A kereskedelem | 7 |
Újratermelés folyamatai | 7 |
Szükséglet-kereslet-kínálat-elosztás | 8 |
A kereskedelem főbb feladatai | 10 |
A kereskedelem tagozódása | 13 |
A vendéglátás feladatai és jelentősége | 16 |
A vendéglátás főbb tevékenységi körei | 16 |
A vendéglátás szakmai ágai | 18 |
A vendéglátás helye a népgazdaságban | 18 |
Vállalkozások - a gazdálkodás alapegységei | 19 |
Magánkereskedelem, magánvendéglátás | 19 |
Korlátolt felelősségű társaság | 19 |
Gazdasági társaságok | 21 |
A tőkemozgás meggyorsítása | 21 |
A privatizáció | 22 |
A vendéglátó vállalkozások környezete | 23 |
Környezeti elemek | 23 |
A gazdasági környezet helye és a piac | 23 |
A vállalkozások tervezése, kapcsolat az üzletpolitikával | 25 |
A tervezés | 25 |
Az üzletpolitika | 27 |
Statisztikai alapismeretek | 29 |
A statisztika fogalma és feladatai | 29 |
A statisztikai sokaság ismérve | 29 |
A statisztikai sorok | 30 |
A statisztikai táblák | 31 |
Viszonyszámok | 32 |
Középértékek | 38 |
A grafikonok | 40 |
A számításokban szereplő fontosabb gazdasági mutatók és rövidítések | 41 |
Az értékesítés mutatószámai | 41 |
Az anyagfelhasználás, az ár és az árrés mutatószámai | 41 |
Beszerzés és a készletezés mutatószámai | 42 |
A költséggazdálkodás mutatószámai | 43 |
A jövedelmezőség mutatószámai | 43 |
Használt rövidítések | 43 |
A vállalkozások értékesítő tevékenységének elemzése | 44 |
Az értékesítési terv szerepe | 44 |
Az árbevétel nagyságát meghatározó tényezők | 45 |
A prognosztizálás folyamata | 46 |
A vállakozások termelőtevékenységének elemzése | 49 |
A vendéglátóipari termelés jellemzői | 49 |
A termelés célja | 49 |
A termelés előfeltételei | 50 |
A termelés és az értékesítés kapcsolata | 50 |
A vállalkozás beszerzési és készletezési tevékenységének elemzése | 52 |
A beszerzései formák és módok | 52 |
A beszerzési elképzelések mutató rendszám rendszere | 53 |
Készletek fogalma, szerepe | 53 |
A készletek csoportosítása | 53 |
A készlet nagyságát meghatározó tényező | 55 |
A készletezési tevékenység elemzése | 55 |
A készletprognosztizálás általános fogalma | 57 |
A vállakozás ár- és árrésgazdálkodása | 58 |
Az ár - árgazdálkodás | 58 |
Az árré | 60 |
A vállalkozás költséggazdálkodása | 61 |
A költség és a kiadás | 61 |
A költségek csoportosítása | 61 |
A költségelemzés módszerei | 65 |
A vállakozás munkaügyi gazdálkodása | 67 |
A munkaügyi gazdálkodás jelentősége | 67 |
A termelékenység | 67 |
A létszámszükséglet meghatározása | 68 |
A bérgazdálkodás - bérrendszerek | 69 |
A vendéglátó vállakozások eszközszükséglete | 70 |
A fejlesztés célkitűzései | 70 |
A fejlesztés elemei | 71 |
A vállalkozás jövedelmezősége | 75 |
A jövedelmezőség alapfogalmai | 75 |
A nyereségképződés menete | 76 |
A nyereség elemzése | 77 |
A vállalkozások pénzügyi gazdálkodása | 78 |
A pénzügyi gazdálkodás helye és szerepe | 78 |
A pénzáramlás alapfogalma | 78 |
A hitelkapcsolatok | 80 |
A hitelfajták | 80 |
A hitelkérelem | 81 |
Költségvetési feladatok | 82 |
Ellenőrző kérdések | 84 |