1.054.300

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlőműveléstan I.

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Élelmiszeripari és Begyüjtési Könyv- és Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 272 oldal
Sorozatcím: Begyűjtési szakkönyvtár
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A szőlő igen értékes gyümölcstermő növényünk. Cukorban gazdag, magas tápértékű, ízletes termése étkezésre alkalmas gyümölcs, feldolgozva pedig alkoholtartalmú és alkoholmentes termékek egész sorát... Tovább

Előszó

A szőlő igen értékes gyümölcstermő növényünk. Cukorban gazdag, magas tápértékű, ízletes termése étkezésre alkalmas gyümölcs, feldolgozva pedig alkoholtartalmú és alkoholmentes termékek egész sorát nyerjük belőle. A szőlő termésében vízen (65-85%) kívül nagymennyiségű szőlő- és gyümölcscukor van (10-30%), amelyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek. Egy kg szőlő 750-1450 g kalóriát ad szervezetünk részére. (Ugyanakkor a besztercei szilva 580, az alma 550 kalóriát nyújt.) A szőlő bogyója vízen és cukron kívül kívánatos mennyiségben (0,3-0,5%) tartalmaz ásványi sókat (kalcium, magnézium, foszforsav, vas stb.), szerves savakat (borkősav, almasav stb. 0,5-1,4%), fehérjéket (0,15-0,9%), pektint (0,3-1%) és vitaminokat (A = 0,25-1,25 mg, B1 = 0,25-1,25 mg, C = 0,43-12,3 mg esik általában 100 g szárazanyagra). A szőlő termését a nyers fogyasztás mellett befőttek, kompótok, továbbá szárított szőlő (mazsola)-formájában is fogyasztjuk. A csemegeként fogyasztott szőlő tehát értékes táplálék. A szőlő termésének legértékesebb alkatrésze a cukor, mely a szőlőtermés kipréselt levében, a borélesztők hatására, alkohollá erjed ki. A kipréselt és alkoholos erjedésen átesett szőlőlevet bornak nevezzük. A szőlőtermés legnagyobb részét borrá dolgozzuk fel és ilyen formájában mint értékes ital és élvezeti cikk kerül fogyasztásra. A bor is több formában kerül forgalomba, ilyenek: asztali bor, csemege bor, pezsgő, ürmös. A szőlő terméséből kisebb mennyiségben alkoholmentes termékeket, szőlőlevet, sűrített mustot, szőlőlekvárt is készítenek, tehát részben magas tápértékü italt és töményebb élelmiszereket. Vissza

Tartalom

Bevezetés......................3
A szőlő fejlődéstörténetének áttekintése
1. Ősi szőlőfajok, amelyekből a termesztett szőlő származott......................7
2. A tenyésztés hatása a termesztett szőlő kialakulására......................9
A szőlőművelés történeti áttekintése
I. A szőlőmüvelés története a népvándorlások idejéig ....................12
II. A magyar szőlőművelés történeti áttekintése........................15
A) Szőlőtermelésünk a filloxeravészig .................................15
B) Kapitalista szőlőgazdaságunk, szőlőtermelésünk alakulása a második világháborúig......................18
1. A filloxeravész és a gombakórokozók betörése .......19
2. A direkttermő szőlőfajták megjelenése hazánkban......................21
3. Szőlőtermelésünk helyzete a világháborúk után ......................22
C) Szőlőgazdaságunk alakulása a szocializmusban................23
D) Szőlőgazdaságunk helyzetképe ......................................23
A szőlőtermesztés biológiai alapjai
I. A szőlőnövény felépítése ................................ 29
1. A szőlőnövény általános jellemzése .....................29
2. A szőlőnövény szervezete........................... 31
3. A magról kelt növény fejlődése .........................33
4. A termő szőlőtőke leírása ........................ 35
A) Az ivartalanul szaporított tőkék gyökérzete......................36
1. A járulékos gyökerek képződése és azok sajátságai 36
2. Gyökértájak ........................................38
3. A gyökerek belső felépítése .................................39
4. A gyökér és a földfeletti részek összefüggése ............41
B) A szőlőtőke földfeletti részei ...................................42
1. A tőketörzs és részei ......................42
2. A hajtás és részei......................................44
a) A hajtások külső alkata....................................44
b) A hajtások szöveti felépítése...................46
c) A hajtás élettani tulajdonságai .................50
d) A rügy és hónaljhajtás ...............................52
e) A levél .........................................57
f) A kacs ......................................64
g) A virág ...................................................65
h) A termés .............................................67
II. A termőszőlő életszakaszai és évi biológiai ciklusai ........72
A) A szőlő évi vegetációs szakaszai ............................................76
1. A nedvkeringés megindulása, könnyezés ....................76
2. A hajtások erős növekedésének fázisa............................79
3. A virágzás ..........................................................81
4. A bogyók zöld növekedése................................................84
5. A bogyóérés .....................................87
6. A hajtások beérése......................................89
B) A szőlő nyugalmi ideje. .......................................................92
III. A szőlő környezeti tényezői .............................. 94
A) Klimatikus tényezők ............................ 95
1. A hőmérséklet ................................... 95
2. A nedvesség .................................... 99
3. A fény...........................................103
4. A levegő széndioxidtartalma .............................104
5. Az oxigén ............................................................................105
6. A klimatikus tényezők kialakulását szabályok környezeti adottságok......................105
a) Földrajzi szélesség ........................................................105
b) A tengerszint feletti magasság....................................105
c) A környék égtáji fekvése ............................................106
d) A tenger, tavak és erdők közelsége ........................107
e) A tenyészterület............................................................107
B) A talaj mint környezeti tényező ............................................108
C) A szőlő élő (biotikus) környezete............................................110
D) A müveléstechnika alkalmazása........................ 111
A szőlő szaporítása
I. A bujtás .......................................................................115
1. A tőkepótló bujtás ..............................................................116
2. A porbujtás........................................................117
3. A körbujtás.........................................................118
4. A kínai vagy sugaras bujtás.................................119
5. A feltöltéses bujtás ............................................................119
6. A zöldbujtás ........................................................................120
7. A kosaras és cserépes bujtás ...............................120
II. A döntés .................................................................................121
III. A dugványozás ...............................................124
A dugványozásról általában ...............................124
A) A dugványozásra alkalmas szőlővesszők minőségének megállapítása.............125
1. Az anyatőkék és azok vesszőinek kiválogatása szaporításra ......................125
2. A szőlővessző érettsége........................................................126
3. A vesszők egészségi állapota ............................................129
a) Gombakórokozok által okozott hibák ....................129
b) Rovarkártevők által okozott hibák ........................130
c) Rendellenes elváltozások .......................................130
d) Időjárás által okozott sérülések ................................131
4. A fajtaazonos és fajtatiszta vessző ......................132
B) A vessző megszedése, osztályozása, kötegelése ............132
C) A vessző elvermelése .........................................134
D) A gyökereztető iskola ................................................................137
1. Forgó beosztás ..........................................................................138
2. Trágyázás...................................................138
3. Forgatás ........................................................................................138
E) A sima vessző eliskolázása...............................................140
F) Gyökereztető iskola nyári gondozása.....................................143
G) A gyökeres vesszők felszedése az iskolából ............................144
H) A gyökeres vesszők csomagolása és szállítása............................146
Kétrügyes vessző és rügy dugványozás............................................148
Zölddugványozás................................................................................148
Az oltás ........................................................................................149
A) Az oltásról általában ...............................................................149
B) Az oltvány forradása .....................................152
C) Az oltványok összetevőinek kölcsönös hatása ........................154
D) Az oltáshoz szükséges eszközök................................................155
E) Szőlőoltási módok ...............................................................156
I. Szőlőtőkék oltása az ültetvényben........................................157
1. Fiatal alanytőkék fás oltása tőben..................................158
2. Fiatal alanytőkék beoltása a vessző felső részén .... 161
3. Idősebb tőkék átoltása fás oltással...................................161
4. Zöldoltás ............................................................163
a) A zöldoltásról általában ............................................163
b) A zöldoltás kivitelezési formái....................................167
c) A zöldoltványok oltás utáni kezelése............ 171
II. A kézbenoltás ...................................................172
1. A kézbenoltásról általában ............................................172
2. Az alany és oltóvessző előkészítése oltásra ................173
3. Az oltás technikája .................................175
4. A kézben készült fásoltványok előhajtatása ..............176
a) A hajtatáshoz szükséges berendezések, felszerelések és anyagok ................. 176
b) Az oltványok ládába rakása .................. 180
c) Az oltványok kezelése a hajtatóházban ........ 182
5. A sározott és előhajtatott oltványok eliskolázása .... 184
6. Az oltványok kezelése az iskolában................ 189
7. Az oltványok felszedése, válogatása és csomagolása.. 190
Szőlőültetvények létesítése
A szőlőültetvény termelési formája ..........................194
1. Háztáji szőlőskert......................................194
2. Kisárutermelő szőlőültetvény ......................195
3. Üzemi szőlőültetvény ........................................................196
4. Nagyüzemi szőlőültetvény ................................................196
A szőlőtelep termelési célja .............................. 197
1. Bortermelő szőlőüzemek létesítése.................. 197
2. Csemegeszőlőtermelő üzem létesítése .............. 198
3. Szaporítótelepek berendezése ...................... 199
4. Társüzemágak ................................... 200
A szőlő telepítése ......................................201
1. A telepítési terv elkészítése ......................201
2. A homoki szőlő telepítése .....................202
a) A homoki szőlőtalajról általában .............. 202
b) Telkesítés futóhomokon ..................205
c) A homoktalajok forgatása és megkötése .......... 207
d) A tőkék sor- és tőtávolságának kijelölése ............ 210
e) A szőlő ültetése homoki szőlőtelepen................ 213
3. Hegyvidéki kötött talajú szőlők telepítése.......... 218
IV. A fiatal szőlőültetvény gondozása a termőrefordulásig.......... 230
V. A szőlő támaszrendszere ..........................232
1. A szőlőkaró készítése és tartósítása ........232
2. Bor- és csemegeszőlőfajták huzalos támaszberendezése.......... 236
3. Alanyvesszőtermelő szőlőtelep támaszberendezése....241
A szőlőtőke alakító metszése
I. A tőkemüvelés-módokról általában ........................247
II. A metszéshez szükséges eszközök ..........................248
III. A metszés ideje........................................249
IV. A tőke alakító metszése ................................252
1. A fejművelésű tőke alakító metszése:...............252
2. A bakművelésű tőke alakító metszése .............253
3. Legyezőalakú tőke alakító metszése ..............254
4. A Kosztka-féle tőkeművelés ......................254
5. A combművelésű tőke alakító metszése ............255
6. A kordonművelésű tőke alakító metszése ..........257
7. A lugastőkék alakító metszése........................258
a) A tőkék lugasműveléséről általában ............258
b) A váltottkarú redélylugas alakító metszése ......260
c) A szimmetrikus karú, vagy szárnyas redélylugas alakító metszése.............261
d) Váltóra metszett állólugas (füzérlugas) alakító metszése.......... 262
e) A Thomery-lugas alakító metszése.......... 263
8. A szőlőtőkék gyorsított kialakítása.......... 264

Kozma Pál

Kozma Pál műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Kozma Pál könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem