1.054.437

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vegyipari üzemek vízellátása és vízkezelése I.

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: NIM Műszaki Dokumentációs és Fordító Iroda
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 272 oldal
Sorozatcím: Vízgazdálkodás, levegő- és szennyvíztisztítás a vegyiparban
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 250 példányban. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az időben és térben rendelkezésre álló vízkészletekből a rohamosan növekvő igényeket kielégíteni ma már általában nem lehet. A helyi vízhiány a külföldi iparosodott országokban már olyan mértékű,... Tovább

Előszó

Az időben és térben rendelkezésre álló vízkészletekből a rohamosan növekvő igényeket kielégíteni ma már általában nem lehet. A helyi vízhiány a külföldi iparosodott országokban már olyan mértékű, hogy a szükséges vizet több száz kilométeres távvezetékeken szállítják a felhasználás helyére. Ez a helyi vízhiány hazánkban is jelentkezett a nagyobb települések és jelentősebb iparvidékek körzetében, ahol a vízhiányt a csapadékvizek visszatartásával (tározók építésével) és regionális vízellátó rendszerek létesítésével kívánják megszüntetni.

A rendelkezésre álló vízkészleteket használó népgazdasági ágazatok közül az ipar a legnagyobb vízhasználó. A felszabadulás utáni nagyarányú iparfejlesztés során a nagyobb iparvidékeinken a rendelkezésre álló vízkészleteket túlnyomó részt felhasználták, és így vízhiány lépett fel. Ezzel az egyes területeken az ipar és az egyéb népgazdasági ágak fejlesztése komoly nehézségbe ütközött. A fejlesztésnek azonban még ennél is súlyosabb akadálya a vízfolyásaink nagymértékű elszennyezése.

A vegyipar az ipari ágazatok között mint vízhasználó igen tekintélyes helyet foglal el; a harmadik legnagyobb vízhasználó; vízfolyásaink, azaz felhasználandó vízkészleteink elszennyezésében pedig az élen jár. A vegyipar szennyvizeinek mennyisége az iparágazatok között csaknem a legnagyobb és szennyezőanyagainak káros hatása a legsúlyosabb. Ez még ma is elmondható, amikor köztudomású, hogy az összes ipari ágazatok közül a vegyipar tett legtöbbet a szennyvizeinek kezelése érdekében. A legtöbbet, de nem eleget.

A vegyipari üzemek környezetében a vízfolyásokból termelt víz nagyköltségű kezelés után is több célra alkalmatlan (ivóvíz, kazántápvíz, finom technológiai vizek). A természetben előforduló vizek tehát egyrészt a természetből, másrészt mesterséges úton (ipar, települések stb. ) kisebb-nagyobb mértékben tartalmaznak oldott vagy lebegő ásványi és szerves szennyezést. Ezek a szennyezések az ipari technológiák számára használt vizekben gyakran károsak, ezért azok bizonyos mértékű eltávolítása vízkezelés útján valósítható meg.

Az ipari technológiák által igényelt vízmennyiségek biztosítása kétféle módon lehetséges. Az egyik mód a friss víz beszerzése, a másik az ugyanott vagy más technológiákban már használt vizek közvetlen vagy kezelés utáni újbóli felhasználása. A kétféle vízellátási mód közül, hogy melyiket célszerű alkalmazni, a helyi vízkészlet! adottságok és a gazdaságosság döntik el. Vissza

Tartalom

Bevezetés 7
I. Fejezet - A VÍZ SZEREPE ÉS ELŐFORDULÁSA A TERMÉSZETBEN 9
1. Hidrológia 12
1.1 A víz természetes körforgása 12
1.2 Légköri nedvesség, csapadék 14
1.3 Felszíni vizek 16
1.3.1 Vízfolyások 18
1.3.2 Állóvizek 25
1.3.3 Tengerek 26
1.4 Felszínalatti vizek 29
Felszínalatti vizek mozgására ható erők 29
Felszínalatti vizek tárolása, mozgása 30
1.4.1 Talajvizek 30
1.4.2 Rétegvizek 33
1.4.3 Karsztvizek 34
1.4.4 Források 36

2. A víz kémiai és fizikai tulajdonságai 41
2.1 A kémiailag tiszta vizek tulajdonságai 41
2.2 A természetes vizek tulajdonságai 41


II. Fejezet - VEGYIPARI ÜZEMEK VÍZIGÉNYEI 49
1. Vízmennyiségi igények 53
1.1 Iparivíz igények 53
1.2 Üzemi ivó- és szociális vízigények 55
1.3 Üzemi tűzoltóvíz igények 56
1.4 Üzemi locsolóvíz igények 57
1.5 Üzemi lakótelepek és egyéb használatok vízigényei 58
1.6 A vízigények mérőszámainak értelmezése 59

2. Vízminőségi igények 61
2.1 Hűtővíz minősége 61
2.2 Kazántápvizek és technológiai finom vizek minősége 65
2.3 Technológiai vizek minősége 67
2.4 Üzemi ivó-, fürdő- és egyéb vizek minősége 67


III. Fejezet - VÍZELLÁTÁS 69
1. Vízbeszerzés 73
1.1 Felszíni vizek beszerzése 73
1.2 Felszínközeli vízbeszerzés 78
1.3 Mélységi vízbeszerzés 83

2. Vízszállítás 90
2.1 Csővezetékek méretezése 90
2.2 Nyomócsövek, szerelvények anyaga, tulajdonságai 92
2.3 Csővezetékek fektetése 99

3. Vízemelés 104
3.1 Dugattyús szivattyúk 105
3.2 Centrifugálszivattyúk 107
3.3 Különleges szivattyúk 111

4. Víztárolás 115
5. Vízmennyiségmérés 122

6. Vízellátó művek villamosenergia-ellátása 126
6.1 Elektromos mértékegységek 126
6.2 Transzformátorok 127
6.3 Kapcsoló- és elosztó berendezések, energiaelosztó vezetékek 128
6.4 Elektromotorok 132

7. A korrózió fogalma és alapjelenségek 138
7.1 Az elektrokémiai korrózió megjelenési formái a fém felületén 138
7.2 Az elektrokémiai korrózió fajtái 139
7.3 A kémiai korrózió és fajtái 141
7.4 Fémek korróziója ipari légkörben 142
7.5 Nemfémes anyagok korróziója ipari légkörben 143

8. Vízellátó művek üzemeltetése 145
8.1 Víztermelő telepek 145
8.2 Vízhálózatok 146
8.3 Vízemelő gépek és berendezések 148
8.4 Víztárolók 151
8.5 Villamosgépek és berendezések 151
8.6 Korrózióelhárítás 152


IV. Fejezet - VÍZKEZELÉS (VÍZTISZTÍTÁS, VÍZELŐKÉSZÍTÉS) 157
1. Uszadék és homok visszatartás 160

2. Ülepítés 163

3. Vegyszeres ülepítés (derítés) 168

4. Szűrés 172

5. Csírátlanítás 178

6. Vas- és mangántalanítás 181
6.1 Vastalanítás 182
6.2 Mangántalanítás 183

7. Savtalanítás 185

8. Vízlágyítás 188
8.1 Csapadékképződéses vízlágyítás 188
8.2 Ioncserés vízlágyítás 192
8.3 Sótalanítás 198

9. Kovasavtalanítás 201

10. Gáztalanítás 202

11. Olajtalanítás 203

12. A hűtővizek visszahűtése 204
12.1 Hűtőtavak 204
12.2 Hűtőtornyok 205
12.2.1 Természetes szellőzésű hűtőtorony 210
12.2.2 Mesterséges szellőzésű hűtőtorony 210
12.2.3 Zártrendszerű hűtőtornyok 215


V. Fejezet - ÜZEMI VÍZGAZDÁLKODÁS 217
1. Az üzemi vízgazdálkodási fogalmak meghatározása 221

2. Üzemi vízhasználati rendszerek 224
2.1 Egyenes (friss) vízhasználat 224
2.2 Sorozatos vízhasználat 224
2.3 Vízforgatás 226
2.4 A vízgazdálkodási folyamatok ábrázolása 226

3. Az üzemi vízellátó rendszerek kialakítása 229

4. Használt vizek elhelyezése 234

5. Technológiai fegyelem 236

6. A víz- és szennyvízmérés kijelölésére vonatkozó irányelvek 238

7. Az üzemi vízgazdálkodás gazdasági kérdései 240

8. Üzemszervezés alapjai az üzemi vízgazdálkodásban 245

9. Az üzemi hidrotechnológus feladatai 255


FÜGGELÉK
1. A vízkeménység mérőszámai és átszámítási módjai 263
2. Vízcsapolóhelyek vízfogyasztása 266
3. Az üzemi vízgazdálkodás tevékenységeinek mutatószámai 267
4. Adatgyűjtőlap 269
5. Felhasznált és ajánlott szakirodalom 271
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem