1.055.266

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlőtermesztés

Szerző
Lektor

Kiadó: Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Kertészeti Főiskolai Kar
Kiadás helye: Kecskemét
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 192 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A szőlőtermesztés a kertészeti növénytermesztés egyik ágazata. A kertészeti növények egyik csoportját képezik a terméséért, vagy az oltáshoz szükséges alanyként vesszőjéért termesztett szőlőfajok,... Tovább

Előszó

A szőlőtermesztés a kertészeti növénytermesztés egyik ágazata. A kertészeti növények egyik csoportját képezik a terméséért, vagy az oltáshoz szükséges alanyként vesszőjéért termesztett szőlőfajok, azok természetes fajtái, vagy mesterségesen előállított hibridjei.
A szőlőt számos jó tulajdonsága miatt termesztjük. Termése nyersen (csemegeszőlő), aszalva (mazsola szőlő), alkoholtartalmú (bor, borpárlat, pezsgő) vagy alkoholmentes (szőlőmust, szőlőlé) italként, desszertté feldolgozz fogyasztható. Vissza

Tartalom

Bevezetés
Általános rész 5
A szőlőfélék származása és törzsfejlődése 5
A szőlőnemzetségek megjelenése 5
A Vitis nemzetség alnemzetségének és földrajzi csoportjainak kialakulása 6
A szőlőtermesztés kialakulása és elterjedése 7
A magyar szőlőtermesztés története 14
Magyarország borvidékei 32
Alföldi szőlőtermelő táj 33
Észak-Dunántúli szőlőtermelő táj 34
Dél-Dunántúli szőlőtermelő táj 37
Észak-Magyarországi szőlőtermelő táj 40
A szőlő alaktana 43
A magról kelt növény 43
A vegetatív úton szaporított szőlő 44
A szőlő anyagcseréje 53
A szőlő vízforgalma 53
A szőlő ásványi táplálkozása 53
A levelek CO2 asszimilációja (széndioxid) 57
A szénhidrátok szerepe a szőlőnél 57
A szőlő életszakaszai, évi biológiai ciklusai és vegetációs fázisai 59
A szőlő életszakaszai 59
A szőlő évi életciklusai és fenológiai fázisai 60
A szőlőtermesztés ökológiai tényezői 66
Klimatikus (meteorológiai) tényezők 66
Talajtani (edafikus) tényezők 72
Állományklíma 72
Biotikus tényezők (élő környezet) 75
Részletes rész
A szőlő szaporítása 77
Szaporítási módok 77
A szőlőszaporítás biológiája 80
Szőlő szaporítóanyag előállítás szabványai 84
Gyökeres európai és alanyvessző előállítás 87
Bujtás 94
Szőlőoltvány készítés módjai, az előhajtatás technológiája 96
Szőlő oltványiskola létesítése és ápolása 105
Tesztelten vírusmentes szőlő szaporítóanyag előállítás folyamata 108
1.9. A szaporítóanyag viriológiai ellenőrzésének komplex módszere 110
Szőlőültetvények létesítése 116
2.1. A telepítés előkészítése 116
Telepítés
2.3. Nem termő ültetvények ápolási munkái 119
3. A szőlőültetvények művelésmódjai 122
3.1 A művelésmódok csoportosítása 122
4. Tőkeművelésmódok 126
4.1. Fejművelések 126
4.2. Bakművelések 129
4.3. Combművelések 130
4 4 Kordonművelések 131
4.5. A különböző tőkeformák kialakítása 135
5. A szőlőültetvények termesztéstechnológiája 136
5.1 Agrotechnikai műveletek 136
5.2. Fitotechnikai műveletek 147
6. Növényvédelem 162
6.1 A szőlő fontosabb betegségei és kártevői 164
7 Betakarítás 167
8. Fajtaismeretei (Ampelográfia ) 170
8.1 A szőlő származása 170
8.2. A fajták csoportosítása felhasználás. Érési idő és földrajzi fajtacsoport szerint 171
8.3. A fajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok 171
8 4. Fontosabb szőlőfajtáink rövid leírása 176
9. Minimum kérdések 188

Dr. Szőke Lajos

Dr. Szőke Lajos műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Szőke Lajos könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem