1.054.440

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vegytan és ásványtan

A polgári leányiskolák IV. osztálya számára

Szerző
Grafikus

Kiadó: Királyi Magyar Egyetemi Nyomda
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 112 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 14 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Szervetlen vegytan és ásványtan
A testek halmazállapota7
A meleg hatása a testek halmazállapotára7
A fagyás és az olvadás7
A párolgás8
A forralás8
A lecsapódás8
A víz8
A víz elterjedése és körútja8
A kemény és lágy víz9
Az ásványvíz9
Az ivóvíz9
A szűrés és desztillálás10
A víz fölhasználása és jelentősége10
Az oldatok11
A kristályosítás12
A víz alkotórészei12
A levegő12
A levegő alkotórészei13
A nitrogén14
A levegő egyéb alkotórészei14
Általános kémiai ismeretek14
Fizikai és kémiai változások14
A testek csoportosítása14
Az elemek jelölése14
Az elemek felosztása15
Az összetett testek csoportosítása15
Az állandó súlyviszonyok törvénye15
Az atom és molekula16
A vegyületek kémiai jelzése16
Nem fémes elemek
Az oxigén16
Égés a levegőben17
A hidrogén19
A kén21
A kén vegyületei22
A kéndioxid22
A kénhidrogén22
A szulfidok22
A kénsav24
A klór24
A sósav25
A bróm, jód és fluor25
A fluorit26
Az üvegmaratás26
A foszfor26
A foszfor szerepe a természetben27
A gyufagyártás28
A nitrogén vegyületei29
A szalmiáksó29
Az ammónia29
A salétromsav29
A szén29
Kristályos szenek30
A gyémánt30
A grafit30
Alaktalan szenek31
A faszén31
A korom31
A koksz32
A csontszén32
Tüzelőszereink32
A tőzeg vagy turfa32
A barnaszén32
A kőszén32
Az antracit33
A szén égési termékei33
A széndioxid33
A szénoxid35
A szilícium és a kvarc35
A szilícium35
A kvarc35
A kvarc fajtái35
Az opál36
A fémek
A fémek. Fizikai tulajdonságaik37
A fémek kémiai tulajdonságai37
A fémek osztályozása37
A fémkohászat37
A könnyű fémek38
A nátrium és kálium38
A nátriumhidroxid és káliumhidroxid38
A kalcium39
A magnézium39
Az alumínium39
A sók39
A vegyületek csoportosítása40
A nátrium sói40
A konyhasó40
A csilei salétrom42
A szóda42
A szódabikarbóna42
A glaubersó42
A borax42
A kálium sói43
A kálisalétrom43
A hamuzsír43
A klórsavas kálium43
A kalcium vegyületei44
A kalcit44
Az aragonit46
Az égetett mész és az oltott mész47
A klórmész48
A gipsz48
A magnézium vegyületei49
A magnéziumoxid49
A keserűsó49
A dolomit49
A tajték49
A zsírkő49
A szerpentin49
Az alumínium vegyületei50
A timsó50
A földpát50
A csillámok50
Az amfibol és augit50
A korund50
A drágakövek51
A nehéz fémek51
A vas és vegyületei51
A vasércek52
A vas kohászata53
A vasfajták53
A zöldgálic55
A réz és vegyületei55
A rézércek55
A réz tulajdonságai és felhasználása56
A rézgálic56
Az ólom és vegyületei56
Az ón és vegyületei57
A cink és vegyületei57
A nikkel, kobalt és mangán58
A higany és vegyületei58
Nemes fémke58
Az arany58
Az ezüst és vegyületei60
A platina61
Az üveggyártás62
Az agyag és feldolgozása63
Szerves vegytan
A szerves vegyületekről általában66
A növények táplálkozása66
A szénhidrogének67
A metán68
Az acetilén69
A petróleum69
A szerves ásványok70
A világítógáz70
A láng és a világítás72
A kőszénkátrány termékei74
A szénhidrátok74
A cellulóz75
A robbanógyapot76
A papír77
A mézga77
A keményítő78
A cukor79
A szőlőcukor79
A nádcukor vagy répacukor79
A tejcukor80
Az alkoholok80
Az alkoholos erjedés80
Erjedés a kelő tésztában81
Az alkohol81
A szeszes italok82
A bor82
A sör83
A pálinkafélék83
Az alkohol káros hatása84
Az alkoholból előállítható fontosabb vegyületek84
A szerves savak84
Az ecetsav84
A hangyasav86
A tejsav86
A vajsav86
A sóskasav86
Az almasav86
A citromsav86
A borkősav86
A csersav86
A bőrgyártás86
A zsírok és olajok87
A zsírok és olajok összetétele88
A glicerin88
A szappan88
A gyertyagyártás89
Az illanó olajok90
A gyanták91
A kaucsuk91
Az alkaloidok91
A ciánvegyületek92
A gyapjú és selyem92
A festőanyagok93
A festés94
A fehérjék94
A táplálkozás95
A fontosabb élelmiszerek96
Az élelmiszerek konzerválása98
Földtan (Geológia)
A föld felületének alakulása99
A tűzhányók vagy vulkánok99
A víz hatása103
A levegő hatása105
A szerves lények alakító munkája105
A kőzetek106
A kőzetek gyakorlati alkalmazása107
A ház építése107
Az utak kövezése108
Az emlékművek, író- és csiszolóeszközök kőzetei108
A föld kéregmozgásai109
A föld története110
Őskor110
Ókor110
Középkor110
Újkor110
Legújabb kor111

Dr. Jaszovszky Miklós

Dr. Jaszovszky Miklós műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Jaszovszky Miklós könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem