 66
5.1.3. A szállodaépület elhelyezése 74
5.1.4. Épületen kívüli létesítmények, közműellátás 74
5.1.5. A szállodaépület műszaki ismertetése 76
5.1.6. Gépészeti hálózatok 80
5.2. A szálloda helyiségei és berendezései 84
5.2.1. A vendégfogadás és elszállásolás helyiségei 85
5.2.2. Az ellátás helyiségei 99
5.2.3. Egyéb szolgáltató tevékenységek helyiségei 101
5.2.4. Járulékos tevékenységek helyiségei 102
5.3. Összefoglalás 104
5.4. Ellenőrző kérdések 104
5.5. Egyéni feladatok 105
6. fejezet: A szobakiadási tevékenység - személyi feltételek 107
6.1. A vendég 108
6.2. A szállodai személyzet és a velük szemben támasztott követelmények 113
6.3. A szállodai szervezet 117
6.3.1. A szállodai szervezetről általában 117
6.3.2. A működési területek meghatározása 121
6.3.3. A szállodai tevékenység munkakörei és ezek feladatai 123
6.3.4. Szobafoglalás és értékesítés 143
6.3.5. A Front Office munkakörei és azok feladatai 154
6.3.6. A szállodai szervezeten belüli kapcsolattartás 178
6.3.7. Számítógép alkalmazások a szállodában 180
6.3.8. Emeleti (Housekeeping) szervezeti felépítés, munkakörök és feladatok 182
6.3.9. Új belépőkkel kapcsolatos tevékenységek, dolgozói tréning, ösztönzés 193
6.4. A nyújtott szállodai tevékenység minőségének értékelési szempontrendszere 200
6.5. Összefoglalás 202
6.6. Ellenőrző kérdések 202
6.7. Egyéni feladatok 203

MELLÉKLETEK
Előszó 5
1. 45/1998. (VI.24.) IKIM rendelet a kereskedelmi és a fizetővendéglátó szálláshelyek osztályba sorolásáról, valamint a falusi szálláshelyek minősítéséről 7
2. Üzletviteli és etikai KÓDEX (Code of Conduct) 33
3. Kiegészítő a Code of Conduct-hoz 45
4. Gyakorlati szabályozás (Code of Practice) 46
5. A Magyar Szállodaszövetség Etikai Kódexe 79
Szállodai nyomtatványok
6. A vendég érkezése előtt használt nyomtatványok 103
7. A vendég érkezésekor használt nyomtatványok 113
8. A vendég tartózkodása alatt használt nyomtatványok 135
9. A vendég elutazásakor használt nyomtatványok 160
10. Szobai nyomtatványok 166
11. Egyéb szállodai nyomtatványok 210

Bártfai Endre

Bártfai Endre műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Bártfai Endre könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem